Mindig büszke voltam rá, hogy vidéki lány vagyok. Bár ha jobban belegondolok, gyermekként nem mindig szerettem az ezzel járó feladatokat. A kerti munkák nem voltak a kedvenceim, sőt. Sokkal szívesebben tevékenykedtem a házban legyen az házimunka, vagy konyhai tevékenység. Sok hasznos tudásra tettem szert, amelyeknek most is hasznát veszem.
Ilyen például a tepertő készítés. Legyen az disznó vagy kacsa, a házi készítésűnél nincs is finomabb. Na ne úgy képzeld, hogy non-stop tepertőt gyártok. De amikor megkívánjuk, akkor inkább elkészítjük. A bolti tepertők sem rosszak, de mindig találunk bennük valami hibát. A legfőbb probléma, hogy nem sütik ki őket rendesen, így zsírosak maradnak és nem elég ropogósak.
Pedig olyan könnyű jó tepertőt készíteni. Fontos a jó alapanyag, ne csak háj legyen, legyen húsos része is. És érdemes nem csak sózni, hanem fűszerezni is. Az arány nem túl jó, ha azt nézem, hogy 2 kg nyers alapanyagból lett kb. 50 dkg kész tepertő, de az íze páratlan.
Hozzávalók:
- 2 kg húsos kacsaháj
- 20 szem egész színes bors
- 1 ágacska (kb. 10 cm) friss rozmaring
- 2 ágacska (kb. 8-10 cm) friss kakukkfű
- 1/2 dl tej (opcionális)
A kacsahájat tisztítsd meg, ha esetleg lennének rajta pihék, toll maradványok. Ezután mosd meg és töröld szárazra. Darabold fel nagyjából 3×3 cm-es darabokra.
Tedd egy magasabb falú lábasba a hájat, és tedd fel sülni. Az a legjobb, ha közepes fokozatnál kicsit magasabbra állítod a tűzhelyet. Az elején érdemes gyakran megkeverni, hogy amíg elkezd kiolvadni belőle a zsír, addig se tapadjon le az edény aljára.
Amikor a zsír kezdi ellepni a hájat, mehetnek bele a fűszerek. Érdemes addig sütni, amíg szép aranybarna színű lesz az összes. Ennél a fázisnál lehet egy kis trükköt bevetni, hogy a tepertő még szebb színű, és még ropogósabb legyen. Ez nem egy veszélytelen dolog szóval csak óvatosan. Húzd le az edényt a tűzről, várj 1 percre, majd fokozatosan öntsd hozzá a tejet, közben pedig keverd folyamatosan. Mehet vissza a tűzre, ekkor habzani fog, de keverd folyamatosan és hamarosan a hab eltűnik. Amikor eléri a fenti képen látható színt, akkor tökéletes lesz a tepertőd.
Ez a klasszikus jó barátságban van az igazi hagyományos zöldségekkel, mind a paradicsom, lila hagyma.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Borisszáné Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Sokszor sütöttem ki kacsahájat,de nem fűszereztem meg így.
Már úgy is fogytán a zsírom és meg fogom sütni a fűszerekkel a kacsa-
hájat kíváncsi leszek milyen lesz
Köszönöm a receptet.
Gabriella
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabriella,
Remélem, hogy így is ízleni fog. Én a kacsamájat is ezekkel a fűszerekkel sütőm és így a zsírnak is nagyon finom íze lesz. Remélem ízleni fog.
Rácz Péter mondta
Érdekesnek találom, hogy 2 kg hájhoz csak féldeci tej kell. Anyám a hájat kevés vízzel tette fel és lefedte míg el nem kezdett főni. Ekkor tette bele a tejet (ennek legalább a dupláját, mint mondta: ettől lesz ikrás a zsír), 1 fej vöröshagymát, 1 cikk fokhagymát és fedél nélkül sütötte tovább . Kis idő múlva kiszedte az átsült hagymákat (milyen finomak hozzá!), és sütötte aranybarnáig. Ekkor lekapcsolta a gázt, fedővel a kezében hideg vizet spriccelt rá, merthogy ropogósnak kell lennie, és gyorsan lefedte a várható nagy fröcskölés miatt. Amikor elcsendesedett, szűrőkanállal kiszedte és lecsepegtette. Azóta is így készítem. Mi töpörtyűnek hívjuk.
Gasztrozseni mondta
Kedves Péter,
Ahány ház, annyi szokás. Felénk így készül a tepertő (töpörtyű), ettől függetlenül, az édesanyád receptje is biztosan kiváló.
Kereszt Lászlóné mondta
Kedves Dia. Hát én már régi motoros vagyok. Én is vidéki lány voltam, igaz most is vidéken lakom. Én régóta kacsazsírral sütök, főzök. Magam készitem. Én úgy tanultam, mikor összevágom a bőrös hájat, 1/2 dl vizet öntök alá, és mikor levet ereszt akkor öntöm rá a tejet. Üdv. Edit.