Ennek a kis finomságnak a receptje nemrégiben bejárta az internetet minden verzióban, sima recept, videós recept, készült torta formában, szuflé formában. Ismerőseim is sorra készítették el, áradoztak róla, hogy milyen finom. Kaptam én is az alkalmon és beszeretem hozzá a mascarpone sajtot, viszont a recept szerinti fehércsokit a boltban hagytam.
Nekem ugyanis a fehércsoki önmagában elég édes, és ha ránézek nem a csoki jut róla eszembe, csak valami édes dolog. Ezért úgy gondoltam kipróbálom a receptet annyi változtatással, hogy fehércsoki helyett étcsokit használok. Összehasonlítási alapom nincs, hiszen az eredeti verziót nem kóstoltam, de szerintem ez szuper lett. Nem túl édes, viszont eszméletlenül csokis és nagyon könnyű. És még szabadidőbarát is, hiszen nagyon hamar elkészíthető.
Hozzávalók 4 db 9 cm átmérőjű szuflé formához (vagy bögréhez):
- 13 dkg jó minőségű étcsokoládé (legalább 60 % kakaótartalmú)
- 13 dkg mascarpone (én csökkentett zsírtartalmút használtam)
- 3 db tojás
- csipetnyi só
A sütőt melegítsd elő 160 C fokra.
Első lépésként a csokit törd össze apró darabokra, és vízfürdő fölött olvaszd meg. Amikor a csoki felolvadt vedd le a tűzről, hogy alulról már ne kapja a meleget. Hagyd hűlni 5 percet, majd keverd hozzá a mascarpone sajtot. Ha már szép egyenletes egyesével törd fel a tojásokat, és a tojások sárgáját add a csokikrémhez. A tojásfehérjét tedd egy tálba, adj hozzá egy csipet sót, és verd kemény habbá.
A felvert habból egy keveset keverj hozzá a csokikrémhez, hogy fellazuljon, majd óvatosan keverd hozzá az összes habot, vigyázva, hogy ne törjön össze, ez adja ugyanis a sütemény légiesen könnyű állagát.
A szuflé formákat béleld ki sütőpapírral. A receptet követve én most csak a forma oldalára tettem sütőpapírt, így kicsit nehéz volt kiszedni a formából. Nem esett szét, szépen egyben marad, de legközelebb az aljára is fogok tenni, úgy még könnyebben ki lehet majd venni. Neked is ezt tanácsolom.
Ezután oszd el a formákban a csokikrémet egyelő arányban. Nálam minden tálkába 4 púpos evőkanálnyi jutott. Tedd a tálkákat gáztepsire, önts a tepsibe a tálkák köré 3 dl vizet és tedd a sütőbe 30 percre.
Amikor a sütési idő lejárt, kapcsold le a sütőt és hagyd bent további 15 percig. Engem nagyon megtréfáltak a kis tortácskák ugyanis a sütési idő utolsó 1 percében kezdtek el megemelkedni. Szóval, ha ilyet tapasztalsz, ne lepődj meg.
Miután ez is letelt vedd ki a sütőből és hagyd hűlni, amíg már csak langyosak lesznek a formák.
Ekkor emeld ki a sajttortákat a formákból, és már tálalhatod is őket. Kiválóan passzol melléjük egy kis savanykás málna- vagy szederzselé, esetleg egy kis tejszínhab. De ha nincs otthon az sem baj, önmagában is nagyon finomak lesznek.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Vélemény, hozzászólás?