A spárga egy rendkívül finom és egészséges zöldség, amely sajnos csak tavasszal kapható. Éppen ezért használd ki amíg van, és készíts belőle finom ételeket. Mivel az íze elég karakteres sokan ódzkodnak tőle. Viszont, ha egy másik hasonlóan karakteres zöldséggel párosítod, mint az édeskömény, a spárga íze nem lesz olyan intenzív.
A spárga tele van C és B vitaminnal, sok magnéziumot, káliumot és vasat tartalmaz. Magas rosttartalma miatt jótékonyan hat a bélműködésre, és a vesékre is jó hatással van. A különbség a fehér és a zöld spárga között csupán annyi, hogy a fehér spárga még nem nőtt ki a földből, így takarítják be, a zöld pedig ugyanez a spárga csak már a kinőtt a földből, és a napfény hatására ilyen átalakuláson megy keresztül. A fehér spárga íze kevésbé intenzív, mint a zöldé.
Hozzávalók:
- 50 dkg fehér spárga
- 1 édesköménygumó
- 2 db közepes burgonya (kb. 10 dkg)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 6-7 tekerés őrölt színes bors
- 2 kávéskanál só
Az édesköménygumót mosd meg, és szeleteld fel vékony csíkokra. A torzsája kissé kemény, én azt nem szoktam felhasználni. A felszeletelt édesköményt kezd el megpárolni az olívaolajon. Amíg az édeskömény párolódik, pucold meg a spárgát.
A spárga pucolására a legalkalmasabb eszköz a burgonyahámozó. A spárga szárának alsó részéből 2-3 cm-t vágj le, mert az általában fás, és ha belekerül a levesbe rendkívül kellemetlen fogyasztás közben, olyan mintha apró hajszálak lennének a levesben.
A burgonyákat is hámozd meg, és kockázd fel. A burgonya csupán azért kell, hogy a levest besűrítse. A spárgákat is darabold fel, nagyjából 3 cm-es darabokra. Amikor az édeskömény megpárolódott, hozzáadhatod a burgonyát és a spárgát. Öntsd fel 5 dl vízzel, add hozzá a sót és a borsot, majd fedő alatt főzd addig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Amikor már a spárga is és a burgonya is megfőtt, vedd le a tűzről, és egy botmixer segítségével turmixold le a levest. Ha sűrűnek találod, nyugodtan adhatsz hozzá még egy kis vizet. Mivel az édesköménynek és a spárgának is igazán különleges íze van, én a són és a borson kívül nem használok ehhez a leveshez más fűszert.
Nagyon finom önmagában is, de tálalhatod pirított dióval is.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Somossy Nóra mondta
Szia Drága Dia!
Nagyon klassz,én változtattam rajta,hogy még Fittebb legyen!Krumpli helyett zabkorpát tettem bele!Minden egyéb krémlevesem azzal készül!Rizsliszt ha kell a rántás,és a zabkorpa!Nagy barátságot kötöttünk!Üdv Nóra
Gasztrozseni mondta
Kedves Nóra,
Ez nagyszerű ötlet! És milyen mennyiségű zabkorpa kell egy ekkora mennyiségű leveshez?