A süllő a balatoni halak királynője. Hófehér, tömör, zsírszegény húsa sokféleképpen elkészíthető. Mivel az íze nem erőteljes már kevés fűszer felhasználásával is ízletes lesz. Az egészben sült süllő igazi ünnepi étel, leginkább karácsonykor szoktunk készíteni, vagy akkor, ha a jól sikerült horgászat során fogunk egy mérteset.
Az elkészítési módja nem vesz sok időt igénybe, és egyszerű is, de vigyázz, hogy a sütés során nehogy eltörd a halat.
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 db 1 kiló körüli süllő
- só
- színes bors
- Graham-liszt
- 1 db nyers krumpli
- 1 db citrom
- olívaolaj a sütéshez
A süllőket pikkely nélkül, de a fejének és bőrének levétele nélkül kell készítened. A megtisztított süllőket egy éles késsel a fejtől indulva, keresztben 1,5-2 cm–enként vágd be egészen a gerincig, de vigyázz a gerincet nem vágd be. Sóz és borsozd meg őket.
Az olajat öntsd egy legalább 35-40 cm átmérőjű edénybe, és melegítsd fel. Fontos, hogy annyi olívaolajat önts az edénybe, hogy a süllőt beletéve a felénél kicsit jobban lepje majd el.
Az egyik legfontosabb momentuma az egészben süllő sütésnek, hogy ezt a szép ívet megtartsa a hal, az hogy a gerincét középen egy ponton meg kell kicsit roppantani. Tehát roppantsd meg óvatosan a halakat.
Ezután mindkét halat forgasd bele a Graham-lisztbe.
A megpucolt nyers krumpliból vágj körülbelül 2-2,5 cm vastag szeleteket. Ezt tedd bele a hal szájába. Ezt fogod a sütés után kicserélni citromra.
Egyszerre csak egy halat süss. A halat óvatosan, ívesen helyezd a felmelegedett olajba. Az olaj folyamatosan maradjon magas hőmérsékleten, de lassan süsd, hogy a hús teljesen átsüljön. Ha már szép aranybarna, nagyon óvatosan fordítsd meg, és a másik felét is süsd meg.
Ha megsültek a halak, óvatosan helyezd őket papírtörlőre, hogy lecsöpögjön róluk a felesleges olaj. Én a többség nyomásának engedve sült krumplit készítettem hozzá, melyet salátaágyra halmoztam. A halak szájából óvatosan vedd ki a krumplikat és cseréld ki a citromszeletekre.
Tedd a halakat a krumplipürére.
Készen is vagy!
Jó étvágyat kívánok a fejedelmi lakomához!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Éva mondta
Nagyon tetszik a mogyorós csirke, szeretemezeket az alapanyagokat, ki fogom próbálni
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Várom a tapasztalataidat, ha kipróbáltad a receptet.
Tálas Ottóné Inci mondta
Kedves Dia! Én nem szeretem a halat, de a férjem igen.Elkészítettem , nagyon ízlett Neki.Köszönjük a receptedet! eE setleg, ha csukára is van ötleted meg köszönjük!
Gasztrozseni mondta
Kedves Inci,
Ajánlom figyelmedbe ezt a csuka receptet: http://www.gasztrozseni.hu/gri.....rgonyaval/
sarolta mondta
Szia Dia ,ezt én is kifogom próbálni valamikor.Üdv Sarolta.
Gasztrozseni mondta
Kedves Sarolta,
Bízom benne, hogy ízleni fog.
Hock Lajos mondta
Nagyon boldog ünnepeket kívánok nektek ,szertettel
Szikra Lenke mondta
A balatoni süllő sütve talán a legfinomabb hal . Én ahhoz szeretnék tanácsot kérni ,hogy mit kell csinálni vele hogy ez akkor is friss , ropogós legyen amikor tálalásra kerül. (pl vendégeket hívunk süllő-vacsorára ; nem lehet akkor sütni mikor ott vannak a vendégek) Köszi Lenke