Pontosan egy éve ilyenkor Gradoban „nyaraltunk”. Kicsit nosztalgiázva nézegettem a fotókat, amikor szembejött velem ennek a már látványra is csodálatos édességnek a képe. Oda úton Olaszországba, megálltunk Szlovéniában. Beszereztük a kedvenc sónkat a portorozi só lepárlóban. Majd a postojnai cseppkőbarlang megtekintése után elmentünk a predjamai várat is megnézni. A természeti és kulturális élmények után következhetett a gasztronómia.
Sós mogyorós- sós karamelles vanília fagyi
Akárhogy kutakodok az emlékeimben, nem rémlik, hogy lenne olyan az ismeretségi körömben, aki ne szeretné a fagyit. Persze nyilván nem vagyunk egyformák, mindenkinek megvan a favoritja. Kinek a tejes, kinek a gyümölcsös, kinek a zöldséges, a sós vagy akár az alkoholos. Én nagyon örülök, hogy már nem csak a klasszikus fagyik szerepelnek a repertoáron, még ha ez némileg meg is nehezíti a választást.
Túrós nudli
Minden bevásárlásnál beteszek a bevásárlókocsiba egy csomag túrót, ami otthon bekerül a hűtőbe, aztán jól elfelejtem. Majd amikor megtalálom, már csak néhány napja van vissza a minőség megőrzési idő lejártáig. Ilyenkor pánikszerűen készítek belőle valamit. Leginkább túrógombócként szokta végezni, de most túrós nudli formájában reinkarnálódott.
Mesés kekszek
Folyton nyúznak a gyerekek, hogy ne csak karácsonykor legyen mézeskalács, mert annyira imádják. Én viszont szeretném, ha ez a finomság megmaradna kuriózumnak és nem válna mindennapos rágcsálnivalóvá. Ezért arra gondoltam, hogy készítek egy kekszet, amelynek az íze hasonlít kicsit a mézeskalácséhoz. Kevésbé fűszeres, viszont cserébe csodásan roppanós. Kapott egy réteg csokit is az aljára (bár szerintem anélkül is tökéletes) így nagyon hasonló lett az íze, mint gyermekkori kedvencünknek, a Mesekeksznek.
Madártej
Gyermekkorom egyik kedvenc édessége. Sokszor készítette Anyukám főként, amikor túl sok tojás volt. Nagyon egyszerű elkészíteni, így már én is megtanultam nagyon hamar. Viszont valahogy az évek alatt feledésbe merült, amíg nem régen egy sütis csoportban valaki fel nem tette a frissen készített madártejéről a képet. Rögtön kedvet kaptam hozzá, hogy elkészítsem. Emlékeim szerint kicsit édes volt, amit gyermekkoromban készítettünk, ezért én most kevesebb cukorral készítettem. Így a gyermekeim is boldogan falták.
Szicíliai Cannoli
Cake pop (sütinyalóka) avagy maradékmentés stílusosan
Sós mogyorós, sós karamelles csokitorta
A sós mogyoró íze desszertekben, fagyikban, számomra mindig nagyon izgalmas. Nagyon szeretem az édes és a sós íz effajta találkozását. A lágy karamell és roppanós mogyoró pedig már csak hab a csokitortán, melynek krémét az egyszerű, de annál finomabb csoki ganache adja. Ez nem egy diétás recept, úgyhogy csak akkor készítsd el, ha önuralmat tudsz gyakorolni, hogy egyszerre csak egy szelettel egyél belőle.
Málnás pohárkrém
A recept alapötletét természetesen a szülinapi málnatorta adta. A málnahab ízét szerintem nem lehet megunni. A kissé savanykás, kissé édes, zamatos finomságnak nehéz ellenállni. A pohárkrém tetején lévő roppanós mogyoró és az alján lapuló kakaós keksz teszik igazán izgalmassá ezt a desszertet. A krémen kicsit könnyítettem, hogy a málna íze még hangsúlyosabb legyen, az állaga pedig még habosabb.
Brownie
Vannak sütik, amelyeket mindenki szeret. Szerintem a brownie is ilyen. Biztosan nincs két egyforma recept. Van aki gyümölccsel készíti, van aki magokkal, van aki vanília fagyival tálalja vagy esetleg tejszínhabbal, de simán minden „adalék” nélkül is nagyszerű, amit a sok csoki és vaj garantál. Éppen ezért ez nem egy diétás sütemény, de vendégvárónak vagy ünnepi asztalra tökéletes választás.
Legutóbbi hozzászólások