Itt a karfiol szezon. A zöldségesek és a boltok polcain ilyenkor kedvező áron lehet karfiolt vásárolni. Szeretem ezt a nagyszerű zöldséget, mert annyiféle étel készíthető belőle. Én most egy kellemes karfiol krémlevest készítettem, amely átmelegíti a testet és a lelket ilyen barátságtalan, szomorkás időben.
A karfiol fogyasztása különösen ajánlott, hiszen tele van C vitaminnal, magas az élelmi rost tartalma, kéntartalmú összetevői pedig segítenek megvédeni a szervezetet az emésztőrendszeri megbetegedésekkel szemben.
Hozzávalók:
- 70 dkg karfiol
- 15 dkg burgonya
- 2 teáskanál só
- 1/2 kávéskanál szárított kakukkfű
- 7-8 tekerés színes őrölt bors
- víz
A karfiolt szedd rózsákra, mosd meg és tedd egy fazékba. A burgonyát pucold meg, kockázd fel és add a karfiolhoz. Önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Add hozzá a sót és tedd fel főni.
Lassú tűzön főzd addig, amíg a karfiol és a burgonya megpuhul. Ekkor vedd le a tűzről. Öntsd le a főzőlevet úgy, hogy 1 litert fogj fel belőle, majd ezt az 1 liter főzőlevet öntsd vissza a zöldségekre. Jöhet a botmixer. Turmixold össze a zöldségeket a lével. Mivel a burgonyának magas a keményítőtartalma, ezért külön sűrítésre nem lesz szükséged.
A turmixolás után keverd hozzá a leveshez a kakukkfüvet és a színes őrölt borsot.
Keverhetsz hozzá egy kis doboz natúr joghurtot, ha kissé savanykásan szereted.
Tálalhatod pirított mandulával, vagy akár füstölt mozzarella sajttal is.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Mária mondta
Ez volt a tegnapi és ez lesz a mai levesünk.
Gasztrozseni mondta
Kedves Mária,
Én is mindig nagy adagot készítek, mert szívesen fogyasztjuk több napig is.
Bajza Anna mondta
Kedves Dia!
Én is gyakran csinálok, nagyon szereti a család.
További szép napokat, jó hétvégét.
Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Szerintem ez egy nagyon finom étel, nálunk is mindig sikere van.
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Éppen a napokban főztem karfiol krém levest,nem egészen úgy ahogy ajánlod,tettem bele kaprot,és egy szál sárgarépát,babérlevéllel főztem,és tejföllel
habartam be,így is nagyon finom volt /a lisztem zabpehely liszt/ mindenkinek ízlett.
Kellemes napot kívánok Gabi
2013.11.25.
.
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabriella,
A te recepted is igazán megnyerő. A kapor különösen jó ötlet!
Zsuzsiii Csipak mondta
Én egy 10 eves lany vagyok aki SZERINTEM nem olyan mint a tobbi elhizott nem egeszsegesen taplalkozo. Imadom a zoldseget És a gyomulcsot, hisz amit elemraknak azt barmikor megeszem! Ugy hangzik mintha egy 56kg-os lany lennek pedig csak 34kg. Ez a leves Szerintem elegge egeszseges, nekem az iskolaba kell EGESZSEGES recepteket vinni. Ez nagyon TETSZIK. Biztos imadja mas is! Go go konyha Én meg a dinnyeszeletet IMADOM de az edes És Nem hinnem hogy az egeszsegesek koze tartozik! :)
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsi,
Örülök, hogy tetszik a recept és annak is örülök, hogy egészségesen táplálkozol!
Zia mondta
Kedves Dia!Isteni a leves,mindenkinek nagyon-nagyon ízlett.Szép estét!
Siposné Lipták Mária mondta
Drága Dia!
Nagyon örülök, hogy újra “találkoztunk”!
A krémleveseket minden zöldségből, karfiol, brokkoli,zeller, vagy bármi, ami a konyhában található, nagyon szeretjük. Egy nyaralásunk alkalmával, amikor a kis gázrezsón főztük az ebédünket, eszembe jutott, hogy mennyivel tartalmasabb, laktatóbb lesz a leves, ha tojást is ütök bele. Így azóta a párom, ha tudja, hogy valamilyen krémleves készül, mindig megkérdezi, hogy ugye lesz benne tojás is? Ajánlom, hogy próbáld ki, mert nagyon finom. én fejenként egy tojást szoktam a még a tűzhelyen forró levesbe ütni, de ez már a Te dolgod. Ki mennyire szereti a tojást. Köszönöm a recepteket! Üdvözlettel: Mari mami