Kedves rokonaink körében igen nagy népszerűségnek örvend a pálinkakészítés, éppen ezért mi is sokszor kapunk tőlük kóstolót. Persze jól jön, ha van a háznál pálinka, hiszen kiváló külső-belső fertőtlenítésre, vagy étvágygerjesztőnek, de mivel mi ritkán fogyasztjuk, ezért van már jó néhány üveggel a spájzban. Ilyenkor karácsony közeledtével azonban mindig sikerül megcsappantani a készletet, ugyanis a pálinka az alapja a karácsonyi nedűnek.
Ahhoz, hogy a fűszerek és az aszalt szilva átadják az ízüket a pálinkának, kell legalább 3 hét. Éppen ezért itt az ideje, hogy elkészítsd, ha ezzel szeretnéd megkínálni a vendégeidet karácsonykor. Nálunk igen nagy népszerűségnek örvend, úgyhogy lehet, hogy idén ajándékba is fogunk adni belőle.
Azt javaslom, hogy egész fűszereket használj, és ne őröltet, mert attól zavaros lesz az elkészült nedű.
Hozzávalók:
- 1 liter pálinka
- 10 dkg akácméz
- 2 db egész csillagánizs
- 3 db egész szárított zöld kardamom
- 1 db fahéj rúd
- 20 db egész szegfűszeg
- 1 db egész selim bors (elhagyható)
- 4 db aszalt szilva
A karácsonyi nedű elkészítése nagyon egyszerű. Keress egy akkora üveget, amelyben elfér legalább 11-12 dl folyadék, és az üveg szája ne legyen túl szűk, hogy a fűszereket könnyedén bele tudd tenni.
Először a mézet öntsd az üveg aljára. Ezután mehetnek bele a fűszerek, a sorrend nem fontos. Ha kicsit szűk lenne az üveg szája, akkor el is törheted a nagyobb fűszereket. Az aszalt szilvákat kockázd fel minél apróbbra, hiszen a pálinkában alaposan meg fognak dagadni.
Most már csak annyi a dolgod, hogy jól rázd össze az egészet. Ezt az összerázást az érés során többször hajtsd végre. Tedd hűvös helyre, és várd, hogy az ízek összeérjenek. Ne lepődj meg, a méz és a fűszerek miatt a színe csodálatos aranybarna lesz.
Kellemes kortyolgatást kívánok!
Hódi Rezsőné mondta
Milyen pálinka kell hozzá.
Köszi, Hódi Ili
Gasztrozseni mondta
Kedves Ili,
Szinte mindegy, mert a fűszerek és a méz nagyon domináns, de, ha lehet választani, én valamilyen gyümölcs pálinkát javasolnék.
Pikali Istvánné mondta
Köszi. Mi is szoktunk készíteni pálinkából különböző ágyaspálinkát, de kipróbáljuk ezt a változatot is. Tuti, hogy nyerő lesz
Gasztrozseni mondta
Kedves Ida,
Bízom benne, hogy ízleni fog!
Imre Györgyné mondta
Nagyon karakteres pálinkát lehet készíteni csípős paprikával. 1l pálinka + 3 erős paprika( nem darált ). 2-3 hét és kész!
Üdv. Teca
Gasztrozseni mondta
Kedves Teca,
Köszönöm, hogy megosztottad a csípős paprikás pálinka elkészítésének módját.
Éva Káldyné mondta
Kedves Dia!
Köszönöm, időt és munkát takarítottál meg nekem. Valamelyik előző receptedben volt, hogy házilag készült zsmlyemorzsával érdemes készíteni, és ott leírtad, hogy a száraz kiflit-zsemlyét az aprítógépben zúzod össze. Hogy ez nekem nem jutott eszembe! Mindig magam készítem a morzsát, de lereszelem a nagy, szögletes, négyoldalas reszelőn, ami belül lesz, az a finom zsemlyemorzsa, ami kívülre potyog, azt elteszem májgombócba. De ez elég lassú, és nem is olyan könnyű munka. Most betettem az aprítóba, pillanatok alatt készen volt, csak átszitáltam, ami a szitában maradt, az megy majd a májgombócba, de így nagyon gyorsan elkészült. Sosem gondoltam volna, hogy ilyen egyszerű dolgot mástól kell megtanulnom. Köszönöm!
Üdv.:Éva
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Nekem az öröm, hogy tudtam valami újat, hasznosat mondani.
Edit mondta
Diódarálóval készítem
Locher Anna mondta
Kedves Dia!
Ezt az itókát én is készítem gyömbérrel, fahéjjal és szegfűszeggel fűszerezve, de ki fogom próbálni az aszalt szilvásat is mert nagyon tetszik az ötlet. Boldogságos babázást kívánok, élvezd minden percét mert sajnos nagyon hamar elröppen ez a varázslatos csecsemőkor.