Szeretem a váratlan vendégeket, mert ilyenkor kiélhetem a kreativitásom abban, hogy gyorsan összedobok valamilyen finomságot. Ilyenkor nem a jól bevált receptjeim közül válogatok, hanem az határozza meg, hogy mi fog készülni, hogy mi rejlik éppen a hűtőben és a spájzban.
Ráadásul most speciális volt a helyzet, mert a desszertnek teljesen tejmentesnek kellett lennie. Mivel jó sok epret fagyasztottam le tavasszal, elsőre felmerült bennem az epres-pudingos kosárka gondolata, amit aztán újragondoltam, hogy biztonsággal fogyasztható legyen. Így csak epres kosárka készült a következő módon.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 80 dkg eper (friss vagy fagyasztott)
- 1 csomag vanília ízű pudingpor (főzős)
- 2 evőkanál barna nádcukor
- 2-3 csipetnyi őrölt fahéj
- 2 csipetnyi őrölt szegfűszeg
Hozzávalók még:
- 500 gr leveles tészta
- olívaolaj
- tönköly finommliszt
A leveles tésztát szobahőmérsékleten tárold, amíg az epret előkészíted, hogy mire használni fogod kellően puha legyen.
Ha fagyasztott eperrel dolgozol, először ki kell olvasztani. A már kiolvasztott vagy friss epret egy botmixer segítségével turmixold le teljesen püré állagúra. Bár dkg-ban adtam meg a mennyiséget, a lényeg, hogy a végén 5 dl epervelőd legyen. A 80 dkg eperből nagyjából ennyi is lesz.
Szóval a lepürésített epret, ha igazán finom desszertet szeretnél tálalni, magok nélkül fogod elkészíteni. Ehhez egy nagyon sűrű szövésű szitán szűrd át az epervelőt. Egy kanál segítségével gyorsabban fog menni, ezért a szűrőbe került epervelőt folyamatosan kevergesd. Nem lesz sok a veszteség. Nálam nagyjából 2 evőkanálnyi mag és püré volt, ami ily módon nem került felhasználásra.
A puding elkészítésénél a tejet most az eperpüré fogja helyettesíteni. Ezen kívül mindent csinálj úgy, ahogy szoktál puding estében (rajta van a tasakon). Én 2 evőkanál barna nádcukrot adtam az eper püréhez, persze ez az eper édességétől függ.
Egy muffin sütőt kenj ki vékonyan olívaolajjal és lisztezd is ki, hogy a kosárkák ne ragadjanak bele.
Amíg a puding készül, egy lisztezett nyújtódeszkán picit nyújtsd ki a leveles tészta lapokat. Próbáld meg inkább téglalap helyett négyzet alakúra nyújtani. Nem kell nagyon kinyújtani őket, ha nagyjából 2 mm vastagok, az tökéletes. A kinyújtott lapokat vágd félbe, hogy két négyzetet kapj, majd ezeket egyesével helyezd bele egy-egy lukba a muffin formában. Jól nyomkodd bele. Ha a tészta széleit picit bevagdosod, akkor virágra emlékeztető formát fog kapni a megsült tészta.
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
Az elkészült kosárkákba tölts 2-2 evőkanál eper pudingot. Ha a tészta széleit a sütés előtt megkened felvert egész tojással még szebb lesz a színe. Én ezt most elhagytam. Amikor az összes kosárka elkészült mehet is a sütőbe, nagyjából 20 percre.
Az elkészült epres kosárkákat vedd ki a sütőből és hagyd a formában kihűlni.
Ha valami, akkor ez egy igazán gyümölcsös desszert. Természetesen nem csak eperből finom. Nyugodtan kísérletezgess más gyümölcsökkel is.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Vélemény, hozzászólás?