Megoszlanak a vélemények arról, hogy mely ország találmánya a palacsinta, hiszen Magyarországon kívül, még jó néhány országban csábítanak azzal, hogy kóstold meg a helyi tradicionális palacsinta különlegességüket. Az biztos, a hortobágyi húsos palacsintát mi alkottuk meg.
Ezt az ételt tálalhatod meleg előételként, de főételként is, hiszen meglehetősen laktató. Gyakorlatilag pörkölt az alapja az egésznek. De hogy lehet ezt egészségesen elkészíteni? Megmutatom!
Még egy különlegesség. A palacsintatésztát most először párom javaslatára, kukoricalisztből készítettem. A kukoricaliszt különlegessége, hogy glutén mentes, így liszt érzékenyek is fogyaszthatják. Sütés közben, pedig meglepő dolgot tapasztaltam. A tészta nagyon rugalmas, nem száraz és nem szakad. Nagyon jó állagú, lett és nagyon finom is.
Hozzávalók a palacsinta tésztához (kb. 8 darabhoz, de ez palacsintasütő méret függő):
- 20 dkg kukoricaliszt
- 2 db nagy tojás
- 2 dl tej
- 2 dl ásványvíz
- csipetnyi só
- csipetnyi sütőpor (ettől lazább lesz a tészta)
- olívaolaj
Hozzávalók a pörköltalaphoz:
- 50 dkg darált csirkemell (így már később nem kell darálni)
- 2 db közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 teáskanál őrölt pirospaprika
- 2 teáskanál só
- 6-7 tekerés színes bors
- 375 gr natúrjoghurt vagy 12% zsírtartalmú tejföl
- 1,5 evőkanál kukoricaliszt
Először a palacsintatésztát készítsd el.
A tésztához a tojásokat verd fel, apánként adagold hozzá a kukoricalisztet, a sót, a tejet és az ásványvizet. Az egészet botmixerrel keverd csomómentesre.
A tésztát most pihentesd, legalább 20 percig.
Most jöhet a pörkölt elkészítése.
A vöröshagymát vágd fel nagyon apró kockákra, és az olívaolajon kezd el üvegesre párolni. Én egy fél deci vizet is szoktam alá tenni, hogy pépesebbre főjön. Ha a hagyma már teljesen megpuhult, add hozzá az őrölt pirospaprikát és a darált húst. Picit pirítsd meg, majd mehet hozzá az apró kockákra vágott paradicsom, a zúzott fokhagyma, a víz, a só és a bors. Fedő alatt főzd, míg a hús teljesen megfő.
Közben süsd meg a palacsintákat.
A tésztát a minden sütés előtt keverd fel.
A palacsintasütőt hevítsd fel, majd vékonyan kend meg olívaolajjal. Picit megint hevítsd fel, majd merj bele egy kis merőkanálnyi tésztát, és a serpenyő mozgatásával egyengesd el.
Fontos, hogy ne legyen lyukas a tészta.
Süsd meg a palacsinta egyik oldalát, majd fordítsd meg, és a másik oldalát is süsd arany barnára.
Ezt addig folytasd, míg tart a tésztából.
Ha a hús megfőtt, kikanalazzuk a szaftból.
A natúr joghurtot (tejfölt) keverd csomómentesre a 1,5 evőkanál kukoricaliszttel, majd alacsony tűzön, folyamatos kevergetés mellett, keverd hozzá a szafthoz. Folyamatos keverés mellett, közepes tűzőn főzd míg besűrűsödik.
Egy jénait kenj ki vékonyan olívaolajjal. A sütőt melegítsd elő 220 C fokra.
A palacsintákat töltsd meg a darált hússal. Mindegyikbe nagyjából 2evőkanálnyi darált hús és 2 evőkanálnyi szaft kerüljön. Vigyázz, szaft maradjon a tetejére is! Én mind a négy oldalát behajtom, majd megfordítom és a jénaiban teszem, úgy, hogy a hajtott fele kerüljön alulra.
Ha megvagy az összes palacsintával, a maradék szaftot szépen oszd el a palacsinták tetején. Mehet a sütőbe. Körülbelül 10 perc alatt el is készül.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Éva mondta
gratulálok,finomlehet kukorica liszttel, ki fogom próbálni
Rózsa mondta
Szia Dia!
Próbáld ki ezt is.Keverj hozzá parajpürét fagyastott is lehet,egy gerezd foghagymát
zúz bele süsd ki a palacsintákat,és készíts sajt krémet .Többféle sajtból finomabb.
Jó étvágyat hozzá!
Üdv. Rózsa
Gasztrozseni mondta
Kedves Rózsa,
Jól hangzik, ki fogom próbálni. Köszönöm az ötletet!
Valéria mondta
Szia Dia!
Gratulálok a kukorica lisztes palacsintához, kipróbáltam én is, nagyon finom lett.
Köszönöm szépen a recepteket, amiket küldesz, sok mindent elkészítettem a receptjeid közül. Megegyszer köszönöm. Valéria
Gasztrozseni mondta
Kedves Valéria,
Nagyon szívesen a recepteket! Örülök, hogy ízlett!
pintér Éva mondta
KIFOGOM PRÓBÁLNI, KÖSZÖNÖM AZ ÖTLETET ÉS
áLDOTT KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK: ÉVA
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Nagyon boldog Ünnepeket kívánok!