A legfinomabb lekvár szerintem a Szatmári szilvalekvár. Az elkészítésének komoly hagyománya van. Nem mindegy, hogy milyen szilvából készül, milyen edényben, a szilva milyen formában van. A legfontosabb jellemzője, hogy nagyon lassan főzik, és hozzáadott cukrot nem tartalmaz.
Én nem Szatmári szilvalekvárt készítettem, viszont az én lekváromba sem került hozzáadott cukor vagy édesítőszer, és kicsit több mint 6 órát főztem nagyon lassú tűzön.
A főzési idő ne rettentsen el, mert megéri a ráfordított idő.
A nyers szilva mennyiségének kicsit több mint a fele maradt meg a főzés után, miután a gyümölcs a víztartalma nagy részét elveszítette. Nekem 3750 gr magozott szilvából 5 db 370 ml-es üveg lett tele, és még egy merőkanálnyi lekvár maradt pluszban, ami másnap reggel el is fogyott.
Természetesen készítheted kisebb mennyiségből is, csak azzal számolj, hogy nagyjából fele annyi lekvár lesz, mint amennyi szilvát felhasználtál.
Hozzávalók:
- 3750 gr szilva
- 2-3 evőkanál almaecet
Az edényt, amiben a lekvárt felteszed főni öblítsd ki almaecettel (Csak öblítsd ki! Ez azt jelenti, hogy nem kell benne hagyni az edényben!) . Ez elvileg megakadályozza, hogy a szilva leragadjon az edényben. Mindenesetre ez nem váltja ki a gyakori kevergetést. A szilvát áztasd be fél órára majd alaposan mosd meg, és szedd ketté. Ezután a kimagozott szilvát tedd az almaecettel kiöblített edénybe és lassú tűzön tedd fel főni. Legalább 5 percenként keverd meg.
Amikor már jó sűrű a lekvár, a szilva teljesen szétfőtt, és szinte fekete a színe, akkor már biztosan jó. Vedd le a tűzről és kezd el megtölteni az üvegeket. Ha megteltek az üvegek, csavard rá a tetejüket, majd fordítsd fejre őket 5 percre. Így garantáltan nem fog megromlani a lekvárod. Készen is vagy! Ha kihűt mehet a spájzba.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
seron mondta
huha ez lenne a következő tervem.idén először -baracklekvárral kezdtem és a terv a szilvalekvár-de ez az 5percenként és 6órán keresztül…ez most nagyon odavert…
amit olvasni lehet ennek kiváltására és a kevergetés “megúszására”a sütőben ügyeskedést?lehetséges?
vagy csak ezzel a módszerrel kapom meg azt a finom ízt?
igy szerintem nem vállalom ha ennek a kritériumnak kell megfelelni.sajnos.
Aranka mondta
Jo otlet a kalakaban vegzett lekvarfozes.Ha az megsem jon ossze vallald be nyugodtan-egyszer egy evben.Tenyleg isteni finom es sokfele bajra is jo a szilva.
Gasztrozseni mondta
Kedves Aranka,
Egyetértek veled. annyi mindenre szánunk időt, hogy egyszer egy évben erre is áldozhatunk pár órát, mert megéri.
Gasztrozseni mondta
Kedves Seron,
Természetesen készítheted hasonlóképpen, mint a sárgabaracklekvárt, pár perc alatt egy kis zselésítővel, de arra számíts, hogy annak nem lesz annyira tömény az íze. Ha sütőben készíted ritkábba kell megkeverned, és az elkészítési idő is csökkenhet. Lényeg, hogy egyenletes legyen a hőfok.
Fazekas ilona mondta
Én az idén sütőben készítettem lekvárt,…de míg termesztettünk szilvát,és még nagy háztartást vezettem (azóta elszálltak a gyerekek),mi minden évben hagyományos szilvalekvárt főztünk nagy üstben,másik 2 családdal közösen.A már töppedté érett szilvát előző nap kimagoztunk. Amolyan hétvégi buli volt! 1 valaki kavarta a lekvárt,1 tüzelt,1 főzte a bográcsost,4-en kanasztáztunk. Mikor 4 osztás lement,1 felállt,és elment leváltani a kavarót,1 a tüzelőt,…és így tovább! Gyakorlatilag egész nap szórakoztunk,játszottunk,viccelődtünk,ettünk,szinte észre sem véve,hogy a mázsa szilva kemény lekvárrá főtt! (kb.10-12 óra). Cserépköcsögökbe adagoltuk (mikor már olyan sűrű volt,hogy a kavaró nyomán látszott rendesen az üst feneke,(úgy 1/3 -ára csökkent a mennyiség)-és mindenféle légmentes lekötés nélkül,-csak hagytuk,hogy jól beszáradjon a teteje! Amolyan kérget képezett,ami védte a köcsög tartalmát! Semmihez nem fogható a birsalmasajt keménységű szilvalekvár íze.
