Szerintem gyerekkoromban ettem utoljára hókiflit. Bár szerettük valahogy a sok új tündöklő sütemény mellett szépen elhalványodott a fénye. Pedig ha valami, akkor ez egy igazán sokoldalú desszert, hiszen rendkívül egyszerű tésztája sokféle gazdag tölteléket rejthet. Még szerencse, hogy a hókifli nélkül töltött évek során nem tűnt el a recept és most megoszthatom veled is.
Én ezt az adagot diós töltelékkel készítettem, de lehet mákkal (ugyanilyen arányokkal), gesztenye masszával vagy jó kis házi szilvalekvárral is megtölteni. A mennyiség soknak tűnhet, de meg fogod látni, hogy úgy elfogy, mintha nem is lett volna.
Hozzávalók a tésztához (kb. 100 db-hoz):
- 45 dkg rétesliszt
- 25 dkg vaj
- 2 dl natúrjoghurt vagy 12%-os tejföl
- 1/2 kávéskanál só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 20 dkg darált dió
- 7 dkg barna nádcukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1/2 citrom leve
- 2 evőkanál tej
Hozzávalók még:
- 5-10 dkg porcukor
- 6 cm átmérőjű pogácsaszaggató vagy pohár
Kezd a tésztával. A vajat morzsold el a rétesliszttel. Amikor már szép morzsás az egész, mehet hozzá a joghurt és a só. Gyúrj belőle könnyen formázható tésztát. Az állaga inkább lágy legyen, mint kemény. Amikor a tészta szépen összeállt, hagyd pihenni kicsit, és közben készítsd el a tölteléket.
A darált diót keverd el a barna cukorral és az őrölt fahéjjal, majd keverd hozzá a citromlevet. Mehet hozzá a tej is. Olyan tölteléket kell kapnod állagra, mint a gesztenyepüré. A dió fel fogja szívni a folyadék egy részét, éppen ezért, ha úgy találod, hogy morzsálódna, egy pici tejet még adhatsz hozzá.
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
A tésztát egy lisztezett nyújtódeszkán nyújtsd nagyjából 2-3 mm vastagságúra. Én ketté vettem a tésztát, úgy könnyebb dolgozni vele. A 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral szaggasd ki a tésztát.
Az így kapott korongok közepére tegyél egy-egy kávéskanálnyi tölteléket, majd csavard fel őket, mint a kiflit. Az így elkészült kifliket tedd sütőpapírral bélelt tepsire. Kicsi helyet hagyj a kiflik között, mert egy picit nőni fognak a sütés során. Ha megtelt a tepsi mehetnek a sütőbe. Süsd a kifliket 30 percig 180 C fokon, majd további 5 percig 200 C fokon, hogy szép pirosas színt kapjanak.
A megsült és langyosra hűlt kifliket forgasd porcukorba, a felesleget egy ecsettel söpörd le róluk, majd mehetnek is egy szép tálra.
Ha szeretnéd tovább eltartani, teljes kihűlés után (2-3 óra) mehetnek egy fémdobozba. Ha jól elrejted, hűvös helyen 1-2 hétig biztosan eláll.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Gyöngyi mondta
Kedves Dia!
Végre egy jó hókifli recept. Biztosan kipróbálom!!!!
Köszönöm!!!!!!!!
kovacs edit mondta
Kedves Dia!
Teljeskiörlésű liszttel lehet?Ha igen melyikkel,es változnak az arányok?Köszi.
Zbisko Ildiko mondta
Azt szeretném kérdezni, hogy fehér és rozsliszt keverékével milyen
lenne, és sütőpor nem kell hozzá? Kiakarom próbálni ezt a sütit
köszi Ildikó
Gasztrozseni mondta
Kedves Ildikó,
Nem teszteltem a receptet teljes kiőrlésű liszttel, de ha kipróbálod, én azt javasolnám, hogy teljes kiőrlésű tönköly finomlisztet használj. Nem kell hozzá sütőpor.
Gasztrozseni mondta
Kedves Edit,
Nem teszteltem a receptet teljes kiőrlésű liszttel, de ha kipróbálod, én azt javasolnám, hogy teljes kiőrlésű tönköly finomlisztet használj.
Kovács Erzsi mondta
Kedves Dia!
Köszönöm a receptet elkészítettem és nagyon finom lett.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Nagyon örülök, hogy bevált a recept.
Anikó mondta
Köszönöm a receptet, most fejeztem be, nagyon finom.
Gasztrozseni mondta
Kedves Anikó,
Nagyon örülök, hogy ízlik.
Gyöngyi mondta
Kipróbáltam, nagyon jó lett, köszönöm!!!!
Gasztrozseni mondta
Kedves Gyöngyi,
Nagyon szívesen, örülök, hogy elnyerte a tetszésed.
Lévay Annamária mondta
Kedves Dia!
A hókiflid zseniális! A többi receptet még nem róbáltam ki,de a korábbiak közül több a családom kedvencévé vált. Köszönöm.
Kellemes nneplést és sileres Boldog Új Esztendőt kívánok!
Erzsi mondta
Kedves Dia!
A hókiflit tönkölybúza fehérliszttel is elkészítettem így is finom lett.
SIKERES BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT kívánok
Erzsi
BKJudit mondta
Kedves Dia!
Köszönöm a receptet. Nagyon finom lett. :)
Áldott, békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben, új receptekben gazdag Boldog Új Esztendőt kívánok!
Judit