A kakaós csiga náluk igen kényes téma. Volt ugyanis egy időszak, amikor kislányom nagyon odavolt érte. De nem akármilyen csigáért. Egy bizonyos pékségben vásároltuk és csak az volt a favorit. Gondoltam ez igazán nem nagy dolog, sütök neki amikor szeretne. De hiába készítettem kelt tésztásat, vagy vesződtem több órán át a blundel tészta hajtogatásával, egyik sem volt az igazi. Aztán elmúlt a rajongása, így egy időre én is felhagytam a kísérletezéssel és pihentettem a dolgot.
Időutazás
Gyermekkoromban töménytelen mennyiségű málnát ehettem Nagyszüleim kertjéből, sőt még a piacra is vittünk eladni. Emellett természetesen mindig készített Nagymamám jó nagy adag málnaszörpöt is, amit aztán nagyon beosztottunk, hogy sokáig kitartson. Persze ez lehetetlen küldetés volt, hiszen mindig rájártunk, amikor nem figyeltek.
A bor és az egészség
Ezzel a címmel rendezett egy kellemes hangulatú előadást nemrégiben a Twickel Szőlőbirtok Kft. a Veritas Weinbárban, amelyre meghívást kaptam. Bevallom nagyon kíváncsivá tett a téma. Arra azonban nem számítottam, hogy ennyire tudományos alapokra helyezik majd az előadást és ennyi új információk gazdagodom. [Tovább olvasom…]
Ifjú Szakácsok Világbajnoksága
Idén a METRO Gasztroakadémia adott otthont a Chaîne des Rôtisseurs világszervezet által szervezett nemzetközi verseny hazai előválogatójának. A rangos eseményen összesen tizenkét 27 év alatti séf mérettette meg magát. A hazai versenyt Kiss Erik nyerte (Four Seasons), így szeptember 7-én ő képviseli majd hazánkat Tajvanon, a világbajnokságon.
Végre egy jó hely!
Az örök szívfájdalmam, hogy vidéken ahol élünk egyszerűen nincs olyan cukrászda, ahová szívesen beülnénk. A környékünkön található cukikról elmondható (egy-két kivételtől eltekintve), hogy megrekedtek egy szinten. A klasszikus süteményeket készítik, csak éppen spórolósabb kivitelben, növényi tejszínnel, cukrászhabbal, gyenge minőségű csokoládéval, a pultban sokszor a több napos sütemények düledeznek, melyeknek már a látványa is lehangoló. A másik kategória, akik mertek nagyot álmodni, egészen új hullámos desszerteket is kreálnak, amelyek szépen mutatnak, de az ízük sajnos semmitmondó. Aztán van egy kevés tagot számláló csoport, kiváló cukrászok, akik csodás tortákat és süteményeket készítenek, de nincs lehetőség arra, hogy ha éppen kedvünk úgy tartja, beüljünk egyet sütizni, mert csak megrendelésre dolgoznak. Ilyen lehetőségek közepette, nem sűrűn járunk cukrászdába. Ha mégis megyünk, akkor a főváros választjuk. Ott van választási lehetőség bőven.
Van több kedvenc is, köztük a Damniczki Budapest – cukrász manufaktúra. Amikor ide betérünk, mindig nehéz döntéseket kell meghoznunk. Süti vagy fagyi, és azok közül is melyik legyen? Mert bizony minden nagyon csábító. Ezért (bár most is lenne lehetőség rá) nyáron a fagyit eszünk, ősztől tavaszig pedig sütit.
Ahogy a természet megújul tavasszal, úgy a Damniczki kínálata is. Három új izgalmas monodesszert került most fel a palettára. Az egyik a szomolyai fekete cseresznye mousse, amely gazdag cseresznye ízével igazi tavaszi vagy talán már inkább nyári hangulatot teremt. A másik desszert a fekete teás málna mousse, (amely a tavalyi évben, a Capigiani cég versenyén országos első helyen végzett fagylalt formájában) amely monodesszertként is csodás íz harmóniával csábít. A személyes kedvencem a feketeribizli mousse, amelyet rozmaring és szecsuáni bors fűszerez. Számomra ez a legtökéletesebb desszert, mert kicsit édes, kicsit savanykás pont, mint maga a gyümölcs, a fűszerek benne pedig megteremtik azt a tökéletes harmóniát, amit egy ilyen desszerttől várhat az ember.
De nem csak a fagyik és a monodesszertek miatt érdemes betérni, hanem a minden nap frissen készülő péksütemények és kürtőskalács mellett igazi kávékülönlegességeket is kóstolhatsz itt. A barista világversenyeken használt Black Eagle kávégép, négy szakképzett barista és a minőségi alapanyag elengedhetetlen feltétele annak, hogy a lehető legjobb kávét biztosítsák a vendégeknek. A legmagasabb minősítést elért arabica kávéból a profi barista, Salamon Anikó készíti a Damniczki Budapest kávéit, kávés italait.
