Azok kedvéért akik esetleg nem szeretik a halászlét, de szeretik a különlegességeket, itt egy különleges recept. A borleves íze semmivel nem összehasonlítható, egyedi. Természetesen minden a bor minőségén múlik, úgyhogy itt nem éri meg spórolni.
Hozzávalók:
- 5 dl Dorombor (ez a bor 50%-ban furmint és 50%-ban sárgamuskotály elegye)
- 2 dl tej
- 5 db tojássárgája
- 5 dkg méz (attól függően, hogy milyen bort használsz, ez változhat)
- 2 szem zöld karamom
- 5 db szegfűszeg
- 1 db fahéjrúd
- 3 dkg mazsola
- 1 vaníliarúd
Hozzávalók a habgaluskához:
- 5 db kemény habbá vert tojásfehérje
- 3 dl tej
- csipet só
A bort a fahéjrúddal, a szegfűszegekkel és a kardamomokkal lassú tűzön forrald fel. Azért lassan, hogy a fűszerek íze bele főjön a borba. Míg fő a bor készítsd el a habgaluskákat.
Hideg vízzel öblíts ki egy lábast, amiben felforralod a tejet. Ezt azért kell, hogy a tej ne égjen le. A tejet öntsd a lábasba és forrald fel.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval verd fel. A galuskákat egy evőkanál segítségével szaggasd a forró tejbe, úgy, hogy a kanalat a szaggatás előtt mártsd bele a forró tejbe, így könnyebben lejön a kanálról a hab. Körülbelül egy perc alatt megfő. Ezután fordítsd meg és a másik felét is főzd meg, de itt már kevesebb idő is elég lesz.
A megfőtt habgaluskákat csepegtesd le és szedd tányérra.
A tojások sárgáját keverd el a mézzel.15-20 perc főzés után, a bort húzd le a tűzről, és szedd ki belőle a fűszereket.
Folyamatos kevergetés mellett, lassan csorgasd hozzá a borhoz a mézzel elkevert tojás sárgákat. Add hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét, a mazsolát és lassú tűzön, folyamatos keverés mellett tedd visszafőni. Nagyon fontos, hogy ne lobogjon, hogy a tojás ne essen szét.
10-15 perc alatt a leves besűrűsödik. Amikor a leves besűrűsödött elkészült a mű.
Szedd tányérba, tedd a tetejére a habgaluskákat, szórd meg fahéjjal és néhány szem mazsolával.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Hobbychef mondta
Ez finom!