Igazán szerencsésnek mondhatom magam, hogy ilyen sok sütésben jeleskedő nagymama vesz körül. Mindegyiküknek megvan a specialitása. Ez a kalácsrecept is egy ilyen „örökség” amelyet Párom Nagymamája osztott meg velem. Azt gondolom, hogy az egyszerűségében rejlik a titka. Természetesen bármilyen töltelékkel elkészíthető, nálunk a diós a favorit.
Nagyszerű ez a kalács, mert a tésztája hosszú napokig puha marad, nem szárad ki. Én pont emiatt a tulajdonsága miatt sokkal jobban szeretem, mint a bejglit. És természetesen nem csak karácsonykor készíthető.
Ez a mennyiség kettő nagy vagy négy közepes méretű kalácshoz elegendő.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 2 db egész tojás + 1 db egész tojás a kalács lekenéséhez
- 5 dkg barna nádcukor
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- csipetnyi só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg darált dió
- 15 dkg barna nádcukor
- 1,5 dl tej
- 1 db vaníliarúd kikapart belseje
Kezd a tészta elkészítésével. A tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot és az élesztőt, majd hagyd, hogy szépen felfusson. Közben a hideg vajat darabold a lisztbe és morzsold el vele. A tojásokat verd fel, majd add a lisztes-vajas keverékhez, a felfuttatott élesztővel együtt. Gyúrd össze a tésztát. Egy ruganyos kissé puha állagú tésztát kell kapnod. Ha ez megvan takard le és hagyd pihenni 2 órát.
A töltelékhez a darált diót keverd el a cukorral, a vanília rúd belsejével és a tejjel. Nem kell összefőzni, mivel a dió szépen megpuhul a tejben.
Ha lejárt a kelesztési idő a tésztát gyúrd át, majd vedd kettő vagy négy részre, attól függően, hogy mekkora kalácsokat szeretnél kapni a végén. Szerintem egyébként érdemesebb négy részre osztani, úgy sokkal ízlésesebben néznek majd ki.
A tésztákat egyesével nyújtsd téglalap alakúra. Minél vékonyabbra nyújtod a tésztát, annál szebben fog kinézni a kalács, de arra vigyázz, hogy ne vékonyítsd el nagyon, mert akkor könnyebben kirepedhet. Az ideális tésztavastagság 3-4 mm.
A kinyújtott tésztalapot kend meg a töltelékkel, majd jó szorosan tekerd fel. Az így elkészült kalácsokat tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, takard le egy konyharuhával és hagyd pihenni őket 30 percig.
A sütőt melegítsd elő 200 C fokra.
A pihentettet kalácsokat 3-4 helyen szurkáld meg, hogy a gőz könnyebben tudjon távozni belőlük. Kend be őket a felvert egész tojással, majd mehetnek is a sütőbe. Süsd 200 C fokon 10 percig, majd csökkentsd a hőmérsékletet 180 C fokra, és további 20 percig süsd.
Ha elkészültek, vedd ki a sütőből és hagyd a tepsiben kihűlni.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Péntek+Judit mondta
Kedves Dia,
Ugyanígy sütöm én is, szintén a Nagymamám könyvéből kiírt recept szerint. Minden összetevő aránya azonos az Általad leírtakkal.
A legjobb bejgli recept, ami csak létezik. Minden évben így csinálom a család nagy megelégedésére.
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Számomra mindig lenyűgöző, hogy ezek a régi receptek alapján készült sütemények mindig stabilan ugyanazt a minőségi végeredményt nyújtják. Nem véletlenül kerültek bele a nagymamák receptfüzetébe.
Szabo Ildiko mondta
Kedves Dia! Ugye teljes kiorlésu lisztbol is készítheto?
Gasztrozseni mondta
Kedves Ildikó,
Biztosan kivitelezhető. Finomra őrölt tönkölybúza lisztet ajánlanék hozzá. Én még ezzel a recepttel nem próbáltam a teljes kiőrlésű változatot, de ha elkészíted szívesen veszem az eredményről a beszámolót.
László mondta
Nem javaslom teljes kiörlésű lisztből, mert nagyon sűrű lesz a tészta. Legfeljebb 20-30%-ot javaslok, még a kipróbáláshoz is.
Egyetértek azzal, hogy a százéves tapasztalat legtöbbször eredményes, persze ha van türelmed és nem rontod el valahol.
Németh Józsefnéi mondta
Drága Dia..
Szinte nem akarom elhinni,de én pont igy csinálom a diós ,mákos beiglit…
Annyi kivétel van ,hogy 2,3 napra a tésztát mélyhütőbe teszem /szakács mondta/..no még az is különbség,hogy én kb 40 dk tölteléket teszek bele…Ha mákos akkor legyen benne mák,ha diós legyen benne dió…”Mondá a családom”
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Ezek szerint ha beteszem a tésztát mélyhűtőbe akkor nem kalács lesz belőle hanem bejgli? Csak azért kérdezem, mert a bejglinek keményebb a tésztája, a kalácsnak pedig puhább. Amit én készítek annak kifejezetten puha a tésztája.
Németh Józsefné mondta
Igen én beiglit készítek,mert csomagolva sütés után akár 2,4 hónapig elvan a mélyhútőbe.
Hibszky+Anna mondta
Kedves Dia!
Nagyon tetszik a recepted. Holnap elkészítem. Köszönöm.
Üdv. Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Örülök, hogy tetszik a recept, bízom benne, hogy ízleni is fog.
Friedmann Irén mondta
Kedves Dia! Én kb 30-35 éve így sütöm a tésztát, mi ezt hivjuk bejglinek. Sütés után ha kihűlt folpackba csomagolom s ha marad szilveszterre, akkor is még puha és finom. Az egész csalàdnak én sütöm, ami 16-20 rudat jelent. Egyébként nem csak karácsonykor sütöm, hanem húsvétkor is valamint amikor a család kivánja.
Üdv: Irén
Gasztrozseni mondta
Kedves Irén,
Jó nagy mennyiséget készítesz, kitartást kívánok hozzá.
Kovács Péterné Erzsi mondta
Kedves Dia!
Nagyon szépen köszönöm a receptet. Nagyon jól sikerült. Végre nem repedt meg a tésztája.
Ezúton is szeretnék boldog új éves kívánni neked és családodnak.
Erzsi
Németh józsefné mondta
Diácska..Nagyon boldog ünnepeket Ica néni