Egy szó mint száz, a Damniczki egy tökéletes hely arra, hogy cukrászdázz egy jót.
Kaska Home, a tortatálak birodalma
Már egy ideje érlelődött bennem a gondolat, hogy szeretnék egy szép tortatálat, amin úgy fotózhatom a tortáimat, ahogy megérdemlik. Keresgéltem is az interneten, de nem találtam olyat, ami igazán tetszene. Aztán a Nőklapja Desszert magazin karácsonyi számát lapozgatva, egyszer csak megláttam álmaim tortatálját. Nem is volt kérdés, hogy melyiket szeretném. Rögtön fel is vettem a kapcsolatot Zöld Zitával, a Kaska Home tulajdonosával. Kiderült, hogy az általam választott “Lüszi” fantázianévre keresztelt tortatálból éppen csak egy db van készleten, úgyhogy le is csaptam rá rögtön. Az oldalt nézegetve kiderült, hogy nem csak csodás tortatálak várnak gazdára, hanem még sok szépséges konyhai kiegészítő is. Minél jobban belemélyedtem az oldal böngészésé, annál szimpatikussá vált számomra Zita és az ő munkássága, ezért készítettem vele egy interjút.
Hadarik Rita: Glutén nélkül
Mindig jó érzés egy bloggertárs könyvét a kezemben tartani, de külön jó érzés az, ha személyesen is ismerem a könyv szerzőjét. Ritával főztünk együtt bloggerfőzőcskén, voltunk együtt meghívott vendégek a Hegyaljafesztiválon, ahol az egészséges táplálkozásról és a gasztrobloggerkedésről beszéltünk és volt szerencsém kóstolni a főztjét a Kölesben. Így természetes volt, hogy ha bár szerencsére egyelőre a gluténérzékenység nem érint senkit a családban, kíváncsi vagyok arra, hogy Rita milyen hiánypótló könyvet írt.
Látogatóban a Fevitánál
Aki régebb óta követi a blogomat tudja, hogy nagyon szeretem a gyárakat, és nem szalasztanék el egy lehetőséget sem, hogy lássak belülről egy gyárat, ahol éppen termelés folyik. Természetesen elsősorban az élelmiszergyártással foglalkozó gyárak állnak közel az érdeklődési körömhöz. Tudom, sokakat megrémít az élelmiszer és a gyárak egy lapon említése, de érdemes kicsit a dolgok mögé nézni.
Mindenmentes
Amikor először hallottam a mindenmentes blogról bevallom, kicsit kétkedve fogadtam. Mármint nem a létezését, az ütött szöget a fejembe, hogy az ételek vajon milyenek lehetnek nélkülözve a húst, a tojást, a cukrot, a glutént és a tejtermékeket. Aztán beleolvasgattam a receptekbe, amelyekhez nagyon gusztusos képek is társulnak. Abszolút pozitívan csalódtam, és örömmel láttam, hogy milyen remek ételek készülhetnek a nem megszokott alapanyagokból. Elismerése méltó az a munka, amit Dr.Andrási Nóra a blog és a könyv írója végez. Személyes indíttatása vezette a változtatás útjára, és tapasztalataival most már másoknak segít. Nekem is van több ismerősöm, akik életében komoly megpróbáltatást jelet a 160 g-os szénhidrát diéta betartása. Nem „csupán” a számolgatás okoz fejtörést, hanem az is, hogy milyen ételek férnek bele a mindennapi szigorú diéta mellett. Nem könnyű egy teljesen egészséges embernek sem napról napra kitalálni, hogy mit egyen, nemhogy annak, aki a fő alapanyagok jórészét nem is tudja fogyasztani. Ebben jelent óriási segítséget ez a könyv. A szuper recepteknél részletes leírást találunk, amelyeket pontosan követe könnyedén elkészítheti bárki ezeket az ételeket, és többé nem kell úgy éreznie, hogy betegsége miatt kimarad valamiből.
Ha számodra is segítséget nyújtana ez a könyv, ide kattintva már meg is tudod rendelni.
Bede Anna: Vegasztrománia
Húsevő vagyok. Mindig is az, voltam és nagy valószínűséggel az is maradok. Nehezen tudnám elképzelni magam úgy, hogy hosszabb távon lemondjak erről a táplálékról. Viszont sokszor telítődöm én is a húsos ételekkel. Ilyenkor jól esik valami könnyedebb fogást enni, ami nem feltétlenül valami tésztafélét jelent. Ekkor jön az agyalás, hogy mit készítsek. Jól jön ilyenkor egy kis segítség, ezért is örültem, amikor kézhez kaptam Bede Anna: Vegasztrománia című könyvét.
- 1
- 2
- 3
- …
- 7
- Következő oldal »
Legutóbbi hozzászólások