A branzinot szinte minden országban más néven ismerik. Mi ettünk már ilyen halat Olaszországban, és amikor Horvátországban a halpiacon zárás előtt a már üres pultoknál kérdezgettük a helyi árusokat, hogy holnap lesz-e branzino fogalmuk sem volt róla, hogy mit szeretnénk. Persze, hiszen ők másképpen hívják a branzinot.
Illetik még seabass, tengeri sügér és tengeri süllő névvel is, hogy csak néhányat kiemeljek a sok elnevezés közül. De a lényeg, hogy végülis kaptunk branzinot, amelyből egyet még ott helyben meggrilleztünk, kettőt pedig hazahoztunk. Ezeket most késztettük el. Mert miért ne lehetne télen is grillezni? Az íze ugyanolyan finom lesz, mint nyáron, és legalább egy kis nyári hangulatot is csempészel a szürke télbe.
Hozzávalók:
- 2 db branzino
- 1 citrom
- 2 ágacska friss kakukkfű
- 2 ágacska friss rozmaring
- olívaolaj
- őrölt színes bors
- só
Amíg a halakat előkészíted nyugodtan be lehet izzítani a grillezőt, hogy a faszén tökéletes legyen, amire sütésre kerül a sor. Természetesen, ha nincs lehetőséged grillezni, akkor is elkészítheted ezt a receptet. Ebben az esetben én azt ajánlom, hogy a sütőben a rácson készítsd el a branzinot (persze a rács alá tegyél egy tepsit, hogy a halból kicsepegő lé ne égjen rá a sütőd aljára). Bár a füstös íze ezzel a sütési módszerrel nem lesz meg, ettől függetlenül így is finom ízekre számíthatsz.
A branzinokat nem kell lepikkelyezned, mivel így sokkal könnyebb grillezni, nem tapad rá a rácsra, és így nem kell alufóliába tekerned, mert a saját bőrében fog megsülni.
A megmosott, belsőségektől megszabadított branzinokat kívül, belül, alaposan sózd meg, és legalább fél órát hagyd így állni, hogy átjárja őket a só.
Ha lejárt a fél óra szórd meg a belsejüket borssal, tegyél mindegyikbe egy ág rozmaringot, egy ág kakukkfüvet, és 2-3 szelet citromot.
Kend be mind a két oldalukat az olívaolajjal, és mehetnek is a grillre. A parázs legyen jó meleg, mert így rövid idő alatt átsül a hal és nem lesz ideje kiszáradni. Érdemes négy oldalról sütni. Alulról, felülről, és a mindkét oldalát. Időben úgy számolj, hogy az oldalaknak nagyjából 10 perc kell, a hasának, és a hátának pedig 5-5 perc.
Az így elkészített branzinokat tálalhatod burgonyapürével, salátával, de sült zöldségekkel is.
És, ha esetleg nem kapnál branzinot, kipróbálhatod ezt a receptet hazai süllővel és sügérrel is.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Nagyné Papp Erika mondta
Imádom a halat! Szívesen kipróbálnám a receptet. Hol lehet ezt a fajta halat kapni? Még soha nem találkoztam vele.
Köszönöm, ha informál valaki.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erika,
Hipermarketekben én már többször találkoztam vele (Auchan, Tesco, Metro) bár nem tudom, hogy folyamatosan kapható-e vagy csak időszakosan. Illetve nagyobb halboltokban is érdemes megnézni.
Tóth Sanya mondta
Auchanban vettem tengeri süllőt
Gasztrozseni mondta
Kedves Sanya,
Köszönöm szépen az információt.