Amikor én gyerek voltam, vidéken, még nem volt trendi boltban száraztésztát venni. A legtöbb nagymama, anyuka otthon készítette el a családja számára kellő mennyiséget. Természetesen nem is volt ennyi forma, mert ők leginkább még kézzel darabolták fel a kinyújtott tésztát olyan alakzatra, amilyenre éppen szükség volt.
A tészta készítés nálunk mindig egy nagyobb projektet jelentett, a munkálatok egy egész napot felöleltek, hiszen készült ilyenkor cérnametélt, kiskocka, nagykocka, eperlevél, széles metélt, lebbencs tészta. Nem könnyű feladat, nem áltatok senkit, de az eredmény önmagáért beszél. Ennyire ízes és tartalmas tésztát boltban nem kapsz.
Ha rászánod magad, hogy otthon készíts tésztát, készülj fel a kemény izommunkára, mert a kar és váll izmaid igénybe lesznek véve.
A legjobb a tésztához természetesen a házi tojás, hiszen attól lesz szép színe.
Hozzávalók:
- 50 dkg tönköly finomliszt
- 3 db egész tojás
- 1 kávéskanál só (csak abban az esetben tegyél bele sót, ha a tésztát rögtön felhasználod, ha megszárítva szeretnéd tárolni, akkor hagyd ki belőle, mert a tészta elszíneződhet tőle)
- 80 ml víz
A lisztet szitáld át, majd add hozzá a sót és a tojásokat. Az összes vizet ne öntsd bele egyszerre, mert akkor hirtelen ragacsos lesz a tészta, inkább folyamatos gyúrás közben adagold hozzá. Az elején a tészta nem áll össze olyan könnyen, ezért is kell jó alaposan átgyúrni, és folyamatosan adagolni a vizet.
A tésztának az állaga akkor jó, ha kicsit ruganyos, de kemény. A gyúrás eltarthat akár 10-15 percig is, hiszen akkor lesz szép a tészta, ha a tojás teljesen elvegyül a liszttel és nincsenek benne csomók. Formázz egy gombócot a tésztából, tekerd folpackba 15 percre, és hagyd így pihenni a tésztát szobahőmérsékleten.
A nyújtás előtt a gombócot vágd ketté, hogy könnyebben tudj dolgozni vele. A nyújtódeszkádat és a nyújtófádat lisztezd be, hogy ne tapadjon hozzá a tésztához. Ezt gyakran kell ismételni a nyújtás során. Ügyelj arra is, hogy lehetőség szerint a tésztát egyenletesen nyújtsd, ne legyenek benne vastagabb-vékonyabb részek.
Ha van tésztakészítő géped, kicsit könnyebb a dolgod, hiszen csak annyira kell kinyújtanod a tésztát, hogy a gépbe be tudd tenni. Onnantól már gyerekjáték, hiszen csak mindig eggyel vékonyabb nyújtásra állítod a masinát, és a végén megkapod a szép vékony tésztát.
Ha nincs tésztakészítő géped, akkor bizony a sodrófáddal kell majd dolgoznod. Ebben az esetben is az a lényeg, hogy minél vékonyabb tésztát kapj a végén.
Mindkét esetben az a cél, hogy a tészta a teljes kinyújtást követően nagyjából 1-1,5 mm vastag legyen. Azért nincs értelme vastagabbra hagyni, mert a főzés során ez a fajta tészta bizony kicsit meg fog dagadni.
Az én tésztakészítő gépem nyújtani tud különböző vastagságúra, valamint keskeny és széles metéltet lehet vele készíteni. Ha kiskockát, vagy nagykockát szeretnék akkor késsel én magam vágom fel a tésztát. Ha eperlevelet készítek, akkor bevetem a derelyevágót. Kiskockánál és eperlevélnél körülbelül 1 cm x 1 cm-es kockákra, nagykockánál körülbelül 2 cm x 2 cm es kockákra vágom fel a tésztát. Cérnametélt esetén a tésztát először hosszában felcsíkozom egyforma, 8- 10 cm széles csíkokra, majd ezeket egymásra rakom oly módon, hogy tészták közé szórók egy kis lisztet, hogy ne ragadjanak össze. Ezután egy hosszú pengéjű, éles késsel a rövidebbik oldalon indulva, a lehető legvékonyabb csíkokra szelem fel a tésztát.
