Nem is tudom mikor kóstoltam először ezt a zöldséget vagy gyümölcsöt. Igazából nehezen behatárolható milyen kategóriába is tartozik, de egy biztos, hogy a babérfélék családjába sorolják. Igen a babérfélékhez. Én is meglepődtem mikor megtudtam. De nem is ez a fontos, hanem az, hogy nagyon finom és rettentően egészséges. Íze leginkább a dióra emlékeztet.
Csökkenti a magas vérnyomást, az érelmeszesedést, a koleszterinszintet valamint tartalmaz A, B1, B2, C és E vitamint. Hidegen kisajtolt olívaolajhoz hasonló olajából, pedig bőrápolókat készítenek. Ennyit az élettani hatásairól, nézzük a receptet.
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 3 érett avokádó
- 1 kis pohár natúr joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál citromlé
- 1 kávéskanál só
- csipetnyi bors
- 1 marék durvára tört dió
Fontos, hogy mindig jó érett gyümölcsöket vegyél, ha kicsit kemények lennének, pár napot érleld szoba hőmérsékleten. Az avokádókat hosszanti irányban vágd félbe, a magokat emeld ki, majd kanalazd ki a héjából. A gyümölcshúst villával törd össze, keverd hozzá a joghurt felét, az összezúzott fokhagymát, a citromlét, a sót és a borsot.
A diót lassú tűzön pirítsd meg egy száraz serpenyőben. Ha kicsit megdörzsölöd a megsült diókat, hártyás héjuk nagy részétől megszabadulhatsz. A dió háromnegyedét keverd az avokádókrémbe, a maradékot díszítésre fogod használni. A krémet tedd a hűtőbe egy éjszakára, hogy az ízek összeérjenek.
Piríts meg néhány szelet rozskenyeret, kenj rájuk avokádókrémet és szórd meg őket pirított dióval. Fenséges lakoma, eheted reggelire, ebédre, vacsorára. Ja és egyébként, kicsit több fokhagymával készítve ez a guacamole, ami a csirke fajitas egyik alapeleme, annak a receptjét a csirkés ételeknél olvashatod.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Emese mondta
Ma elkészítettem a krémet, és hűűűűűűűűűű de fincsi lett. Csináltam már hasonlót, de pl. a diót beletenni eszembe nem jutott, pedig remekül illik az ízkompozícióhoz.
Még 1,5 éves Livi babám is evett belőle, igaz az Ő adagjába nem került bors, és csak egy kevéske só. Szóval fincsi volt, köszönet a receptért.
gasztrozseni mondta
Ennek nagyon örülök!:))
Nelli mondta
Én is megcsináltam, és nagyon jó lett. Bár én kihagytam a diót belőle, mivel elfelejtettem beszerezni, helyette viszont egy kis erős pistát tettem hozzá. :-) Összegezve nagyon finom volt, kár hogy hamar megettem, és legközelebb nem fogom kihagyni a diót sem :)
gasztrozseni mondta
Kedves Nelli,
Örülök, hogy ízlett az avokádókrém. Az erős pista nekem eddig nem jutott eszembe, de miért is ne….:))
Deákné Temesi Edit mondta
Még soha nem probáltam dióval.de nagyon finom lehet.Szeretem a különlegeseket. Üdv. Edit.
Gasztrozseni mondta
Kedves Edit,
Tényleg nagyon különleges ízt ad a dió az avokádókrémnek. Ha kipróbáltad várom a tapasztalatod, hogy ízlett.
Firewain mondta
Sziasztok ismét!
Nagyon finom az avokádókrém. dióval is, mandulával is. De egy valamit hozzátennék, – kedves Dia kérlek ne vedd okoskodásnak!
Az avokádó igen magas zsírtartalma miatt, nem az energiaszegény ételek közé tartozik. Persze sok van, ami hasonló és mégis megesszük.
Gasztrozseni mondta
Kedves Firewain,
Ebben igazad van, viszont az avokádóban lévő zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek jó hatással vannak a szívre, az erekre és a koleszterinszintet is csökkentik.
Firewain mondta
Ebben viszont neked van igazad kedves Dia!
Bayer Ilona mondta
Kedves Dia,
a receptben azt írok, hogy keverjük bele a joghurt felét. De hová kerül a másik fele? Azt seholsem találom, pedig kétszer is elolvastam, hogyan készítsük el.
Köszönöm a válaszodat, üdvözlettel, Ila
Pintér Éva mondta
Kedves Dia!
Kérlek írd meg, milyen rendszerességgel kel az avokádót enni, hogy az csökkentse a koleszterint?
Köszönettel: Éva