2 éve készítettem először hókiflit. Akkor a klasszikus diós és mákos tölteléket választottam. Idén, hogy ne legyen unalmas, gesztenyével töltöttem meg a kifliket és porcukor borítás helyett most csokis köntöst kaptak. Mivel cukrot pluszban nem adtam hozzá, csak annyit tartalmaz amennyi a gesztenyemasszában és a csokiban van, így nem lett túl édes. Nem is könnyű abbahagyni…
Hozzávalók a tésztához (kb. 50 db-hoz):
45 dkg rétesliszt
25 dkg vaj
2 dl natúr joghurt vagy 12%-os tejföl
1/2 kávéskanál só
Hozzávalók a töltelékhez:
25 dkg gesztenye massza
2 teáskanál rumaroma
Hozzávalók a bevonathoz:
20 dkg étcsokoládé (legalább 60 %-os)
Kezd a tésztával. A vajat morzsold el a rétesliszttel. Amikor már szép morzsás az egész, mehet hozzá a joghurt és a só. Gyúrj belőle könnyen formázható tésztát. Az állaga inkább lágy legyen, mint kemény. Amikor a tészta szépen összeállt, hagyd pihenni kicsit, és közben készítsd el a tölteléket.
A kiolvasztott gesztenyemasszát egy villával törd össze, majd keverd hozzá a rumaromát.
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
A tésztát egy lisztezett nyújtódeszkán nyújtsd nagyjából 2-3 mm vastagságúra. Én ketté vettem a tésztát, úgy könnyebb dolgozni vele. A 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral szaggasd ki a tésztát.
Az így kapott korongok közepére tegyél egy-egy kávéskanálnyi tölteléket, majd csavard fel őket, mint a kiflit. Az így elkészült kifliket tedd sütőpapírral bélelt tepsire. Kicsi helyet hagyj a kiflik között, mert egy picit nőni fognak a sütés során. Ha megtelt a tepsi mehetnek a sütőbe. Süsd a kifliket 30 percig 180 C fokon, majd további 5 percig 200 C fokon, hogy szép pirosas színt kapjanak.
Amikor a kiflik már teljesen kihűltek, megcsinálhatod a csokizást. A csokit vízgőz fölött, lassú tűzön olvaszd fel.
Amikor már teljesen folyékony, mártsd bele a kiflik mind a két végét, majd tedd őket sütőpapírral bélelt tálcára. Pár órára tedd hűvös helyre, hogy a csoki teljesen megszilárduljon.
Ha szeretnéd tovább eltartani, a teljes száradás után (2-3 óra) mehetnek egy fémdobozba. Ha jól elrejted, hűvös helyen 1-2 hétig biztosan eláll.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Vélemény, hozzászólás?