Honnan származik: Közép-Keleten és Dél-Európában őshonos. Jelenleg főleg Indiában, Egyiptomban és Törökországban termesztik.
Melyik részeit használjuk: Tüszőtermését egészben vagy darálva használjuk.
Milyen az íze: Az aromája kissé hasonlít a majoránnáéra, de ez csak őrölve vagy szétrágva érezhető igazán. Illata nem jelentős.
Mit fűszerezzünk vele: Péksüteményeket, kenyérféleségeket ízesíthetünk vele. Főleg a török, a keleti és az indiai konyha használja.
Milyen élettani hatása van: Epeműködést segítő és nyákoldó hatása van. Magas az esszenciális telítetlen zsírsav tartalma, ami miatt jótékonyan hat a szervezet biokémiai folyamataira.
Mit érdemes még tudni róla: Tutanhamon orvosai is használták már a fekete köményt köhögés csillapítására. Kleopátra a fekete köményből készült olajat a fürdővizébe tette, Nofretete az arcbőrét ápolta vele. Hippokratész általános közérzetjavítóként használta.
Vélemény, hozzászólás?