Életem első saját készítésű farsangi fánkjához tuti receptre volt szükségem, ezért megkérdeztem Anyukámat, hogy hogyan készíti, ezen kívül sokat olvasgattam interneten és régi szakácskönyvekben is. A sok-sok információból aztán megalkottam a saját receptem. Kicsit féltem tőle, hogy jól fog-e sikerülni, de utólag bebizonyosodott, hogy a félelmem alaptalan volt.
A fánk készítése számomra gyerekként legalább olyan embert próbáló dolognak tűnt, mint a rétes készítés. Aztán rájöttem, hogy a fánk sem egy bonyolult dolog, ha ismerjük az elkészítésének fortélyait. Itt is, mint a legtöbb receptnél a tökéletes arányokon van a hangsúly.
Ezen kívül például érdemes azt is megjegyezni, hogy a lisztet célszerű már a tészta készítése előtt legalább egy-két órával korábban behozni a konyhába, hogy ne legyen túl hideg. A tojást is célszerű kivenni a hűtőből pár órával előbb.
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 3,5 dl langyos tej
- 3 dkg friss élesztő
- 60 gr barna nádcukor
- 4 tojássárgája
- 1evőkanál rum aroma
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- csipetnyi só
- 8 dkg olvasztott vaj
Hozzávalók a sütéshez:
- 1 liter olaj vagy kókuszsír
A tejet langyosítsd meg. A feléhez add hozzá a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Körülbelül 10 perc alatt az élesztő szépen felfut. Eközben a lisztet szitáld egy tálba, keverd hozzá a sót, add hozzá a maradék tejet, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat és a rumaromát. Amikor felfutott az élesztő és szép habos, öntsd hozzá és kezd el dagasztani. Amikor a tészta már szépen összeállt, mehet hozzá a szobahőmérsékletű olvasztott vaj. Dagaszd hozzá a tésztához. Nem kell megijedni tőle. nem veszi fel rögtön a vajat, kell neki néhány perc.
Szép, sima felületű, fényes tésztát fogsz kapni. Kiolajozott kelesztőtálban, konyharuhával letakarva hagyd pihenni, amíg a duplájára nő. Ez nagyjából 45 perc 23 fokon. Ha hűvösebb van, kicsit több idő is lehet.
Amikor már szépen duplájára kelt a a tésztád, nekiláthatsz a kinyújtásának. Ezt lisztezett gyúródeszkán végezd a kezeddel. Inkább csak lapogasd el úgy, hogy a tészta körülbelül 2 cm vastag legyen. Szaggasd ki a fánkokat. Én 6 cm átmérőjű szaggatót szoktam használni. A kiszúrót, ha minden szaggatás előtt belemártod a lisztbe, a tészta nem fog hozzá tapadni.
Miután az összes tésztát kiszaggattad, megint takard le a fánkokat, és ismét keleszd őket 15- 20 percig. Ez idő alatt pont felmelegszik az olaj. Öntsd egy nagyobb edénybe úgy, hogy 3-4 cm magasságban legyen. Nagyjából 160-170 C fokos zsiradék ideális a fánk sütéséhez.
A kelesztési idő végén, mielőtt a fánkok az olajba kerülnek, csinálj kis lyukat az ujjaddal a közepébe. Mindig a deszkán alul lévő felükkel kerüljenek a fánkok az olajba. Süsd lefedve 1-1,5 percig, majd fordítsd meg és süsd további 1-1,5 percig. Ekkor már nem kell rájuk fedő. A zsiradékból kivett fánkokat egy papírtörlővel kibélelt tálban csepegtesd el.
A fánkok nagy tömeget képviselnek, és könnyen kihűthetik a zsiradékot, ezért négy darabnál többet ne süss egyszerre.
Természetesen a fánk házi baracklekvárral a legfinomabb!
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Éva mondta
Kedves Dia!
Köszönöm az ötletet, nekem nem jutott eszembe a fánk, de most megsütöm. Biztos, hogy jó megoldás a tönkölyliszt és kókuszzsír, majd előbb-utóbb beszerzem, pillanatnyilag nincs itthon ilyen, és már nem megyek bevásárolni. De a legközelebbi vásárlásnál beszerzem, tönkölylisztet mintha láttam volna az Interspárban, kókuszzsírról, ne nevess ki, még nem is hallottam, de csak lesz valahol, sokat viszont nem fogok mászkálni miatta. Tehát maradok a réteslisztnél, és napraforgó étolajnál, a fánk ettől még azért szuper lesz, és nélküled nem jutott volna eszembe, töpörtyüs pogácsát akartam sütni.
Egyébként volt egy gondolatom. Nem tudom, emlékszel-e, mekkora divat volt a 90-es évek elején a mikró? Mindenki beszerezte, és gyönyörű szakácskönyvek jelentek meg az alkalmazásához. Most pedig mi az ábra? Dobjuk ki!
