Nem tudom Te, hogy vagy vele, de mi nagyon szeretjük a sajtot és nagyon sok is fogy belőle. Viszont mostanában a boltban kapható egyes trappista sajtok állaga igencsak hagy kívánnivalót maga után. A megszokotthoz képest sokkal puhábbak, reszelni szinte lehetetlen őket. Mindez annak köszönhető, hogy a megszokott érlelési időt annyira lerövidítették, a kémiai anyagok hozzáadásával, hogy a sajt képtelen megfelelő állagú lenni, tele van vízzel, amitől kenődik.
Ez engem nagyon bosszant, mert nem kapom meg azt a minőséget, amit megszoktam. Nagyon kevés gyártó trappista sajtja felel meg a kívánalmaknak, és azok már általában magasabb árban is vannak.
Az utóbbi időben csak a kézműves, termelői vásárokon tudtam olyan sajtot beszerezni, ami megfelelő állagú és igazán finom. Azonban eszek a sajtok sokkal nemesebbek annál, hogy a melegszendvics tetején végezzék. Arról nem is beszélve, hogy ezek a sajtok nem olvadnak olyan mértékben, mint például a trappista sajt.
Ezek az élmények és az indiai sajt (panir) megkóstolása sarkallt arra páromat és engem, hogy sajtot készítsünk otthon. Némi utánajárás után kiderült, hogy sajtot készíteni nem olyan nagy ördöngösség, mint gondoltuk. Legalábbis ezt a fajtát.
A legjobb, ha házi tejet tudsz felhasználni hozzá, de, ha erre nincs lehetőséged, akkor a legmagasabb zsírtartalmú, nem tartós tejet válaszd. Nálunk a 2,8 %-os zsírtartalmú kancsós tej is jól bevált. Nagyjából 1 liter tejből lesz 10 dkg sajt. Mi egyszerre 3 liter tejből készítjük a sajtot, és általában kétfélét készítünk ebből a mennyiségből.
A folyamat nagyon egyszerű. Egy megfelelő méretű fazekat öblíts ki hideg vízzel, hogy a tej ne kapjon le. Ezután öntsd bele a tejet, majd tedd fel főni lassú lángon. Amikor a tej már elkezd lobogni, vedd le a tűzről, önts hozzá citromlét vagy almaecetet. Nagyjából 1-1,5 dl fog kelleni. Ahogy elkezded önteni a citromlét/almaecetet a tejfehérje szépen fokozatosan elkezd elválni a savótól, és túrószerűen szépen összeáll. Ha már a teljesen különvált a két anyag, akkor ideje leszűrni.
A szűréshez és a későbbi sajtkészítéshez legjobb, ha muszlin kendőt, vagy gézszerű sűrű szövésű anyagot használsz. Ezt az anyagot tedd egy saját lábán megálló szűrőbe, és öntsd bele a túrót. Hagyd kicsit lecsöpögni, de még melegen csavard jól össze az anyagot, préseld ki a savó nagy részét. Olyan szűrőt kellene választanod, ami megáll a saját lábán, és beletéve a sajtot, tudsz majd rá súlyokat pakolni.
Az ízesítés következik. A 3 liter tejből készített sajthoz 2 csapott kávéskanál sót adj. Az egészet jól gyúrd át, hogy a só átjárja a sajtot.
Fűszerezés. Nálunk a következő íz kombinációk váltak be: diós-aszalt szilvás, aszalt paradicsomos-fokhagymás, friss zöld fűszeres (oreganó, kakukkfű, bazsalikom), köményes. Az a fontos, hogy mindent jó apróra vágj. A diót, az aszalt szilvát, az aszalt paradicsomot 0,5 x 0,5 cm-es darabokra, a fokhagymát és a zöld fűszereket 2 x 2 mm-es darabokra.
Hogy miből mennyit tegyél bele? Egész adag esetén (3 liter tejből kb. 30 dkg sajt). Dióból és aszalt szilvából 8-8 darabot. Aszalt paradicsomból 8 db-ot, fokhagymából 4 gerezdet, zöldfűszerekből, fűszerenként 6-6 levelet, kakukkfűből egy 10 cm-es ág levélkéit, köményből 4 teáskanállal, de ha nagyon szereted mehet bele több is.
Miután a fűszerek belekerültek a sajtba, jól dolgozd el őket, mint a só esetében. Ezután a kendőt jól tekerd össze, hogy a sajt a közepén egy gömböt formáljon, amit aztán koronggá lapítasz. A kendő végig maradjon feszes rajta. Tedd a korong alakú sajtot a szűrőbe és pakolgass rá súlyokat, hogy a maradék savó is kifolyjon belőle. A súlyok lehetnek, vízzel teli edények, mozsár stb. Az a legjobb, ha legalább 4-5 órát így tudod hagyni. Valamit mindenképpen tegyél alá, hogy a kifolyó savó ne folyjon szanaszét. Ha nagyon melegben készíted a sajtot, akkor a préselés idejére érdemes hűtőbe tenni.
Az így kapott sajt, finom ruganyos lesz.
Mi meg is füstöltük, de természetesen anélkül is nagyon finom.
A hosszú leírás ne ijesszen el. Csak azért írtam ilyen aprólékosan, hogy Te is könnyedén el tudd készíteni otthon.
Jó étvágyat hozzá!
Szabó Béláné mondta
Mi csak házi tejet veszünk,frissen fejve a tejet, sajtot is szoktam készíteni,nagyon finom!