Sem cukrot,sem tartósítót vagy más adalékanyagot nem tartalmazott,és soha sem romlott meg!
Diósi Ági mondta
Kedves Ilona!
Leírnád a birsalma sajt készítést is?
Nekem még soha nem sikerült, szép áttetsző, világos színűt készíteni.
Mindig kásá marad, és a színe sem szép.
Köszönöm szépen
Ági
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilona,
Ez igazán jól hangzik. Ez nálatok akkor szinte hagyomány volt. Egy ilyen lekvárfőzést én is szeretnék majd kipróbálni, de szerintem majd csak jövőre kerül rá sor.
Lugosi Ági mondta
Kedves Mindenki !
Én idén sütőben csináltam, de mindent úgy, ahogy Dia leírta, igaz, hogy 9 órán át “sült”, de mivel gipszben volt a lábam, megúsztam a kevergetést, és isteni lett az íze.
Gasztrozseni mondta
Kedves Ági,
Jobbulást kívánok neked! És nagyon örülök, hogy az eredmény így is tökéletes lett!
Nyámádi Mária mondta
Már nagymama vagyok. Nagyon sokszor főztem már az alábbi recept szerint szílvalekvárt.
6 kg kimagozott szílva, 1 kg kristálycukor, 1 dl (2o%-os) ecet
A szilvát egy edénybe teszem a közepére rászorom a kristálycukrot úgy, hogy ne érjen a lábas széléhez. A cukorra rálocsolom az ecetet.
Lassú tűzön 6 órán át főzöm keverés nélkül. utánna 1 órát keverem állandóan .
Utánna a Dia által leírtak szerint járok el.
Biztos a siker évekig eláll.
Jó étvágyat hozzá, mindenkinek.
Gasztrozseni mondta
Kedves Mária,
Köszönöm szépen a receptet!
Heronai Zsuzsa mondta
Kedves Dia !
Éppen azon gondolkodtam pörköltfőzés közben, hogy megkérlek, a cukros
receptek cukor nélküli változatát is jó lenne megkapni – ha lehetséges lenne.
Tudjuk, milyen káros a cukor, főleg ha a vércukor szint magasabb a kelleténél,
és fogyni kellene !
Erre itt egy alapból cukor nélküli szilvalekvár !
Nagyon megörültem, és a jövő héten rászánom ezt a pár órát a kavargatásra egyéb konyhai teendők közt. A tepsiben sütést már évekkel ezelőtt próbáltam,
de a széle szenes lett, pedig nem feküdtem le aludni, mint a koll.nőm.
Biztos sok függ attól, hogy mennyire érett és milyen ízű/fajtájú szilvával dolgozunk.
Köszönöm a jó ötletedet most is !
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsa,
Nagyon szívesen, bízom benne, hogy jól sikerül a lekvárod!
Heronai Zsuzsa mondta
Tetszett a kalákás lekvárfőzés is, de ezt nehéz lenne megvalósítanom.
Egyszer láttam a TV-ben – talán a Másfélmillió lépésben hajdanán – hogy
egy néni az üst mellett ülve órákon át hajtott egy fa kavarót, így készült a
szatmári szilvalekvár, jó sűrűre.
Mindenkinek eredményes lekvárfőzést kívánok sok szeretettel !
Diósi Ági mondta
Kedves Dia!
Szeretnék idén paradicsomot befőzni.
Natúr, de cukrot szeretnék beletenni, mert paradicsom leveshez, töltött paprikához és italként fogyasztanánk.
Mikor kell eltenni, és 1 kg paradicsomhoz mennyi cukor kell, hogy picit legyen édeskés.
Nagymamám még a lecsóba is tett egy pici cukrot, mert azt mondta, jobban kihozza a sós étel ízét.
Sajnos nem maradt rám a recept, hogy mennyi cukrott tett a paradicsomba.
Szép estét kívánok és köszönöm
Ági
Gasztrozseni mondta
Kedves Ági,
Én most készülök eltenni paradicsomot, de cukrot nem teszek bele, mert nálunk az olaszos paradicsom leves a sláger. Nagyjából egy kilogramm paradicsomhoz 1 evőkanál cukor az ajánlott. Egyébként szerintem nyugodtan elteheted te is cukormentesen, és később amikor készíted el az ételt ráérsz akkor beletenni cukrot, ha valóban szükséges.
