Na ha valami, akkor ez egy igazán hagyományos menzás étel. Egyébként, ha belegondolok, körülbelül akkor is ettem utoljára tarhonyás húst, amikor még az általános iskolában a menzán ebédeltem. Igazából ki tudja, hogy mikor készítettem volna vagy készítettem volna-e egyáltalán, ha nem adódik úgy, hogy bokros teendőim miatt nem jutottam el vásárolni.
Meleg füstön füstölt süllő
Brassói aprópecsenye
Érdekes módon nagyon ritkán szoktam brassóit készíteni, pedig határozottan emlékeszem rá, hogy gyerekkoromban elég gyakran került az asztalra. De egy ideje már nem, hogy nem készítettem, nem is ettem. Valahogy úgy gondoltam, hogy ez egy túlontúl egyszerű étel, ami ráadásul nem is tartozik az egészséges ételek közé.
Vadas marha suff nudlival
Az igazán finom vadashoz célszerű a húst pácolni az elkészítés előtt. A pácolás fellazítja a rostokat, így a főzés sem fog igénybe venni annyi időt, ráadásul a fűszerek kellemesen átjárják a húst. Viszont úgy készülj, hogy ahhoz, hogy a pác kifejtse áldásos hatását, legalább három napig pácold a marhahúst.
Főtt marhahús meggyszósszal és pirított darával
Ki ne emlékezne a menzás ételekre gyerekkorából? Szerintem ez az étel, egy tipikusan menzás étel. Én úgy gondolom, hogy szerencsés helyzetben voltam, mert nálunk nagyon finoman főztek, de tudom sok helyen nem így volt, van. Nálunk nem spóroltak sem az alapanyagokkal, sem a mennyiségekkel, sem az ízekkel.
Medvehagymás-spenótos tészta
A magyar és az olasz ízek ötvözéseként jött létre ez az étel. Ha már volt itthon egy zacskó igazi színes olasz tészta, úgy gondoltam, hogy egy hozzáillő mártást készítek. De ha már éppen medvehagyma feldolgozásban voltam, került bele a medvehagymából is. Szerintem a lágy, bársonyos mártás kiválóan harmonizál a medvehagyma ízével.
Brokkoli fasírt
Sajtos sárgarépa lepény
A sárgarépa sokszor csak mellékszereplő a konyhában. Hiszen mire is használjuk? Leginkább levesekbe tesszük, vadasba, de ezen kívül ritkán fogyasztjuk úgy, hogy ő lenne a főszerepben. Pedig igazán ízletes ételeket lehet készíteni belőle. Ott van például a sárgarépa fasírt vagy, a sárgarépa krémleves. Sokszor jobban esik a főzelék mellé egy ilyen könnyű feltét, mint egy normál, húsból készült fasírt.
Tonhalas-mángoldos tészta
Grillezett branzino
A branzinot szinte minden országban más néven ismerik. Mi ettünk már ilyen halat Olaszországban, és amikor Horvátországban a halpiacon zárás előtt a már üres pultoknál kérdezgettük a helyi árusokat, hogy holnap lesz-e branzino fogalmuk sem volt róla, hogy mit szeretnénk. Persze, hiszen ők másképpen hívják a branzinot.
Legutóbbi hozzászólások