Amikor arról van szó, hogy a régi, bevált alapanyagokat új fajtára kell cserélni, mindig ez jut eszembe. Öreganyáink a korpát kizárólag disznókkal etették meg, Én pedig dupla áron veszem a korpás zsemlyét, és még nem is jó ízű! Lehet, hogy néhány évtized múlva rájönnek az okosok, hogy mégiscsak jó a rétesliszt, és esetleg-netán a sertészsír a sütéshez?Mindegy, én holnap réteslisztből, és napraforgóolajjal sütöm a fánkot, egyébként marad a recepted. Biztos, hogy nagyon finom lesz, köszi az ötletet! Szeretettel üdvözöllek:Éva
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Örülök, hogy eszedbe juttattam a fánkot. Kókuszzsírt egyébként én legutóbb az Aldiban vettem. A vaj és margarin között a hűtőpultban van.
Érdekes amit írsz, és egyet is értek veled sok mindenben. A világ folyamatosan változik, a rengeteg kutatás következtében, újabb és újabb álláspontok látnak napvilágot arról, hogy mi az egészséges és mi nem. Sokszor tudjuk meg olyan alapanyagokról, hogy mégis csak ajánlatos fogyasztani, amelyeket esetleg évekig nem fogyasztottunk, mert néhány éve éppen azt hallottuk róla, hogy egészségtelen. Illetve annak is köszönhető, hogy egyre többféle alapanyag jelenik meg a receptekben, hogy most már a legkülönfélébb, legtávolabbi országokból származó alapanyagok is megjelentek itthon a boltok polcain. Én ennek örülök, mert szeretek kipróbálni új alapanyagokat, kísérletezgetni. A tapasztalataimat pedig meg tudom osztani veletek. Ajánlani viszont csak azokat fogom, amelyekkel nekem is pozitívak voltak a tapasztalataim. A kókuszzsír például ilyen. Szeretem, hogy az olajjal ellentétben nincs olyan erős szaga sütés közben. Illetve az olaj ízét én sok ételben ki szoktam érezni. A kókuszzsírnál nincs ilyen benyomásom.
Éva mondta
Kedves Dia!
Igazán köszönöm a kókuszzsírral kapcsolatos infót, biztos nem találtram volna meg, és talán nem is kerestem volna, ha nem írod le ilyen pontosan a lelőhelyét. Hogy tudd: nemsokára 78 éves leszek, nekem már az sok, hogy többször körbemászkáljak, keresni valamit, de ha ilyen pontosan tudom a helyét, akkor könnyen megveszem.
Egyébként eddig is adtál ötleteket, csak elég elfoglalt vagyok, nem mindig köszöntem meg.
Ezentúl is örömmel olvasom írásaidat, akkor is, ha nem reagálok rá. Elküldtem az unokahúgomnak is, ő is feliratkoztott már a hírleveledre, pedig nagyon jól főz, én sokat tanultam tőle.
Szeretettel üdvözöllek:Éva
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Nagyon szívesen! Megértelek. Nagyon örülök, hogy tudtam adni hasznos tippeket neked és unokahúgodnak is.
Hajdu Ágnes mondta
Kedves Dia !
Szeretném megkérdezni, hogy hól lehet jófajta kókuszzsírt kapni.
Köszi a választ előre is.
Ági
Gasztrozseni mondta
Kedves Ágnes,
Én az Aldiban szoktam vásárolni. A vaj és margarin között a hűtőpultban van.
Harangozóné Tordi Mária mondta
Kedves Dia!
Sok hasznos tippet találok írásaidban. Szeretnék tanácsot kérni tőled, és esetleg a levelező társaidtól is. Egy falusi konyhának a segítő tanácsadója vagyok. Óvodástól a nyugdíjasokig mindenki igényei szerint kell főzni, figyelembe véve a központi ajánlásokat, és a tradíciókat is. Sajnos a gyerekek nem nagyon szeretik a májat, hiába tesszük az étrendbe, nem eszik meg. Már csak csirkemájat készítünk, de még ezt is keserűnek tartják. Kérlek, adj tanácsot, milyen étellel tudnánk belecsempészni az étrendbe a csirke májat, hogy eleget tegyünk az előírásoknak, és szívesen is egyék a gyerekek.
Köszönettel: Mária
Gasztrozseni mondta
Kedves Marcsi,
Mit szólsz ehhez a receptemhez? Ha így készítitek el a májat, még a gyerekeknek sem lesz keserű. Az almacsatnit lehet helyettesíteni cukormente almadzsemmel: http://www.gasztrozseni.hu/hagymas-maj/
Harangozóné Tordi Mária mondta
Kedves Dia!
Köszönöm a sok csirkemájas receptet. Ezek ötvözetéből készítettük el a tegnapi ebédet. Nagy sikere volt. Leírom, hátha másnak is tanulságos lesz, hogyan etessük meg gyerekeinkkel akkor is a májat, ha nem szeretik az ízét.
