Hétköznap ritkán van időnk arra, hogy ínyenckedjünk, különleges ételek készüljenek. Ezért hétvégén igyekszünk kitalálni olyan fogásokat, amelyek elkészítése több időt igényel vagy csak különlegesebbek annál, minthogy egy rohanós nap alkalmával fogyasszuk el őket. Ilyen nem mindennapi étkezés alapanyaga például a lazac.
Nálunk, horgász szenvedélyünk miatt sokkal gyakrabban kerül az asztalra édes vízi hal, mint tengeri. Ezért amikor például lazacot készítek, szeretek biztosra menni. Ehhez nem csak egy jó recept kell, de kiváló alapanyag is. A mai ebédhez a Family Frost termékeit használtam. Minden alapanyag fűszermentes. A vadlazacfilé szálka és bőrmentes, színtiszta halfilé, ráadásul nagyon praktikusan adagonként van csomagolva.
A lazacot érdemes 1-2 órával a felhasználás előtt kivenni a hűtőből, hogy teljesen kiolvadjon. Ezt az időt leszámítva az egész ebéd körülbelül 40 perc alatt elkészül, tálalással együtt.
Hozzávalók a lazachoz:
- 60 dkg vadlazacfilé
- 4-5 csipet szárított rozmaring
- 2 evőkanál olívaolaj
- 10-12 tekerés színes frissen őrölt bors
- 1 kávéskanál só
Hozzávalók a burgonyaszeletekhez:
- 25 dkg burgonyaszeletek (fűszerezés nélküli)
- 1 kávéskanál só
- 4-5 tekerés színes frissen őrölt bors
Hozzávalók a ceruzababhoz:
- 25 dkg zsenge ceruzabab
- 2 dkg vaj
- 2-3 csipet őrölt borsikafű
- 1 kávéskanál só
A sütőt melegítsd elő 220 C fokra.
Egy gáztepsit bélelj ki sütőpapírral. Az egyik felén terítsd el a burgonyaszeleteket, sózd és borsod meg, locsold meg 2 evőkanál olívaolajjal. Mehet a sütőbe 20 percre. 10 perc után forgasd át a burgonyát.
Közben készítsd el a zöldbabot. Nem kell kiolvasztani. Egy megfelelő méretű edényben tegyél fel főni vizet. Amikor már lobog a víz, mehet bele egy kis só és a zöldbab. Főzd 10 percig, majd vedd ki a vízből, csepegtesd le, tedd a tálalóedénybe, és még melegen dobj hozzá körülbelül 2 dkg vajat. Forgasd össze, szórd meg sóval és őrölt borsikafűvel.
Amikor a burgonyaszeletek félidőnél járnak, csavard fel a sütőt grillező fokozatra, és tedd be melléjük a lazacszeleteket. Így süsd még 10 percig.
Ha lejárt a sütési idő, már tálalhatod is.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Ircsi mondta
Kedves Dia !
Zsenge ceruza babot hol lehet kapni ?
Sajnos vannak olyan zöldségek-mint a karalábé, zeller, spárga, zöldbab,melyek vagy fás,vagy szálkás és hiába minden főzés tudományom, szinte ehetetlen.A mirelit ételnek nyáron nem vagyok híve.Gyakran járok piacra de ilyen zöldbabbal nem találkozom.
Gasztrozseni mondta
Kedves Ircsi,
Ceruzababot én sem szoktam sok helyen látni frissen. Zöldségesben is inkább csak sárga hüvelyű van. Én szerencsés vagyok, mert Anyukám megtermeli és nyáron van friss, amiből fagyasztok is, de ha elfogy akkor marad a mirelit. A Family Frost terméke kiváló, én nagyon elégedett vagyok vele.