Imádom az indiai konyhát. Ha ünnepelünk, általában a kedvenc indiai éttermünkbe szoktunk menni. Természetesen én is kísérletezek már egy ideje az indiai konyha fortélyainak elsajátításával, és úgy gondolom eljött az idő, hogy Veled is megosszam a tapasztalataimat.
Az indiai konyha sok speciális alapanyagot használ, amelyeknek a beszerzése nem mindig egyszerű. Arról nem is beszélve, hogy ami az indai konyhában enyhén fűszeres, az nekünk európaiaknak nagyon fűszeres. Kevés változtatással igyekszem a recepteket olyan formában megosztani, hogy az ízük megmaradjon, és az alapanyagokat is be tudd szerezni. Az alább felsorolt fűszerek nagyobb hipermarketekben vagy keleti boltokban beszerezhetők.
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemell filé
- 1 db közepes pritamin paprika
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 dl 1,5 %-os tej
- 1 evőkanál kukorica keményítő
- 2 dkg friss reszelt gyömbér
- 3 teáskanál curry por
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt garam masala
- 2 db szárított zöld kardamom
- 2 teáskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj
A hagymát vágd fel apró kockákra, és az olívaolajon kezd el megpárolni. Közben a pritamin paprikát is kockázd fel, körülbelül1 cm x 1 cm-es darabokra.
Ha a hagyma már megpárolódott, add hozzá a pritamin paprikát, és ezt is párold meg, de csak félig. Ekkor add hozzá a curry port, a római köményt és a garam masalát. 2-3 percig folyamatos keverés mellett pirítsd meg kicsit a fűszereket, így jön ki az intenzív ízük.
Közben a csirkemellet is kockázd fel körülbelül 2 cm x 2 cm-es darabokra. Ha a fűszerek már megpirultak, mehet bele a csirkemell. Kicsit pirítsd meg, de csak annyira, hogy kérget kapjon, majd öntsd fel 3 dl tejjel, add hozzá a reszelt gyömbért, a zöld kardamomot és a sót. Főzd fedő alatt, de időnként keverd meg.
Amikor a csirkemell megpuhult, már csak a sűrítés van hátra. A kukorica keményítőt keverd el a maradék 1 dl tejben, és folyamatos keverés mellett add a currys csirkéhez. Melegítsd össze, hogy a keményítő besűrítse az ételt.
Ha már mártás állaga van, el is készült a currys csirke. Tálalhatod rizzsel, vagy indiai lepénykenyérrel (naanal).
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
fili mondta
Ezt kipróbálom…
Gasztrozseni mondta
Kedves Fili,
Remélem ízleni fog.
Bugyik László mondta
Bizonyára nagyon finom lehet, én is szeretem a keleti konyha ízeit.
Egy alapvető, de számomra az elkészítés kizáró oka a tej felhasználás.
Egyébként a keleti konyhák legtöbbje nem is használ tejet. Azért is szeretem.
Gasztrozseni mondta
Kedves László,
Vannak ételek, amelyekhez szükséges tej vagy tejhez hasonló alapanyag, mondjuk joghurt, de természetesen használhatsz tej helyett kókusztejet is.
Bajza Anna mondta
Kedves Dia!
Nagyon jó a recept, de mivel én laktózra érzékeny vagyok, a tej helyett én rizs vagy kókusztejet fokok használni.
Köszönöm a jó tippeket, várom a többi jó receptet.
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Ha tetszik a recept, szerintem próbáld ki kókusztejjel vagy rizstejjel, szerintem úgy is ízleni fog.
RosTi mondta
Csak három apró megjegyzésem lenne… Az első: a curry igen erősen jellegzetes fűszer, ezért én csak egy csapott teáskanálnyit raknék bele – próbáld ki: ha csak egy késhegynyit teszel bármilyen fűszerezésű ételbe a curry ízt akkor is kiérzed. A másik a sorrend: először a kockázott húst kellene megforgatni a forró olajban, majd a hagymát és utána a paprikát hozzátenni – curryt és a sót is csak ezután. A friss gyömbért is csak módjával tenném bele. Nem tudom az indiaiak használnak-e tejet, ebben nem vagyok biztos. a többi stimmel. Kipróbálom mindenképpen!!
Gasztrozseni mondta
Kedves RosTi,
Mivel már járatos vagyok az indiai konyhában én jobban bírom az erősebb fűszerezést is, de ennél a receptnél kifejezetten törekedtem rá, hogy ne legyen túl fűszeres, bár a curry pont a különleges fűszerektől lesz ízletes. Az indiai konyha elsősorban joghurtot vagy tejszínt, esetleg kókusztejet használ. Természetesen a tej ezek bármelyikével helyettesíthető.
Hibszky Anna mondta
Kedves Dia!
Nagyon tetszik a recepted. Főleg, hogy curryt és gyömbért is használsz. Én majdnem minden ételbe teszek egy nagyon picit! Üdv. Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Örülök, hogy tetszik a recept! Jó is a gyömbér. Örömmel tapasztalom, hogy egyre többen használják, egyre szélesebb körben.
Kinga mondta
Jól hangzik! Ma megcsinálom, köszi a receptet!
Gasztrozseni mondta
Kedves Kinga,
Várom a beszámolód, hogy hogy ízlett!
Kinga mondta
Nagyon finom volt! Mindenkinek ízlett! Garam masalám nem volt, de beszerzem! Köszi a receptet!
Tamás mondta
Szép napot!
A curry maga is tartalmaz római köményt.
Gasztrozseni mondta
Kedves Tamás,
Így van, a curry tartalmaz római köményt, hiszen a curry egy fűszerkeverék, de a római kömény ízen számomra nem dominál benne eléggé, ezért tettem bele pluszban római köményt is.
Róbert mondta
Ha curry port használsz marha járatos lehetsz az india konyhában. Nem sok köze van a kettőnek egymáshoz. A curry por egy brit keverék amit az indiai ízek imitálására fejlesztették ki. Létezik a curry mint étel típus és a curry levél (nem a Helichrysum italicum levele amit prosztóbbak használnak hanem a Murraya koenigii levele) na azoknak van köze az indiai konyháhgoz. Ennek nem sok.
Gasztrozseni mondta
Kedves Róbert,
Az általad leírtakkal én is pontosan tisztában vagyok, mégsem gondolom, hogy szentségtörés volna curry port használni bizonyos ételekhez.
Róbert mondta
Isten őrizz, nem erre céloztam :) Lehet használni, csak akkor ne hivatkozzunk rá indiaiként.