Diósi Ági mondta
Kedves Dia!
Köszönöm szépen aválaszt.
Üdv. Ági
szuzi mondta
Kedves Dia!
Szeretnék az unokám részére szilvából készült bébi ételt adni télen(ekkor lesz 6 hónapos).Szerinted az így elkészített cukormentes szilvalekvárt adhatom? Ha nem,akkor hogyan készítsem el fagyasztott szilvából télen?Köszönöm tanácsod.
Szuzi
Gasztrozseni mondta
Kedves Szuzi,
Szerintem a cukormentes szilvalekvárt lehet adni egy fél éves babának, mivel a bébiételekben is bőven vannak gyümölcsök, zöldségek és azok közül már sokat 4 hónapos kortól is fogyaszthatnak.
Godoné Erzsi mondta
Kedves Dia!
Amikor már a szilvalekvárt kell fözni ,sajnos közeledünk a nyár végéhez.
Egész évben a nyarat várom és mindig olyan gyorsan elszáll.
Egy kicsit szomorkás a hangulatom,de se baj akkor is megfözzük a szilvalekvárt.
Ja és fözünk szilvás gombóciot is.
Köszönjük a receptet.
Szép napot mindenkinek Erzsi.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Teljesen egyetértek veled. Én is mindig elszomorodom, ha közeleg az ősz, de aztán mindig azzal vigasztalódom, hogy jövőre újra lesz nyár.
Ilona mondta
Én csak dzemet klészítek a szilvából is.Cukor nélkül! Kevés tartósítóval/3:1/ kevés ideig főzöm.Fejreállítom az üveget. Nagyon fínom, olyan mintha frissen enném a gyümölcsöt.
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilona,
Köszönöm szépen a receptet!
Angéla mondta
Nem nagyon jó volt a recept ahogyan csináltam és túl ecetes lett Mit tegyek?
Gasztrozseni mondta
Kedves Angéla,
Túl ecetes? Nem értem, hogy lehet, hiszen az almaecet eleve nem túl erős, és csak az edényt kell vele kiöblíteni, nem kell a lekvárba beletenni. Én azt javasolnám, hogy szép lassú tűzön főzd át újra a lekvárt, fedő nélkül.
Angéla mondta
Szerintem nem volt jó a szílvalekvár recept és túl ecetes lett Mi a teendő ilyenkor
seron mondta
életemben először csináltam szilvalekvárt.nem gondoltam volna,hogy ennyire egyszerű-sokkal cuccosabnak hittem.valami isteni végeredménye lett-kritikus barátok szerint is.az ecetet én úgy használtam,hogy éppen csak a lábos alján szinte “elkentem”-de nem tudom miért kell.
mindegy mivel most csináltam először-betartottam.
de csak első adagnál.utána nulla ecet-és nem volt probléma.de semmi.
a cukor pedig nem hiányzott,és nem azért nem tettem bele mert egészségmániás lennék,hanem kiváló volt a gyümölcs és miután elfőztem az összes vizet(a szilvában 70% a viz)egy édes csoda lett belőle.
mivel én nem tudom miért kell az ecet bele(valami oka nyilván van)igy ha valaki ortodox módon ezt be akarja tartani annak azt tanácsolom,hogy keveset használjon.gázon is próbáltam nem csak a sütőben,ott is kiváló eredménnyel.nem ég le-isteni finom lesz.
mindenkit biztatok -próbálja ki nagy öröme lesz benne.ha nem akadok erre a blogra akkor lehet sosem főzök szilvalekvárt.
Gasztrozseni mondta
Kedves Seron,
Örülök, a pozitív tapasztalatodnak. Ahogy írtam is az almaecettel csak kiöblíteni kell az edényt, hogy a lekvár ne égjen le.
Gasztrozseni mondta
Kedves Angéla,
A recepttel semmi baj nincs, két adagot is készítettem így.
seron mondta
angélának javasolnám,még lehet kapni sok helyen szilvát-vegyen még és csinálja meg és keverje össze a nagyon ecetessel…
nem lesz baja-és megmenti az eddigit.
ZsZs mondta
Sziasztok!
Ha fahéj/vanília extrákat teszek a lekvárba az befolyásolja valamilyen formában az eltarthatóságát? :) Téli hangulatú szilvalekvárt szeretnék főzni. Egy másik kérdés pedig, mennyire lesz savanyú cukor nélkül a lekvár?
Köszi előre is!
