A hideg gyümölcslevesek királynője ez. A szilva bársonyos íze, tökéletesen harmonizál a fahéjjal és a vörösborral, míg a joghurt lággyá teszi. Ez az étel már – már maga a gasztronómiai gicss, de ha egyszer olyan finom! Nagyon egyszerűen és gyorsan el is készíthető, próbáld ki Te is!
Hozzávalók a leveshez 4 adaghoz:
- 90 dkg szilva
- 2,5 dl víz
- 0,5 citrom reszelt héja
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 0,5 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1 evőkanál méz
- 1 kis pohár (150gr) natúr joghurt
- 1 dl vörösbor
Hozzávalók a habgaluskához:
- 2 db tojásfehérje, kemény habbá verve
- 2,5 dl tej
A szilvákat mosd meg, vedd ketté és távolítsd el a magokat. Ezután tedd egy lábosba a gyümölcsöt, öntsd fel a vízzel, add hozzá a fűszereket és a citrom reszelt héját.
Míg a szilva megfő, készítsd el a habgaluskát. Hideg vízzel öblíts ki egy lábast, amiben forrald fel a tejet. Ezt azért kell, hogy a tej ne égjen le. A tejet öntsd a lábasba és forrald fel.
A tojásfehérjéket verd fel. A galuskákat egy evőkanál segítségével szaggasd a tejbe, úgy, hogy a kanalat a szaggatás előtt mártsd bele a forró tejbe, így könnyebben lejön a kanálról a hab. Körülbelül egy perc alatt megfő, ezután fordítsd meg és a másik felét is főzd meg, de itt már kevesebb idő is elég lesz.
A megfőtt habgaluskákat csepegtesd le és szedd egy tányérra.
Ha a szilva is megfőtt vedd le a tűzről, botmixerrel turmixold le, add hozzá a mézet, a joghurtot és a vörösbort. Újra turmixold kicsit, hogy homogén legyen.
A levest ha kihűlt tedd hűtőbe és hűtsd jó hidegre.
Tálaláskor a habgaluskákat tedd a tetejére. Díszítheted még aszalt szilvával, pirított mandulával.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
det ted mondta
Meggyből is nagyon finom. Én hideg vízben felteszem főni a fagyasztott meggyet, hozzáadom a reszelt citromhéjat, kevés ánizst, és citromlevet, őrőlt fehéjat, piciny sót, és édesítőt (ha valaki cukorral szereti, tegyen azt) gyorsan megfő. Ezután botmixerrel összezúzom. Visszateszem, felforralom. Vanilaiapudingot VÍZZEL ELKEVEREK, hozzáöntöm, öszeforralom.
Meghűtöm. Közben tejszíhabpótló port nem 1,5 dl tejjel, hanem helyette ugyanennyi vízzel habbáá verek. A hideg gyümölcsleves tetejére, a tányéron kanállal ráteszem. Ízletes, tejmentes, finom!
Gasztrozseni mondta
Kedves det ted,
Köszönöm szépen az ötletet, nyáron friss meggyből is el fogom készíteni.
HALASI fERENCNÉ IRMA. mondta
KÖSZÖNÖM AZ ÖTLETEKET MINDEN RECEPTET ÖRÖMEL HASZNOSITOK .HALASINÉ IRMA,
Laczi Zsuzsa mondta
Kedves Dia!
Nagyon jónak tünnek a gyümölcs leveseid, de nem kevés a 2,5 dl víz?
Hány személyre szól ez a recept?
Laczi Zsuzsa mondta
Bocsánat, figyelmetlen voltam, már észrevettem, hogy 4 személyre szól a recept.
Németh Istvánné mondta
Kedves Dia!
Igazán köszönöm a jobbnál jobb, ízletes nyári ételeket, a sárgabarackos és a szilvás leveseid is igen finomak, nekem is jól sikerült. Igazi nyári étel. Még egyszer köszönöm, lehet, hogy minden receptre nem reagálok, de mindegyik nagyon finom és egészséges. Szép nyarat kívánok ! Valéria
Gasztrozseni mondta
Kedves Valéria,
Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek.
István mondta
Kedves Dia!
Köszönöm szépen a recepteket. Van amit már kipróbáltam és nagyon be jött.
Főleg azt tartom a legnagyszerűbbnek, hogy hagyományos recepteket úgy reformálsz, hogy az ízek semmit nem veszítenek vagy még finomabbak lesznek,
de mindenképpen egészségesebbek.
Minden alkalommal hozzá szolnék de a lustaságra is azt mondják,h egészséges.
