Ez a könnyű nyári íz kompozíció Téged is levesz a lábadról, ha megkóstolod. Bár nem sok helyen lehet kapni magyar szürkeharcsát, ha hozzájutsz, ne hagyd ki. Finom, tömör, szálkamentes húsa nagyon ízletes és sokféleképpen elkészíthető. Tudtad, hogy a harcsa a legnagyobbra növő hazai halfajta? Közel 3 méteresre és 100 kilósra is megnőhet, minden nagyobb állóvizünkben és folyónkban megtalálható!
Ha mégsem sikerül harcsát beszerezned, bármilyen tömör húsú hal megteszi. Ilyen a márna vagy az amúr, bár ezek már meglehetősen szálkásak. De tengeri halból is készítheted, például lazacból, kardhalból.
A hal nagyon egészséges, nem csak azért mert alacsony a zsírtartalma, de azért is, mert ami zsírt tartalmaz, az főleg telítetlen zsírsav, melyre a szervezetnek szüksége van. A zsírban oldódó vitaminokhoz mindenképpen szükség van zsírsavakra és, ha már szükségesek inkább a telítetlen zsírsav tartalmú ételeket részesítsd előnyben.
Hozzávalók a halhoz:
- személyenként egy nagyobb, vagy két kisebb, 1,5 cm vastag harcsa szelet
- mustár
- só
- 1/2 kávéskanál színes bors
- 1/2 kávéskanál kakukkfű
- 1/2 kávéskanál rozmaring
- 1/2 kávéskanál oregánó
- olívaolaj
Hozzávalók a salátához:
- 1 db jégsaláta
- 5-6 db paradicsom
- 3 db paprika
- 20 dkg feta sajt
- 1 db lilahagyma
- 4-5 tekerés színes bors
- 1/2 kávéskanál kakukkfű
- 1/2 kávéskanál rozmaring
- 1/2 kávéskanál oregánó
A halszeleteket mindkét felükön dörzsöld be sóval, szintét mindkét oldalukat szórd be a fűszerekkel és kend be a mustárral. 1 órán át hagyd pácolódni.
Közben elkészítheted a salátát.
Az összes zöldséget mosd meg, majd töröld szárazra. A paprikát és a paradicsomot vágd kb. 1,5 cm-es kockákra, a salátát tépd kb. 3-4 cm-es darabokra. A feta sajtot is vágd fel kb. 1 cm-es kockákra. A hagymát vágd minél kisebb kockákra. A fűszereket szórd a zöldségekre, és az egészet jól keverd össze. Tedd hűtőbe legalább 1/2 órára.
Egy serpenyőt hevíts fel 1/2 evőkanál olívaolajjal. Tedd bele a halszeleteket, de ne túl közel, hogy meg tudd fordítani őket. Sütés alatt tegyél rá fedőt, hogy a hal ne száradjon ki. Mindkét oldalát süsd szép pirosra. A hal nagyon gyorsan átsül, ezért nem kell túl sokáig sütni, mert különben könnyen szétesik.
Ha a hal is elkészült, készen is van a fenséges lakoma.
Tálaláskor a halra csepegtess pár csepp friss citromlét, ettől még finomabb lesz.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Lajos mondta
Kedves Dia!
Köszönöm szépen..!
Nagyon szuper ez a harcsa recept ,annál is inkább mivel minden fajta halat szeretek,, Pl tegnap is volt párolt busa szalonna tekercsben, és mexikói zöldség keverék, barna rizzsel, hozzá saláta..!
Üdvözlettel ,
Lajos
Gasztrozseni mondta
Kedves Lajos,
Örülök, hogy tetszik a recept és annak is, hogy te is halkedvelő vagy!
Balogh József mondta
Kedves Dia!
Nagyon szépen köszönöm ezt a harcsa receptet.Nagyon szeretem a halat midenféleképen.Még így nem csináltam,hamarosan kipróbálom.
Üdvözlettel:
József