Gasztrozseni mondta
Kedves Eliz,
Jó olvasni, hogy más is készít otthon sajtot.
Julia mondta
Kösz a receptet, kiprobálom.
Gasztrozseni mondta
Kedves Julia,
Bízom benne, hogy ízleni fog!
Sándor Zsóka mondta
“Dia birodalma”-ez jutott eszembe, de ez sem jó,mert nincs benne az a változatosság,precizitás,ami a blogot jellemzi. Zs.
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsóka,
Köszönöm a kedvességed!
kárászné csilla mondta
Sziasztok! Ez a recept nagyon jól bevált nálam is, tényleg érdemes kipróbálni, bíbelődni vele!Nálunk a natur változat fogy a legjobban, de én is szoktam ízesíteni, különösen, ha ajándékba készül. A kész sajtot én sós lében szoktam tárolni, mint a mozzarellát, így nem szárad ki. A füstölt változatot viszont nem ismerem, hogyan készül házilagosan?
Gasztrozseni mondta
Kedves Csilla,
A sóban áztatás jó ötlet. Hogy készíted a sós lét? Nekünk van füstölőnk, abban füstöltük meg a sajtot.
soós tibor mondta
Szia Dia! A logóra hirtelen az jut eszembe, hogy kellene egy egyetemi oktató terem részlet, egy szószék, rajta lábas és egy kisebb fazék, az előadó természetesen pirospozsgás, bajuszos, az erőtől, egészégtől kicsattanó szakács, kezében fakanállal. Előtte a tanulók a padban, balkezükkel ölelnek egy lábast, a jobb kezükben fakanállal, amint éppen valamit kevernek benne. Tudom, hogy hülyeség, de, az ötlet azért van, hogy eldobjuk, vagy legyen mitől eltérni.
A sajtod jó, én 40 éve vagyok diabéteszes, és ki kísérleteztem egy sajtot a cukorbetegeknek, amibe semmiféle E nincs. Ha kyváncsi vagy rá, elküldöm a leírást, hogyan készítem. Ha a cukorbetegek étkezésével kapcsilatban valami kérdésed van, szívesen válaszolok rá. Összeállítottam egy könyvet, 720 recepttel, magyarázatokkal, táblázatokkal. Nálunk a mi egyesületünkben minden cukorbetegnek meg van, tud tervezni. Csak egy szóval mondd, és elküldöm Neked. Vigyázz magadra, hogy sokáog “olvashassalak”, jók a receptek, csókollak, Tibi, a bitang. (nem javítok, úgy is tudod mit akartam írni, na!)
Gasztrozseni mondta
Kedves Tibi,
Köszönöm az ötletet! Nagyon hálás lennék, a sajt receptért, és a könyv is érdekelne. Ha van rá lehetőséged kérlek küldd el a könyv címét. Előre is nagyon köszönöm!
Székely Livia mondta
Szia Dia!
Nálunk a fiam készíti a sajtokat mindég. A sót és a fűszereket ö a lobogó tejbe szokta tenni, még az almaecet előtt. Nálunk a kapros viszi a prímet. Rendes trapísta sajtot is szokót csinálni, az kicsit bonyolultabb de meg éri a fáradságot.
Gasztrozseni mondta
Kedves Lívia,
Ez a megoldás is érdekel, én is ki fogom próbálni úgy, hogy a fűszereket a tejbe teszem. A trappista sajthoz oltót használtok?
Székely Livia mondta
Kedves Dia!
A trapista sajthoz nem használunk oltót. Pontosan nem tudom neked most meg mondani hogyan készül. Előző levelemben írtam, hogy nálunk a fiam volt a “Konyha Tündér”. Ha gondolod meg keresem a feljegyzéseit és elküldöm neked, csak egy kis időt kérek. Még nincs lelki erőm a fiam dolgai közt keresgélni.
Üdv.: Livia
Gasztrozseni mondta
Kedves Lívia,
Igazán nem sürgős, és nem szeretnék neked szomorú pillanatokat okozni.
Nagy Katalin mondta
Kedves Dia!
Örömmel olvastam a hozzászólásokat is, különösen Soós Tiborét. A sors úgy hozta, hozzá hasonló “cipőben” járok – 29 éve (cukorbeteg vagyok). Ez idő alatt sok mindent kipróbál az ember, és mindig szívesen veszi azokat a tanácsokat, amit sorstársaitól kap.
Gondolja, Ők tudják, hogy ha diétáról van szó, nem elegendő tudni, hogy a benne található összetevők nem károsítják az egészséget: mennyiségeken túl, a kiszámított szénhidrát értékekre is szükség van!
A problémát a szerzőknek leginkább ez jelenti.
A korszerű táplálkozással kapcsolatos könyveket, szinte mindig újra kéne írni, hiszen ismereteink bővülnek az édesítőkkel kapcsolatban, a zsiradékokkal kapcsolatban és még folytathatnám. Olyan orvos nincs, aki elvállalná ezt a feladatot.
A mindennapok örömeibe azonban betegek, fogyókúrázók esetében is beletartozna az evés. Szeretnénk minél teljesebb életet élni.
Köszönjük az ehhez nyújtott segítséged. Sajnos közvetlenül nem tudom elérni a könyv(?) szerzőjét. Ha gondolod, kérlek add meg neki a mail címem!
További jó munkát! Üdv:: Kata
Gasztrozseni mondta
Kedves Kata,
Emailben elküldtem az emailcímed Tibornak.