A nemzeti ünnep engem is megihletett. Én ezzel a különlegességgel szeretnék tisztelegni az 1848-as Szabadságharc igazi hősei előtt. Az édesség alapját a panna cotta adja, ami ugyan egy olasz édesség, mégis úgy gondoltam, ha már ilyen szép idő van, nem szeretnél sok időt tölteni a konyhában. Ezzel a desszerttel nem lesz sok dolgod.
Az én panna cottám abban különbözik a megszokott receptektől, hogy nem a tejszín van benne nagyobb arányban, hanem a tej. Ettől sokkal alacsonyabb a zsírtartalma, mint a megszokott módon készült panna cottákénak.
Hozzávalók a panna cottához (4 adaghoz):
- 4 dl 1,5 %-os tej
- 1 dl tejszín
- 1 db vanília rúd
- 4 levél lapzselatin vagy 5 gr étkezési zselatin
Hozzávalók az erdei gyümölcs szószhoz:
- 30 dkg erdei gyümölcs (málna, ribizli, szeder, eper, szamóca)
- 1 dl vörösbor
- 1 evőkanál méz
- 3 teáskanál őröl fahéj
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 levél lapzselain
Hozzávalók a kivi szószhoz:
- 30 dkg kivi (tisztított súlya)
- 1 evőkanál méz
Először a panna cottát készítsd el. A tejet és a tejszínt öntsd egy lábosba, tedd bele a vanília rudat és tett fel főni. Ha tejes, tejszínes keverék felforr, vedd le a tűzről, vedd ki belőle a vanília rudat és add hozzá a lapzselatint. Addig keverd, míg a zselatin teljesen felolvad. Ezután időnkénti keverés mellett, hagyd kihűlni.
Ha teljesen kihűlt öntsd poharakba. Én műanyag poharakat javaslok, mert könnyebben ki tudod borítani belőle a megszilárdult pudingot.
4-5 óra alatt teljesen megszilárdul.
A gyümölcs szószhoz a gyümölcsöt tedd egy lábasba, add hozzá a mézet, a bort és a fűszereket. Tedd fel főni. Időnként kevergesd. Ha felforrt, vedd le a tűzről, mielőtt a gyümölcsök szétfőnének. Add hozzá a lapzselatint. Ez csak azért kell bele, hogy ne legyen túl híg a szósz. Tedd félre és hagyd kihűlni.
A kivi szószhoz a kivit miután megpucoltad vágd fel kockákra. Tedd lábasba, add hozzá a mézet. Ha elkezd forrni és a kivi már nem teljesen kemény, vedd le a tűzről. Egy krumplinyomóval tört össze a kivit. Ez is készen van. Tedd ezt is félre, hogy kihűljön.
Ha a panna cotta is megdermedt, már csak az összeállítás van hátra.
A műanyagpoharat fordítsd le egy nagy lapostányérra. A pohár alját óvatosan szúrd ki, így a puding szépen ki fog csúszni a formából.
A tetejét kiskanállal kicsit vájd ki, hogy a kivi szószt bele tudd helyezni. Ezután terítsd körbe az erdei gyümölcs szósszal.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Giballa Katalin mondta
Kedves Dia, én gyakorlott háziasszony vagyok, de a zselatinos desszertek készítését mindig kikerültem a zselatinnal szemben érzett bizonytalanságom miatt. Ha nincs lapzselatinom milyet (milyen márkát?) érdemes használni. Ami a boltokban kapható, nincs rajta az adagolás. Kérem tanácsod.. (Krémekhez használom a Zseléfixet, de gondolom ebbe nem jó)
Köszönöm
Kati
gasztrozseni mondta
Kedves Katalin,
Én a panna cottához eddig mindig a lapzselatint használtam, azzal nem lehet mellényúlni. Viszont a Lime torta krémjébe hagyományos étkezési zselatint szoktam használni. Ha jól emlékszem legutóbb Lucullus márkájút vettem, annak a hátoldalán rajta van, hogy mihez mennyi kell, én is az alapján tettem hozzá. De én most számolgattam, hogy mennyi lehet porban. Olyan 4 – 5 gr körülbelül. De ez csak becslés, lehet, hogy a porból több kell, mert másképpen köt. Jó főzőcskézést!:)
Enorcsi mondta
Kedves Dia!
A kérdésem a panna cottához az lenne, hogy cukor nem kell bele egyáltalán? Ha teszek bele egy kanállal attól folyós lesz? A másik kérdésem, hogy ha duplázom, vagy triplázom az adagot, akkor is ugyanezek az arányok kellenek?
Egyébként szuper a blog, csak most találtam rá, de azt hiszem rendszeres olvasó leszek. A mustárosan pácolt bélszínt ki fogom próbálni, már ha kapok normális húst.
Üdv
Nóri
Gasztrozseni mondta
Kedves Nóri,
Én nem teszek bele cukrot, mivel az öntet tökéletesen kiegészíti, és nem hiányzik belőle. Természetesen, ha szeretnél tehetsz bele, az állagán nem fog változtatni. Az arányok nem változnak, nyugodtan duplázhatod, triplázhatod a mennyiséget. Örülök, hogy tetszik az oldal.
Enorcsi mondta
Kedves Dia!
Köszi szépen a választ. Azóta kétszer csináltam. Kicsit féltem a lapzselatintól, mert én sem ahhoz vagyok szokva, de tökéletesen működött, úgy, ahogy Te írtad. A gyerekek imádták, ahogy remegett és inogott a tányéron a kis panna cotta. Szuper recept. Köszi még egyszer!