Finomat enni nem csak a fővárosban lehet. Sőt! Nagyon szeretem Budapestben, hogy rengetegféle étterem közül lehet választani. A legtöbb ország, nemzet, amely igazán ízletes konyhával rendelkezik, képviselteti magát itt egy-egy étterem formájában. Én abszolút nyitott vagyok az új ízek befogadására, úgyhogy örömmel válogatok ezek közül az éttermek közül.
Mindemellett azonban nem szabad elmenni a mi saját, hagyományos ízeink mellett sem. Nem véletlen, hogy oly népszerűek bizonyos ételeink a külföldiek körében, hiszen a magyar konyha is gazdag ízletes fogásokban. Arról nem is beszélve, hogy a magyar lakosság jelentős része, még mindig szívesebben választja a megszokott ízeket, mind az „idegen” konyhákat.
Egyetlen oka annak, hogy étteremválasztás során ritkán esik a választásom hagyományos magyar ételeket készítő éttermekre, az az, hogy abból indulok ki, hogy amit otthon el lehet, és szoktam is készíteni, azért miért fizetnék egy étteremben. Hiszen valószínűleg úgy ízlik a legjobban, ahogy én készítem.
Amikor azonban arról van szó, hogy egy társasággal közösen megyünk étterembe, mérlegelni kell azt is, hogy ki milyen beállítottságú, mennyire vevő az új ízekre. A hagyományos ízekkel ritkán lehet mellényúlni, ha nem ismerjük pontosan mindenki ízlését. És hol is találhatnánk hamisítatlan magyaros ízeket kínáló éttermet, ha nem vidéken. Egy ilyen baráti vacsora alkalmával akadtunk rá, és próbáltuk ki az agárdi Gulyás csárdát is. A honlapjuk alapján nem biztos, hogy őket választottam volna, viszont amikor megláttam a képeket az étteremről, a csodálatos fa házikóról, úgy éreztem, hogy ilyen helyen csak jól főzhetnek.
A képek minőségéért előre elnézésed kérem. Sajnos a fényképező akkumulátorjai lemerültek, a telefon viszont nem a fényképezés bajnoka.
Amikor belépsz egy ilyen csupa fa épületbe, különös hangulat kerít hatalmába. Talán a sok fa, vagy a fények teszik, nem tudom, de nagyon otthonos, meleg hangulata van a helynek. Az udvarias kiszolgálás itt alap, a pincér nem tolakodó, viszont rendkívül jó értékesítő. A megérkezést követően, még az ételválasztás előtt figyelmünkbe ajánlja kiváló minőségű pálinkáikat. Ez az amit sok helyen elfelejtenek. Az ételek választásakor nem tudunk olyan kérdést feltenni, amire ne tudná a választ. Amikor pedig kiderül, hogy itt az adagok valóban igen tekintélyesek, ő kínálja fel, hogy szívesen osztják kétfelé az ételt. Egy szóval jellemezve a kiszolgálást, kifogástalan.
Az étlap igényesen kivitelezett, viszonylag részletes leírást tartalmaz az ételekről. A kínálat gazdag, és sokoldalú. Nem csak az talál kedvére való ételt, aki valami magyarosat szeretne enni, hanem az is, aki a reform konyhát részesíti előnyben.
Az előtelek közül kiemelném a húslevest, aminek fantasztikus íze van, és tele van hússal, zöldségekkel, és autentikus csigatésztával vagy lúdgége tésztával, ki hogy ismeri. A másik ami bár nem előétel, de mi annak kértük a rántott békacomb. Remekül készítik, hatalmas adag, és ami különleges, hogy sült petrezselymet kínálnak hozzá, aminek az íze igazán üdítő. És, ha már gulyás csárda, akkor a gulyáslevest is ki kell próbálni természetesen, amely igazán emberes adag, és akár egy egytál ételnek is könnyedén beillik.
Főételek közül a harcsapaprikás viszi nálam a pálmát. A helyes halas tányéron tálalva. A hal valóban hazai szürkeharcsa, zéró mellékízzel. A hozzá passzoló köret a túrós csusza pedig a megszokottól eltérően nem csak túrót, tejfölt, és szalonnát tartalmaz, hanem lilahagymát, apró kockákra vágott paprikát, és kaprot is. A szintén nagyszerű főétel a hagymás rostélyos. A temérdek hagyma alatt megbújó hátszín szinte omlik az ember szájában. A pácolása és a hús vastagsága tökéletes.
