Ez a finomság nálunk Márton nap alkalmából készült, de természetesen elkészítheted bármikor, amikor kedved tartja. A kacsa sütés nem egy nagy ördöngösség, viszont minden az alapanyagokon múlik. Amire szükséged van hozzá, az egy jól megtermett hízott kacsa, egy kis fehérbor, és finom fűszerek, amelyek megízesítik a húst.
A hozzáértők úgy tartják, hogy a legfinomabb sült kacsát némakacsából lehet készíteni. Én kóstoltam már sokféle kacsából kacsasültet, valóban van különbség a húsok íze és állaga között, de ha nem kapsz némakacsát a kacsasülthöz, akkor nyugodtan készítheted bármilyen más kacsából is.
Amire szeretném felhívni a figyelmed, az a kacsa feldarabolása. Amennyiben egész kacsát vásárolsz, és nem vagy jártas a kacsa anatómiában, akkor javaslom, hogy kérd meg a hentest, hogy darabolja fel neked. Én vidéki lány lévén, gyerekkoromban sokat segítettem Anyukámnak és Nagymamámnak a kacsa pucolásában, de a darabolás mindig az ő privilégiumuk volt. És egyébként meg is felelt nekem ez a helyzet, valahogy nem vágytam rá, hogy én csináljam. Azonban most, hogy egy egész kacsával hozott össze a sors, már kicsit bántam, hogy nem tanultam meg akkor. Úgyhogy kicsit sokáig tartott ugyan, és nem is lett tökéletes a végeredmény, de végül feldaraboltam a madarat.
Hozzávalók:
- egy hízott kacsa (darabolva)
- 3 dl félédes muskotályos fehérbor
- 10 szem egész színes bors
- 3 db babérlevél
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 ágacska friss kakukkfű vagy 1/2 kávéskanálnyi szárított kakukkfű
- 3 ágacska friss rozmaring vagy 1/2 kávéskanálnyi szárított rozmaring
- só
A sütőt melegítsd elő 220 C fokra.
Javaslom, hogy olyan edényt válassz a sütésre, amelynek van teteje. Lehet az jénai, vagy olyan tepsi, aminek van fedője, de végső soron az is megteszi, ha a tepsit alufóliával feded le.
A kacshúst, mint minden húst felhasználás előtt mosd meg, majd papírtörlővel töröld szárazra. Ezután minden egyes darabot dörzsölj be sóval.
A vöröshagymákat pucold meg, és vágd fel cikkekre. A fokhagymagerezdeket szintén pucold meg, és vágd fel őket vékony szeletekre.
A húsokat, bőrös oldalukkal felfelé helyezd a tepsibe úgy, hogy közéjük tudd tenni a hagymákat. A színes borsot egyenletesen szórd szét a tepsiben, akárcsak a babérlevelet és a zöldfűszereket. Ezután öntsd a tepsibe a fehérbort. Helyezd rá a fedőt, vagy az alufóliát, és mehet is a sütőbe.
Nagyjából 45-50 perc alatt a hús teljesen átpárolódik. Ezt egy hústűvel vagy késsel könnyedén ellenőrizni tudod. Ha átszúrod a húst, és nem jön ki belőle véres lé, akkor már biztosan átpárolódott. Ekkor tedd vissza a sütőbe fedő nélkül, hogy a bőre is szépen megpiruljon. Ehhez már csak nagyjából 10-15 perc is elegendő.
Ugyanezzel az eljárással megsütheted a kacsa máját is. Annyi különbséggel, hogy 1,5 dl fehérbor elég hozzá, és fűszerekből is kevesebb kell. 1 ágacska rozmaring, 1 ágacska kakukkfű, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél és 5 szem színes bors.
Kiváló köret a kacsasült és a kacsamáj mellé a hagymás-rozmaringos tört burgonya, és a párolt vöröskáposzta.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Mészároné Marika mondta
Kedves Dia! Örömmel olvasom a hasznos receptjeidet és sokat tanulok belőle.Amit tudok lehetőségem van ki is próbálom.A Kacsa közül valóban a néma ka csa a Mulard kacsa a legjobb mi neveljük is őket.Ugy sütöm meg hogy Beirdalom besózom bors vegeta .A tepsibe egy kis zsiradékot és Bor helyett vizet teszek.Lefóliázom kb. egy óramúlva megforditom a másik felére és ráteszem a fokhagymát még lefóliázom és sütöm még egy félórát majd leveszem a fóliát és pirosra sütöm mind két oldalát nagyo finom omlós lesz..Üdvözlettel Mészárosné Marika
Gasztrozseni mondta
Kedves Marika,
Nagyon örülök, hogy kedveled a receptjeimet! Köszönöm, hogy megosztottad velem a kacsa recepted!
Locher Anna mondta
Kedves Dia! Nem kioktatásképpen szólok hozzá, és biztos neked is igazad van, hogy jobb az íze. Én viszont úgy tudom, hogy a néma kacsát azért szeretjük, mert óriásira hízik a mája. Nagyon tetszik a recept, ha nem is egész kacsával, de egyes részeivel kipróbálom.
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Ebben teljesen igazad van, a néma kacsa azért is nagyszerű, mert a mája valóban hatalmasra tud nőni.
Stefanik Katalin mondta
Kedves Dia!
Soha nem állhattam a kacsát, a “kacsaszag” miatt. Étteremben ma sem eszem meg. Szerencsémre, a közelmúltban vidéki ismerősömtől az Alföld délkeleti csücskéből a következőt tanultam: a kacsát egy éjszakára hideg vízben a hűtőbe tesszük. Ez alatt a rostjai kiáznak és elmúlik a “kacsaszaga” is.
Leszűrni, áttenni egy lábosba, alá egyötöd résznyi víz, só és őrölt kömény. Előbb fedő alatt párolni, majd a végén pirosra sütni. Nagyon finom..
Köszönöm a jó receptjeidet, mindig elolvasom és tanulok belőlük.
Üdvözlettel,
Stefanik Katalin
Üdvözel
Gasztrozseni mondta
Kedves Katalin,
Most én is megtudtam valami újat. Köszönöm, hogy megosztottad, ezt a hasznos információt. Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek!
olajos jozsef mondta
Imádom a kacsa készités minden modját,ma ez lesz a vacsi,köszi a receptett
olajos jozsef mondta
Most fogom elkésziteni másodszor a fehérboros kacsát,isteni nagyon finom,köszönöm
Oszter Dezsőné mondta
Kedves Dia !
Nálunk is a sült kacsacomb vörösboros lila párolt káposztával az igazi ünnepi eledel.
Most hétvégén is ez volt. Eddig én nem tettem
hozzá rozmaringot/kakukkfüvet, de legközelebb kipróbálom.
Viszont én mindig teszek a tepsibe a combok közti réseket kitöltve, negyedbe vágott vöröshagymát és nyolcadba vágott almát a sütés utolsó szakaszában.
Köszönöm a fínom recepteket és hasznos tanácsokat !
Hamarosan itt az adventi készülődés ideje, így szeretnék Áldott, boldog Karácsonyt kívánni !
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsa,
Nagyon jól hangzik a te recepted is. Köszönöm én is boldog karácsonyt kívánok!