Gasztrozseni mondta
Kedves ZsZs,
Nyugodtan tehetsz a lekvárba vaníliát és fahéjat is. Én is tettem a meggylekvárba fahéjat és szegfűszeget, és isteni karácsonyi íze lett.
Az édesítés ugye teljesen egyénfüggő, ki mennyire szereti édesen a lekvárt. Én például jobban szeretem a gyümölcs ízét, mint azt ha túl édes a lekvár. Ahogy látod a szilvához egyáltalán nem tettem semmilyen édesítő anyagot. De készítettem sárgabarack lekvárt is hasonlóan csak gyümölcsből némi zselésítőanyaggal. Annak a receptjét itt találod: http://www.gasztrozseni.hu/cuk.....acklekvar/
seron mondta
a lekvár cukor nélkül pontosan annyira lesz savanyu mint amilyet érzel-ha megkóstolod.ennek függvényében tegyél hozzá cukrot.
nekem a szilvához egy deka sem kellett annyira édes volt a gyümölcs.
barack esetében is a gyümölcs minősége határozza meg mennyire édes és azt neked kell-e kiegészitened.
én arra bíztatlak-mindig a saját igényed szerint édesitsd,ahogyan te szereted,és nem kell minden esetben a receptet követni.
ha én a baracknál ezt tettem volna akkor egy túlzottan édes lekvárom lett volna.
ez a jó a saját lekvárban:))) olyanra csinálod amilyenre akarod!
Gasztrozseni mondta
Kedves Seron,
Így van. A hagyományos lekvár receptek rengeteg cukrot tartalmaznak. Érdemes kipróbálni a lekvár főzést, hogy mindenki a saját ízlésének megfelelően édesíthessen, ha szükséges.
SZÁSZ JÁNOS mondta
Kedves főzőzsenik!
A régi időkben igy föztük mi az úgynevezett IGAZI szilva lekvárt,amihez csak szilva(Besztercei) kell és miután meg ütötte a hóharmat,majd sok sok türelem a megfőzéshez(réz üstben fatüzeléssel ,lehet ha sokat fözöl egy nap is kell),de megéri.Nem kell bele se cukor,se SEMMI BOHOCSÁG csak csinálni kell,de megéri !!
Ági mondta
Tegnap sikeresen megfőztem életem első szilvalekvárját.Vagyis megsütottem.A lábost kb.1dcl.ecettel kiöbítettem,beleraktam húsával lefelé az elő sor magvazott gyömölcsöt,majd a többit is,összesen 4kg-ot.A gázsütőt legmagasabbra állítva 1 órán át főztem,majd közepes hőfokon 2 órát és végűl a legalacsonyabbra véve még 2 órát.Semmit nem tettem bele mégis nagyon finom lett.4×375 ml a kész termék,meg egy kis tálacska,kóstoló.A lábost könnyedén kimostam,nem égett le.Csak egy hibája van:kevés.Hamarosan készítem a következőt.Bátorság,érdemes kipróbálni!
veronika mondta
Én a fizikát is segítségül hívtam. Mivel a víz elpárologtatása a lényeg, fontos, hogy NAGY LEGYEN A PÁROLOGTATÓ FELÜLET. Éppen ezért nem fazékban, hanem a legnagyobb rozsdamentes lábasban főztem a szilvát olyan fokozaton, hogy épp csak bugyogjon. (Lekvárfőző szűrőfedél alatt főtt, de nem fröccsent fel rá.) Az induló mennyiség kb. a lábas feléig ért, ezt a mennyiséget egyharmadára sűrítettem, tehát a kész lekvár szintje a lábas egyhatodáig ért. Három óra alatt lett kész, de csak az utolsó órában kevergettem 10, 5, 3 percenként egyre gyakrabban, ahogy sűrűsödött. Sokkal egyszerűbb volt elkészíteni, mint a baracklekvárt. Vizet semmiképpen nem szükséges tenni alá, ha jól állítható a tűzhelyen a hőfok nem ég le.
Varga Jánosné mondta
A jó szilvalekvárhoz nem kell nás csak egy 50 l es üst, alá tűz. Jó érett szilvat szeptember közepe körűl leszedem . Alapos mosás utan húsdarálón megdaráljuk és feltesszük fözni. Állandó kevergetésswl addig főzzük ,míg nem csúszik le a kavarófáról. Ez kb 10 12 óra mulva van kész. Nem teszünk bele semmit. Üvegeket tele szedjük lezárjuk .kis ideig fejre álítjuk. Ez nem egyemberes munka. A családdal készíjük. Kb 34 üveg isteni finom lekvár van belőle.