A kiáztatott apró darabokra vágott májat lisztbe forgattuk és olajban kisütöttük. Felengedtük vízzel, és pár percig forraltuk. Közben sóztuk, fűszereztük fokhagymával, borssal, majorannával és köménnyel. Külön lábasban sok vöröshagymát pároltunk, majd zöldborsót tettünk bele, és készre főztük. Összekevertük a májjal, és párolt rizzsel tálaltuk.
Annak ellenére, hogy mindenki dícsérte, és a központi ajánlás miatt elég gyakran főzni is kell, én szívesen kihagynám az étrendből. A máj a szervezet méregtelenítő központja, és bármennyire is sok vas, és egyéb hasznos anyag van benne, ezekkel együtt sok mérget is eszünk, vagy megetetünk a gyerekeinkkel.
Gasztrozseni mondta
Kedves Marcsi,
Köszönöm szépen, hogy megosztottad ezt az elkészítési módot.
Irén mondta
Kedves Dia! Őszintén gratulálok kislányod születéséhez, sok boldogságot és jó egészséget kívánok Nektek. A receptjeid azért tetszenek, mert némelyik olyan, ahogyan én készítem. Ilyen a szalagos fánk is. Remélem marad erőd és időd a folytatáshoz, mert egy pici Élet mindennél többet ér! Szeretettel Irén
Gasztrozseni mondta
Kedves Irén,
Nagyon szépen köszönöm! Örülök, hogy tetszenek a receptjeim!
Ágnelli. Lajosné (Júlia) mondta
Kedves Dia! Gratulálok a kislányod születéséhez, jó egészséget kívánok nektek. Köszönöm szépen a fánk recepteket nagyon szeretjük mindegyik fánkot. Kifogom próbálni az őszesreceptet.
Gasztrozseni mondta
Kedves Júlia,
Nagyon szépen köszönöm! Remélem ízleni fognak a fánkok!
Szabó Györgyné mondta
Kedves Dia!
Gratulálok a Kislányotok megszületéséhez, nagyon jó egészséget, sok
örömet , boldogságot kívánok a Babának, a Mamának és a Papának is.
Megismert receptjeid alapján a kis utódnak biztosan egészséges táplálkozásban lesz része. Sok recepted én is kipróbáltam, hasonlóak
az általam főzőtt ételek, sütemények is. De mégis minden receptedben
találok valami újat. Az elkészítési praktikáid is sok segítséget nyújtanak.
Szeretettel üdvözöllek: Teca
Gasztrozseni mondta
Kedves Teca,
Nagyon szépen köszönöm! Örülök, hogy egyezik az ízlésünk és, hogy még számodra is tudok újat mutatni.
Marika mondta
Kedves Dia! Őszintén örülök, hogy életed legnagyobb és legklasszabb eseményét megosztottad velünk. Nagyon sok boldog napokat és éveket kívánok a kislányoddal együtt nektek. Legyen minden perc öröm és vidámság az életetekben. Marika
Gasztrozseni mondta
Kedves Marika,
Nagyon szépen köszönöm!
Ibolya mondta
Kedves Dia!
Gratulálok a kislányod születéséhez.Sok örömet,boldogságot,jó egészséget kívánok Nektek.
Köszönöm a sok receptet.
Gasztrozseni mondta
Kedves Ibolya,
Nagyon szépen köszönöm!
Nagyné Papp Erika mondta
Kedves Dia és kedves Levelezőtársaim!
A kókuszzsír én Budapesten a Herbaházban ( 1-villamos, Hős utcai megállója) szoktam venni.
Már több ízben használtam. Az íze semleges,az étolajtól nekem ég a gyomrom.
A sütés hőmérséklete is fontos. 170 fok feletti hőmérsékleten az olajban olyan káros vegyületek keletkeznek, amelyek gyomorfájást okoznak.
Normál serpenyőben nem tudjuk szabályozni az olaj , vagy egyéb sütőzsiradék hőmérsékletét, de a fritőzben igen. Én ebben szoktam sütni
Én azt olvastam valahol, s ez tudományosan is elfogadható, hogy egy kis sütőrum kell a fánkba, mert sütés közben az alkohol távozik, ezért a keletkező buborékok is fújják a tésztát. Emiatt én ragaszkodom az alkoholhoz, ha nincs rum, a pálinka kivételével bármi nem ízesített alkohol jó.
Én “nagymama” liszteket szoktam használni, azok jó minőségű lisztek, igaz kb 300 forintba kerülnek ,de megéri, mert minden kelt tészta finomabb lesz belőle készítve.
Üdvözlettel
Nagyné Papp Erika
Gasztrozseni mondta
Kedves Erika,
Nagyon szépen köszönöm, hogy megosztottad értékes tapasztalataidat!