Hogy mi is ez? Ha nagyon le szeretném egyszerűsíteni ennek az ételnek a nevét, zöldség fasírtnak nevezném, de sokkal több annál. Ez egy indiai étel, amelyet leginkább előételként fogyasztanak mentás-fokhagymás natúr joghurttal, de természetesen főételként is kiválóan megállja a helyét.
Mivel a zöldségeken kívül csak búzadarát, és fűszereket tartalmaz, igazán nem egy kalóriabomba, mégis nagyon laktató.
Hozzávalók:
- 50 dkg brokkoli
- 30 dkg zöldség vegyesen (10 dkg sárgarépa, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg kukorica)
- 5 evőkanál búzadara
- 2 teáskanál citromlé
- 10-15 szem kesudió
- 2 kávéskanál só
- 1 kávéskanál római kömény
- 1 kávéskanál garam masala
- 1 kávéskanál gyömbér por
- 1/2 kávéskanál curry por
Hozzávalók a mártáshoz:
- 125 gr natúr joghurt
- 2 evőkanál őrölt szárított mentalevél
- 4-5 tekerés színes bors
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- csipetnyi só
Hozzávalók a sütéshez:
- kókuszzsír
A brokkolit és külön a többi zöldséget enyhén sós vízben főzd meg. A megfőtt brokkolit törd össze, majd keverd hozzá a sárgarépát, a zöldborsót és a kukoricát. Ezeket ne törd össze!
Közben a kókuszzsírt melegítsd fel.
Az összetört brokkolihoz és a zöldségekhez keverd hozzá a búzadarát, a citrom levét, a sót és a fűszereket. Alaposan dolgozd össze.
A masszából formázz diónyi gombócokat, majd lapítsd ki őket korong alakúra (körülbelül 1-1,5 cm vastag legyen) és a közepükbe nyomj egy-egy szem kesudiót.
A forró kókuszzsírban mindkét felüket süsd aranybarnára.
Készítsd el a joghurtos mártást. A szárított mentalevélre önts 2 evőkanál forró vizet. Pár percig hagyd így állni, majd öntsd le róla a vizet. A mentához keverd hozzá a joghurtot, a sót, a borsot és a zúzott fokhagymát. Ha teheted, ezt a mártást készítsd el egy órával a fogyasztás előtt, hogy az ízek jól összeérjenek.
El is készült az indiai finomság.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Szabo Kati mondta
Kedves Dia!Nagyon csábítóak az ètelek,de èn egy vidèki kisvárosban lakom,ahol nem tudom beszerezni a különleges füszereket.Annèlkül meg nem tudom az ízeket elő varázsolni .Ilyenkor tèli időszakban a zöldsèg választék is nagyon szegènyes. Üdvözöllek:Sz. K.
Szabó Imre Lajosné-Ica mondta
Sajnos én is be szerzési gondokkal küszködöm, de zöldség-burgonya fasirtot szoktam készíteniés szeretem a zöldségeket nyersen és párolva egyaránt.
Molnárné Kata mondta
Kedves Dia!
milyen füszer a “garam masala” és hol tudom megvenni, illetve milyen más füszerrel potolható ha lehetséges
köszönöm
Kata
Gasztrozseni mondta
Kedves Kata,
A garam masala tulajdonképpen egy fűszerkeverék. Tescoban beszerezhető. A helyettesítést nem olyan könnyű megoldani. Minden keverék kicsit más, de általában ezek a fűszerek vannak benne, amelyeket pirítás után őrölnek le: fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes fekete bors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág.
Hibszky Anna mondta
Kedves Dia!
Nagyon örülök a receptednek, mivel cukorbeteg vagyok ezért ez egy remek fogás. Minden hozzávalót ismerek, sőt a curry port majdnem minden levesbe teszek. Egyedül a garam masala fűszert nem ismertem. Megpróbálom beszerezni. Köszönöm a receptet! Üdv. Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Remélem ízleni fog!
Erzsi mondta
Kedves Dia!
Én is készitettem már hasonlót ehhez a Hara Bahara Kabab-hoz. Igen kacifántos
neve van.Az én ételem neve zöldséges fasért.
Ezt a füszert /garam masala/ én sem ismerem,de jól hangzik.
Szeretem ezeket az ételeket.Ezt is megpróbálom elkészitetni.
Köszönöm.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Bízom benne, hogy ízleni fog!
Csörginé Katalin mondta
Kedves Dia!
A garam masala helyett lehet e kínai ötfűszer keverék? Ugyanis az van itthon,
meg a zöldség félék.
Egyébként köszönöm a recepteket, nagyon jók! Sokat megfőztem belőlük.
További jó egészséget kívánok és sikereket az életedben.
Üdv. Katalin
Gasztrozseni mondta
Kedves Katalin,
A garam masalában általában ezek a fűszerek vannak: fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes fekete bors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág. Ha a kínai fűszeredben is hasonló fűszerek vannak, akkor próbáld ki, elrontani biztosan nem fogd, maximum nem indiai íze lesz, hanem kínai.
pintér Éva mondta
Kedves Dia!
Tetszenek a recepteid, a fasirtokat én is hasonlóan csinálom, nem forgatom zsemle morzsába, és nagyon finom úgy is. Sok sikert a további receptekhez.
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Örülök, hogy tetszenek a receptjeim, köszönöm!
bosco mondta
Végre vegán recept, köszi! Én szoktam indiai ételeket készíteni, ezt is kipróbálom, a joghurtot meg szójajoghurttal helyettesítem. :)
Gasztrozseni mondta
Kedves Bosco,
Nagyon örülök, hogy kedvedre való a recept!
Bakos Zsolt mondta
Köszönöm a receptet a tésztához! Nem volt itthon élesztő így ezt a megoldast választottam de nem hiába. Szerintem igy fogom a jövőben is itthon. Feltétnek Sonkát,kukoricát,sajtot illetve lilahagymát választottam.Remek lett.