Igazából az a helyzet állt elő a főételek elfogyasztását követően, hogy nagyjából egy órát pihennünk kellett ahhoz, hogy desszertet tudjunk kérni.
A Gundel palacsinta valódi dió töltelékkel, nem diópótlóval, sok helyben készített csokiszósszal telitalálat. Akárcsak a somlói galuska, amely VALÓDI tejszínhabban kerül tálalásra. Bár annyit megjegyeznék, hogy nekem mindegyik kissé édes, ez mondjuk lehet, hogy annak tudható be, hogy ritkán fogyasztok igazán édes dolgokat.
Úgy gondolom, hogy, ha magyaros ételekre vágysz, kellemes, otthonos környezetben, akkor itt a helyed. Az étterem ár szempontjából teljesen korrekt, sőt én azt mondanám, hogy ezekért a minőségű és mennyiségű ételekért ezek az árak nagyon barátiak. A hely színvonalát pedig csak emeli, hogy a Velencei tó mellett kapott helyet.
Értékelés
Az ételek minősége: | |
Az ételek mennyisége: | |
Választék: | |
Ár-érték arány: | |
Kiszolgálás: | |
Hangulat: | |
Összhatás: |
2016.11.12. Újabb látogatás
Ma is egy remek estét töltöttünk a Gulyás Csárdában, remek társaságban, még ha a képkészítés most el is maradt. Gyerkőccel ugyanis nem egyszerű hadművelet enni, etetni és még fotózni is. Szeretem, hogy mindig annyira kedves a fogadtatás, mintha az ember rokonokhoz érkezne látogatóba. Öröm volt látni, ahogy a lassan két éves kislányom jóízűen falatozza a húslevest, amelyből normál adagot kértünk, és bizony nem sok maradt meg belőle, pedig gazdagon volt hússal, zöldséggel és tésztával. Én a szokásos harcsapaprikásomat most sem cseréltem le másra, pedig átböngésztem az étlapot, és sok fogás tetszett, de ezt az ételt egyszerűen nem tudom kihagyni, ha a Gulyásban járunk. Párom libamájat evett grillezett polentával, ami felséges volt. A puha libamáj a ropogós polentával, és az édeskés grillezett almával tökéletesen megkomponált étel volt. Barátaink a Márton napi menüsort választották, amelyben öt fogás szerepelt: libamáj bon-bon házi kalácson áfonyás hagymalekvárral, Márton napi libaleves maceszgombóccal, ludaskása, rosé libamell snidlinges burgonyapürével és othello mártással, valamint lúdláb torta. Minden fogás kitűnő volt és kiadós. Ha nem lett volna velük két gyerkőc, akik besegítettek a vacsora elfogyasztásában, biztosan nem tudták volna végigenni a menüt, annyira bőséges volt. Desszertnek Párom Gundel palacsintát kért, én pedig túrógombócot, amely méretét tekintve inkább hasonlított két hatalmas hógolyóhoz, mint túrógombóchoz. Ezért az én desszertem haza is jött velünk dobozban. Utolsó látogatásunk óta, élő cigányzene várja a vendégeket, amely manapság igazi kuriózumnak számít, és aminek a kislányom örült szerintem a legjobban, mert kikéretőzött az etetőszékből, hogy ő bizony táncolni akar, és a zenekar elé szaladva csak úgy ropta a táncot. Ismét szuper estét töltöttünk itt, öröm ide visszajárni.
Értékelés
Az ételek minősége: | |
Az ételek mennyisége: | |
Választék: | |
Ár-érték arány: | |
Kiszolgálás: | |
Hangulat: | |
Összhatás: |
pintér Éva mondta
Kedves Dia!
Így a reggeli órákban olvasva a bejegyzésed, egészen megéheztem Sok finomságot ettetek a barátaiddal, de a békacombot kihagytam volna. Biztosan nagyon finom, másoktól is hallottam, de magát az állatot nem szeretem, egyenesen irtózom tőle, ezért nem is kóstolom meg.
Kellemes hétvégét kívánok.
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Örülök, hogy többségében tetszettek az ételek. A békacomb valóban egy megosztó étel. Kellemes hétvégét neked i!