Honnan származik: Mezopotámiából származik.
Melyik részeit használjuk: Leveleit frissen vagy szárítva, magvait egészben vagy őrölve használjuk fel.
Milyen az íze: Illata leginkább a frissen kaszált szénára emlékeztet, íze pedig fűszeres, kissé kesernyés.
Mit fűszerezzünk vele: Elsősorban indiai ételeket fűszereznek vele, az egyik alapfűszere a currynek, de Afrikában is sok étel ízesítéséhez használják fel. Magjával például az arabok kenyereket és péksüteményeket szórnak meg.
Milyen élettani hatása van: Már Hippokratész is említést tett róla. A benne lévő szaponinok és kumarin stabilizálják a vénák állapotát. Gyulladáscsökkentő hatású elsősorban reumás panaszok és izületi fájdalmak esetén alkalmazzák, emellett pedig segíti az epe kiválasztó folyamatát is.
Mit érdemes még tudni róla: Már az antik Hellászban is rágcsáltak a filozófusok pirított görögszéna magot az elmélkedés elősegítésére. Azóta már bebizonyították, hogy a görögszéna valóban javítja a teljesítő képességet.
Vélemény, hozzászólás?