Fontos eseményre sütöttem ezt a tortát. Egy 30. házassági évfordulóra készült a mű. Örömmel készítettem ezt a meglepetés tortát. Nem kellett sokat gondolkodnom, hiszen már régóta szerettem volna készíteni egy olyan csokitortát, melynek tölteléke háromféle csokiból van.
A piskótát kukoricalisztből készítetem, a hagyományos fehérliszt helyett. A cukor helyett a piskótához mézet használtam, míg a krémekbe már nem került édesítő anyag a csokikon kívül.
Először a piskótákat készítsd el, azért beszélek többes számban, mert célszerű két adagban megsütnöd a piskótát, hogy szépen feljöjjön. Ne zavarjon meg, hogy a piskóta egyik része nem kakaós az én tortában, ugyanis az első lapból véletlenül kihagytam a kakaót. Van ilyen. Szerencsére az ízét nem befolyásolta.
A krémeket előző este készítsd el!
A tejszínt forrald fel, majd add hozzá a csokit. Miután a csoki megolvadt vedd le a tűzről és keverd bele a rumot. Ha kihűlt tedd hűtőbe egy éjszakára. Tegyél így mind a három krém esetében.
Hozzávalók 1 piskótához (2 db piskótára lesz szükséged):
- 6 db tojás
- 3 evőkanál méz
- 1 teáskanál sütőpor
- 6 evőkanál kukoricaliszt
- 2 evőkanál keserű kakaópor
Hozzávalók a fehércsokis krémhez:
- 10 dkg fehér csoki
- 2 dl habtejszín
- 2 evőkanál rum
- 1 csomag habfixáló
Hozzávalók a tejcsokis krémhez:
- 10 dkg tejcsoki
- 2 dl habtejszín
- 2 evőkanál rum
- 1 csomag habfixáló
Hozzávalók az étcsokis krémhez:
- 10 dkg 70%-os étcsoki
- 2 dl habtejszín
- 2 evőkanál rum
- 1 csomag habfixáló
Hozzávalók még:
- 150 gr fehér marcipán massza
- 150 gr piros marcipán
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
Vigyázat, a recept 24 cm-es tortaformához van!
A tojásokat válaszd ketté. A fehérjéket verd kemény habbá. A sárgákhoz keverd hozzá a mézet, és alaposan keverd ki. Ezután kanalanként adagold hozzá a kukoricalisztet, majd mehet bele a sütőpor is. Ezután óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, keverd hozzá a sárga részhez a tojások kemény habját. Ha már szépen egységesen elkeverted, mehet a sütőbe. 20 perc alatt teljesen megsül. Arra vigyázz, hogy míg sül és miután megsült még legalább 10 percig ne nyisd ki a sütőajtót, mert különben összeesik.
Míg a második lap sül, az előző este elkészített krémekre külön-külön szórd rá a habfixálót, és robotgéppel mindegyiket verd fel. Kemény, kicsit hab állagú krémet fogsz kapni.
A piskótalapokat vágd félbe. Négy lapod kell legyen. Alulra kerüljön az étcsokis krém, középre kerüljön a tejcsokis krém, felülre pedig a fehér csokis krém. Így, ha szeleteled nem kened össze a sötét krémmel a világos krémet.
A tortára kívülről a fehér krémből kenj.
Most már csak a marcipán ráhelyezése van vissza.
A Dr. Oetker marcipánjával kiválóan lehet dolgozni, nagyon jól nyújtható. A marcipánokat külön-külön gyúrd össze, és két réteg folpack között nyújtsd ki. Így garantáltan nagyon könnyen fog menni.
Egy kör alakú lapot kell készítened, de a torta oldalára nem kell belőle, oda majd a piros marcipánt kell tenned. Ezután nyújts hosszú széles csíkot a piros marcipánból, amit a torta oldalára teszel. Óvatosan helyezd marcipánokat a tortára, és a kezeddel egyengesd el.
El is készült a tortád, mielőtt felkínálod, hagyd egy éjszakát a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Tóth Timi mondta
Szia!
Azt szeretném kérdezni, hogy a krémeket rum nélkül is el lehet készíteni?
Köszi!
Timi
Gasztrozseni mondta
Kedves Timi,
Természetesen, ha nem szeretnél beletenni hagyd ki, vagy használj aromát.
Némethné Icuka mondta
Diácska a marcipánt hol lehet venni..Buta kérdés????De még soha nem vettem csolk Icuka
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Szerintem minden nagyobb élelmiszerboltban és hipermarketben: Spar, CBA, Auchan, Tesco. Általában a sütőporok, pudingporok környékén szokott lenni.