Sokak kedvence ez a hal. Elsősorban a nyári „hekkezés” jut eszébe a többségnek, ha hall róla. Pedig a filéje is kiváló. Én rendszeresen szoktam vásárolni. Sokféleképpen elkészíthető, szinte teljesen szálkamentes, és nem utolsó sorban, árban is nagyon baráti.
A bakonyi módra történő elkészítést gondolom nem kell bemutatnom. Mégis az én receptem, mint ahogy már megszokhattad, más mint a többi. Ez a gombaszósz gyakorlatilag besamel alapú, tejszín és tejföl mentes.
Hozzávalók a besamell mártáshoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű Graham – liszt
- 5 dl 1,5%-os tej
- 2 teáskanál só
- 1/4 kávéskanál szárított bazsalikom
- 1/4 kávéskanál szárított oregánó
- 1/4 kávéskanál szárított kakukkfű
- 2 kávéskanál őrölt édes pirospaprika
- 4-5 szál friss petrezselyem
Egyéb hozzávalók:
- 70 dkg hekkfilé kiolvasztva
- 1 fej vöröshagyma
- 50 dkg csiperkegomba
- 1 evőkanál olívaolaj
- Graham-liszt
- 4-5 tekerés színes bors
- só
Először pucold meg a hagymát és a gombát. A hagymát vágd apró kockákra, a gombát szeleteld fel a tönkjével együtt vékony szeletekre. Az olívaolajat melegítsd fel, add hozzá az apró kockákra vágott hagymát, és fedő alatt folyamatosan keverve párold üvegesre.
Mikor a hagyma már üveges add hozzá a gombát, 1 kávéskanál sót, önts alá egy fél deci vizet és fedő alatt párold meg a gombát is.
Közben egy másik lábosban készítsd el a besamelt. A lisztet az olívaolajon pirítsd meg. Akkor jó, ha a liszt kis gombócokká áll össze. Ekkor öntsd fel a tejjel. Egy szűrő segítségével keverd szét a lisztgombócokat, hogy a mártás ne legyen csomós. Add hozzá a sót és a fűszereket. Folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg a mártás besűrűsödik.
Ha a gomba is megpuhult, merd át a besamelbe és keverd össze. A gomba alatt képződött folyadékra nem lesz szükséged. A petrezselymet vágd fel apró kockákra és add a besamelhez. Ezzel meg is vagy.
Egy serpenyőben melegíts olívaolajat. A halat forgasd meg a Graham-lisztben. Ha az olaj már elég meleg, tedd bele a lisztbe forgatott hekkfiléket. Mindkét oldalukat süsd 5-5 perig. Tovább ne, mert szétesnek. A megsült hekkfiléket, papírtörlővel bélelt tányérba tedd, hogy a felesleges olajat leadja.
Köretnek én currys rizst készítettem, amiben semmi ördöngösség nincs. 1 evőkanál olívaolajon megpirítottam a rizst, majd a rizs mennyiségéhez képest dupla annyi forró vizet adtam hozzá 1 teáskanál currypor kíséretében, és fedő alatt, gyakran keverve főztem, míg a rizs megpuhult..
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
KELE ÉVA mondta
Ez valóban nagyon finom, de ha nem balatoni fogasfilével készül, akkor javaslom a Pangasius tengeri halfilét ! ( Tesco, Penny: 990.- Ft / kg ) Sokkal kellemesebb a hekknél, és szálkamentes !
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Igazából bármilyen halfiléből el lehet készíteni ezt az ételt. Én a pangasius filét nem szoktam ajánlani, mivel többször kóstoltam, mindannyiszor pocsolya íze volt számomra és az állaga sem szimpatikus. Az pedig külön dühítő, hogy tengeri halként árulják, annak ellenére, hogy ez egy édes vízi hal. De természetesen ez ízlés dolga.
Kati mondta
A húslevest én is így szoktam főzni. A házi baromfiból van a legfinomabb.A hal receptet kipróbálom,mert szeretjük a hekket.Köszönöm.
Gasztrozseni mondta
Kedves Kati,
Örülök, hogy egyetértesz. Várom a beszámolót, hogy hogy ízlett a hal.
pakotreghina mondta
Koszonom szepen nagyon jol hangzik ,ki probalom.
Firewain mondta
Kedves Dia!
Ez is valóban egy finom és egészséges ételrecept. Én viszont pisztránggal szoktam ezt készíteni vagy pagnasius esetleg tőkehalfilével. S ha az erdei gombák szezonja van, mindenféle finom erdei gombát használok hozzá. Még felségesebb íze lesz. Erdei gombát pedig, – bevizsgáltat, – a legtöbb nagyobb piacon lehet kapni.
KELE ÉVA mondta
Kedves Firewain ! Teljesen egyetértek az erdei gomba ügyben is ! Ráadásul aprított , kisütött baconnal is meg szoktam” bolondítani ” !
Firewain mondta
Na igen kedves Éva! Ez a fontos szösszenet le maradt, pedig nagoyn finom vele.
Gasztrozseni mondta
Kedves Firewain és Éva,
Köszönöm a hasznos tippeket.:)
Kati mondta
Elkészítettem a halat és nagyon finom lett.Köszönöm a receptet.Üdv Kati
Gasztrozseni mondta
Kedves Kati,
Nagyon örülök, hogy ízlett!:)
J. Mária mondta
Kedves Gasztrozseni!
Én a halat előbb-utóbb mindig citromozom. Helyes? Helytelen?
Mikor?
Üdvözet, köszönet: J. Mária
Gasztrozseni mondta
Kedves Mária,
A citrom mindig jót tesz a halnak. Szerintem még a bundázás előtt érdemes 5-10 percig hagyni állni frissen facsart citromlében.
Bebcsi mondta
Köszi a receptet! Nálunk kicsit nehéz összeállítani a karácsonyi menüt, mert elég válogatós a banda, de ebben az évben szerintem ez kerül a karácsonyi asztalra. A hekket mindannyian szeretjük :) Kellemes karácsonyt kívánok mindenkinek!