Üdvözlettel: István
Gasztrozseni mondta
Kedves István,
Köszönöm a kedves szavakat, és örülök, hogy tetszenek a receptek. A hozzászólás természetesen nem elvárás, de mindig örömmel fogadom.
laura mondta
jol nézki el készitem majd énis biztos finom
Gasztrozseni mondta
Kedves Laura,
Várom majd a véleményed, ha kipróbáltad.
erzsebet dekleva mondta
KEDVES DIA, KÖSZÖNÖM A RECEPTJEIDET, MÁR TÖBBET IS ELKÉSZITETTEM, NEM NAGYON JÓK, HANEM KIVÁLÓAK, NEMCSAK IZBEN, HANEM EGÉSZSÉG SZEMPONTJÁBÓL IS, NEM VÉLETLEN, HOGY TE VAGY A ZSENIK GASZTROZSENIJE. EGYBEN KÖSZÖNÖM A KEDVESSÉGEDET, HOGY HA BÁRMIT KÉRDEZEK ARRA KÉSZSÉGESEN VÁLASZOLSZ ÉS SEGITESZ, TEHÁT NEMCSAK PROFI VAGY HANEM IGAZ EMBER IS. KÖSZÖNÖM NEKED. A VILÁG IS JOBB LEHETNE HA TÖBB LENNE BELŐLED. TOVÁBBI SZÉP NAPOKAT ÉS JÓ EGÉSZSÉGET KIVÁNOK NEKED ÉS SZERETTEIDNEK. TISZTELETTEL, ERZSÉBET.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsébet,
Köszönöm kedves szavaidat, nagyon jó volt olvasni. Igyekszem a továbbiakban is tudásommal segíteni mindenkinek, aki hozzám fordul.
Hermann Ili mondta
Kedves Dia!
Nagyon köszönöm ezt a receptet is, a hétvégére megcsinálom. A habgaluskát egyébként mikróban szoktam csinálni a nagy mennyiség miatt.
Mégegyszer köszönet nagyon finom és egészséges receptekért.
Ili
Gasztrozseni mondta
Kedves Ili,
Nagyon szívesen Mikróban habgaluskát? Megosztanád velem, hogy hogy készíted a habgaluskát mikróban?
Márta mondta
Kedves Dia!Nagyon tetszenek receptjei.Ugyan mindig félve nyitom meg az e-mailjeit, mert először nem néztem meg, hogy az oldal használata ingyenes-e?
Sajnos nekem már ez is számít.
Köszönettel: Márta
Anna Hibszky mondta
Köszönöm szépen Dia a gyümölcsleveseket. Én is nyáron sokszor készítek, de habgaluskát még nem tettem rá. Mindig tanul újat az ember.
Kovács Katalin mondta
Kedves Dia! Köszönöm szépen a könnyen elkészíthető recepteket. Gyakorló háziasszony vagyok, de sokat tanulok tőled. Szeretném megkérdezni a Zakuszka igazi erdélyi receptjét. Persze csak ha ismered. Mostanában kellene télire befőzni úgy gondolom. Az alma dzsem szuper finomra sikerült, ami nem fért az üvegbe megettem. További szép nyarat kívánok! Puszi!!!!!!
Gasztrozseni mondta
Kedves Kati,
A zakuszka receptjét kiderítem, mert már én is készülök rá, hogy készítsek. Nagyon örülök, hogy ízlik az almadzsem!
judit mondta
Kedves Dia!
Köszönöm ezt a nagyszerű szilvaleves receptet. Eddig eszembe sem jutott volna, hogy csak szilvából is lehet ilyen finomságot készíteni, pedig nagyon szeretjük ezeket a könnyű leveseket. Főleg meggyből, vagy vegyes gyümölcsből szoktam ilyen levest. Jó ötlet az egyik kedves hozzászólótól, hogy amikor pudinggal készíti vízzel keveri ki a port.
Mégegyszer köszi: Judit
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Nagyon örülök, hogy ízlett!
Zsuzsa mondta
Kedves Dia !
Nagyon köszönöm a sok hasznos infót, hogyan tehetjük egészségesebbé
ételeinket és még a jó ízekről sem kell lemondani, sőt még jobb is lesz pl.
habgaluska a gyümölcslevesen v. zöldfűszer a tojásban panírozáskor.
Várom további egészséges receptjeidet, mindenkinek száműzni kellene
táplálkozásából legalább a cukrot, de a fehér lisztet is le kell cserélni teljes
kiőrlésű/ rozs/ zab lisztre.
Hálás köszönettel: H.Zsuzsa
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsa,
Nagyon örülök, hogy hasznosnak találod a tanácsaimat és tetszenek a receptjeim. Igyekszem a jövőben is hasonlóan eredményesen tevékenykedni.