Az eredeti tervem az volt, hogy fokhagymás-fehérboros fekete kagylót fogok készíteni. Viszont olyan szép nagy fekete kagylókat kaptam, hogy változtattam az eredeti elképzelésemen, és kipróbáltam valami újat.
Kagylót mindig megbízható helyen vásárolj. Nagyon fontos, hogy mindig olyan kagylókat válassz, amelyeknek szorosan össze van záródva a héjuk. Azokat a kagylókat, amelyek hazavitel után kinyílnak nem szabad felhasználni. Fontos, hogy 1-2 napon belül készítsd el, mert könnyen megromlik. A kagyló tele van kalciummal, vassal, és gazdag jódban.
Amikor megtisztítod a kagylókat, folyó víz alatt alaposan dörzsöld meg a héjukat, és a szakállukat is távolítsd el.
Bár én nem próbáltam, de azt hallottam, hogy ha a kagylókat kevés kukoricadarával, egy hideg vízzel teli tálba teszed, és hűtőbe rakod egy éjszakára, akkor a kagylók megeszik a darát, amely segít a bennük lévő homokot kiválasztani.
Hozzávalók:
- 1 kg friss héjas feketekagyló
- 2-3 dkg vaj
- 4-5 szál petrezselyem
- színes őrölt bors
- só
A kagylókat gőzöléssel lehet a legkönnyebben felnyitni. Ehhez önts egy lábosba nagyjából 2,5-3 dl vizet, és forrald fel. Amikor a víz már lobog, tedd bele a kagylókat, majd tegyél rájuk fedőt, és 7-8 perc alatt főzd meg őket. Főzés közben többször rázd meg az edényt. Amikor a főzési idő lejárt szűrd le a kagylókat, és hagyd őket kihűlni.
Amíg a kagyló fő, a fokhagymát és a petrezselymet vágd fel nagyon apróra.
Azokat a kagylókat, amelyek nem nyílnak ki, szintén nem szabad elfogyasztani.
A sütőt melegítsd elő 190 C fokra. A megfőtt, meghűlt kagylók héjait szedd szét, és azt a felüket, amelyben a kagyló húsa van, tedd egy tepsibe.
Minden kagylóhéjba tegyél egy kevés vajat, petrezselymet, és fokhagymát. Végül sózd és borsozd meg őket. Mehetnek a sütőbe 10 percre. Ennyi idő pont elég lesz ahhoz, hogy a vaj felolvadjon és a petrezselyem a fokhagymával együtt kicsit megpiruljon benne.
Fogyasztás előtt csepegtess rá pár csepp citromlevet. Köretként friss saláta kiváló.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
sasvári mária mondta
Kedves Dia!Egész héten arra vágytam ,hogy kagylót egyek!!!!Üzen a szervezet???Dél Franciaországban többször is kipróbáltam,de nem mertem itthon elkészíteni,,Most felbátorítottál a recepteddel!!!Kérdésem hol érdemes beszerezni???Én a Vásárcsarnokra gondoltam(Fóvámtér)….Fagyasztottat nem merek venni….Adsz egy -két beszerzési tippet????Köszönettel:Marcsi A fánkot is el fogom készíteni tönkölylisztből!!!
Gasztrozseni mondta
Kedves Marcsi,
Látod, ez a gondolat teremtő ereje. A Fővám téri vásárcsarnok szerintem ideális hely a tengeri herkentyűk beszerzésére. Én most a Metroban vásároltam a kagylót. Mind a két helyen kiváló minőségű friss tengeri dolgokat kaphatsz.
pintér Éva mondta
Kedves Dia!
Én először és utoljára Török országban ettem kagylót, de nem nyerte meg a tetszésem, mert nem igazán takarították sütés előtt meg, így még kagylóhéjat is tálaltam, ami miatt az ízét sem tudtam megkedvelni
Én csirke zúzával helyettesítem a csigát, vagy kagylót. A zúzát egyenként megkapargatom, a recés részt, alaposan átmosom hideg vízbe, és negyedekbe vágom, különösen a fehér izmos résznél vágom el, kb. egyforma darabokra.
Hozzávalók: 1/2 kg csirke zúza, 10 db shampion gomba, 1 közepes fej fokhagyma, 10-15 szál friss petrezselyem, 5 dgr. vaj, 1 kávés kanál ételízesítő, 10 dgr reszelt sajt.
Elkészitése: A feldarabolt zúzát megfőzöm (só nélküli vízben), leszűröm.
A vajban megdinsztelem a szeletekre vágott gombát, megszórom az étel ízesítővel,ráteszem a présen átnyomott fokhagymát és a felaprított petrezselyem zöldet, majd a zúzát, a levét elfőzöm.
Az egészet egy lapos hőálló edénybe teszem (kb 20 cm átmérőjű), megszórom a reszelt sajttal és 180 fokos előmelegített sütőbe teszem kb 5-6 percig.
Pirított barna kenyérrel kiváló elő étel. Fehér borral lehet leöblíteni.
Próbáld ki, ha a zúzát szereted. Én csak csirkével csináltam bizonyára mással is jó.
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Sajnos úgy már én is jártam, hogy apró kagylóhéj darabok voltak a kagylós ételben. Ez igen kellemetlen. Szerencsére ezt én egyszer tapasztaltam, ezen kívül mindig kiválóan elkészített kagylós ételeket ettem. A zúza nagyon ötletes. Eddig még nem gondoltam rá, de ki fogom próbálni. Köszönöm az ötletet!
Kertész Sándor mondta
Nagyon örülök én is,hogy ebben a rangos mezőnyben ilyen ragyogó eredménnyel sikerült a magyar fiuknak bebízonyítaní ,hogy helyük van a nemzetközi gasztronómiai mezőnyben.
Csak gratulálni tudok én is HAJRÁ MAGYAR FIUK!!!
Teri mondta
Szia! Keszitettem tejszines garnelat es kagylot este, maradt belole nem ettuk meg az egeszet (Hutobe raktam ) Masnap fogyaszthato tesztaval?