Az így elkészült tésztát érdemes liszttel megszórni, hogy ne tapadjon össze.
Természetesen nem kell rögtön felhasználnod az összes tésztát. Egy egész napon át hűvös, száraz helyen tartva meg is száríthatod, és egy dobozban, ahol nem éri nedvesség kiválóan eltartható akár 2-3 hónapig is.
Érdemes kísérletezni vele, kipróbálni különböző liszteket, színezni spenóttal, paprikával.
Ha igazán finom tésztát szeretnél az asztalra tenni, javasom, hogy szánd rá az időt és próbáld ki a tészta készítést.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Konyha józsefné mondta
Kedves Gasztrozseni. Én is saját magam szoktam tésztát csinálni a családomnak.Nincs annál jobb ha saját kézzel készítjük.Köszönöm a sok jó ötleteket.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsébet,
Egyetértünk, nincs is jobb saját magunk által készített tésztánál.
Godoné Erzsi mondta
KEDVES DIA!
Köszönöm,hogy emlékeztetsz a házi tészta készitésére.
Valamikor én is készitettem,de most ujra megpróbálom.
Igaz a kezem már nehezen birja,de egyszer még kipróbálom.
Szép napot kivánok.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Valóban nem könnyű, kell hozzá izommunka, de megéri.
Anna Hibszky mondta
Kedves Dia!
Az én Anyukám is mindig kézzel készítette a tésztát. Nagyon finom volt. Sajnos az enyém nem sikerült olyan jól. Nem is készítettem sokáig. Most újból megpróbálom tönköly lisztből. Köszönöm a receptet. Üdv. Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Bár munkás dolog, szerintem érdemes próbálkozni vele.
Erzsike mondta
Kedves Dia !
Én is szoktam tésztát késziteni a tésztagépemmel rendelésre is nagyon sokszor de én vizet nem szoktam hozzá tenni 1 kg.liszt 10 tojás megszáritva
nagyon sokáig eláll.
Köszönöm szépen a sok jó recepteket.
Üdv. Erzsike Szekszárdról.!
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsike,
Én még csak tojásból és lisztből nem próbáltam a házi tésztát, de megpróbálom így is. Köszönöm!
Apátiné Oláh Julianna mondta
Réteslisztből, só/csak ha frissen fő/, víz /minimális, ha szükséges/ nélkül kell készíteni.
Mezeiné Horváth Katalin mondta
Még sosem készítettem magam gyúrt tésztát. Édesanyám, és Anyósom is, akik már sajnos (10 éve, illetve 1 hónapja) nincsenek köztünk, mindketten maguk készítették a lebbencs, kocka, metélt, stb. tésztákat. Most rám fog várni ez a hatalmas feladat, és szeretném folytatni az általuk megkezdett munkát. Szerencsére van tésztanyújtó, -vágó gépünk. Bízom a sikereimben!
Gasztrozseni mondta
Kedves Katalin,
Biztos vagyok benne, hogy menni fog. Sok sikert kívánok hozzá!
Ida mondta
A megmaradt tésztát, mindig megszárítom és elteszem egy következő levesbe. Felmerült bennem a kérdés, hogy ha lefagyasztanám, finomabb lenne, mint a szárított. Ha vannak tapasztalataid , vagy gondolataid erről, szivesen venném.
Gasztrozseni mondta
Kedves Ida,
A fagyasztás gondolata a tésztát illetően még nem merült fel bennem, mert én is mindig szárítom, ahogy a Nagymamámtól tanultam. De lehet, hogy egy próbát megér.
Szilágyi Julianna mondta
Igaz régen nem irtatok!
Nálam most télen minden násodik nap dékután csigát szoktam csinálni!
Visszajönnek a gyerekkorom ízei
Sajnos képet nem tudok küldeni,de igazi ínyencség a tyúk húslevesben