Ki ne szeretné a sárgabaracklekvárt? A hagyományos, egyszerű lekvárt, amely nem hiányozhat egyetlen otthon polcáról sem. Hiszen eheted kenyérrel, teheted fánkra, tölthetsz vele palacsintát, és még hosszan sorolhatnám mi mindenhez nagyszerű választás. Az elkészítése pedig igazán nem bonyolult, és milyen jól fog majd esni a hideg téli napokon egy kis üdítő nyár.
Jó hírem van azoknak is, akik nem fogyaszthatnak, vagy nem szeretnének fogyasztani cukrot. Bizonyos gyümölcsöknél nem kell a cukrot pótolni semmivel, mert elég magas a gyümölcscukor tartalmuk. Így én ezt az adag lekvárt, most teljes mértékben cukormentesen készítettem, csak zselésítő anyagot használtam hozzá.
Ez a mennyiség 3 db 3,7 dl-es dunsztosüveget töltött meg teljesen.
Hozzávalók:
- 1 kg sárgabarack mag és héj nélkül (ehhez a tiszta mennyiséghez nagyjából 1,3 kg sárgabarack szükséges)
- 1 zacskó Dr. Oetker dzsemfix szuper 3:1
- 1/2 citrom leve
- 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
Az üvegeket már egy nappal korábban célszerű előkészítened, hogy ki is száradjanak. Én mosogatógépben mostam el őket, de kézzel elmosogatva is tökéletesen jók lesznek.
A sárgabarack héját eltávolítva a lekvárnak szép színe marad, ezért én rászánom azt a plusz 10 percet, és lehúzom a barackok héját. Egy fazékban forralj vizet, és 1 percre rakd bele a barackokat, majd vedd ki őket a vízből, várj egy picit, amíg kéz meleggé válnak, könnyedén húzd le a héjukat, és rögtön magozd is ki őket.
Az így meghámozott barackokat tedd a fazékba, amelyben a lekvárt fogod főzni, és egy krumplinyomóval törd össze őket, de csak annyira, hogy ne legyenek egészben, és még darabosak maradjanak. A dzsemfixet és az őrölt fahéjat keverd hozzá a gyümölcshöz, és közepes lángon tedd fel főni. Nagyon gyakori kevergetés mellett várd meg amíg a lekvár elkezd forrni. Ekkor forrald még 5 percig, majd vedd le a tűzről.
Ilyenkor még nagyon híg a lekvár, de ettől nem kell megijedned, be fog sűrűsödni. Most csavard ki a citrom levét és add a lekvárhoz. Az egészet alaposan keverd össze.
Kezd el megtölteni az üvegeket. Ha megteltek az üvegek, csavard rá a tetejüket, majd fordítsd fejre őket 5 percre. Így garantáltan nem fog megromlani a lekvárod. Készen is vagy! Ha kihűt mehet a spájzba.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Katka mondta
Kedves Dia!
Nem kell szárazdunsztba tenni?
Üdv.:Katka
Gasztrozseni mondta
Kedves Katka,
Nem szükséges.
Anikó mondta
Én megcsináltam, remélem nem fog megromlani. -:) Én betettem száraz dunsztba.
Gasztrozseni mondta
Kedves Anikó,
Nekem nem szokott megromlani, úgyhogy bízom benne, hogy nálad sem lesz probléma. Én a száraz dunsztot kihagytam, de ártani nem tudsz vele.
Katka mondta
Anikó!
köszönöm a választ, én is így fogom csinálni!
Ilona mondta
Hasonlómódon késítem, csakhogy soha nem zúzom össze a gyümölcsöt, csak enyhén darabolom.Tapasztalatom az, hogy héjjal együtt talán még fíbomabb.Nem a szín a léyneg. Sok a tennivalóm, ezért nem várok 5 percet, hanem hagyom teljesen kihűlni.Még soha nem romlott meg semmi.
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilona,
Köszönöm, hogy megosztottad a praktikáid.
Niki mondta
Szia Dia! Én soha nem raktam el lekvárt, de idén ki akarom próbálni. Férjem cukorbeteg ezért én semmilyen édesítőszert (cukor, édesítő) nem szeretnék használni, csak a gyümölcs. A kérdésem, hogy 1 kg gyümölcsből mennyi lekvár lesz? Nekem 2 dl-es üvegeim vannak. Vagy hogy közepes lángon meddig kell kevergetni? Vagy forralni kell folyamatos kevergetés mellett? Kb. mennyi idő kell neki?
Köszönöm a segítséget előre is. Niki.
Gasztrozseni mondta
Kedves Niki,
Ahogy ebben a receptben is leírtam, nekem 1 kg sárgabarackból, csak zselésítő hozzáadásával 3 db 3,7 dl-es üveg telt meg. Ezen számítások szerint neked körülbelül öt és fél üveg fog megtelni. A lekvár felforrását követően még 5 percig kell főzni folyamatos kevergetés mellett, majd vedd le a tűzről, és töltsd üvegekbe. Ha ennél a zselésítőnél is természetesebbet szeretnél használni, akkor javaslom, hogy készítsd csak almapektinnel.
Niki mondta
Szia Dia. Megcsináltam ma a baracklekvárt, 4 kis üveggel lett, még melegen beleettem, szerintem finom lett. Azért én beraktam dunsztba pár napra. (gondolom annyi kell neki).
Viszont a gond, hogy az egyiket nem jól zárhattam (babaüveg), mert benyomható maradt a teteje, azt vegyem ki a többitől vagy maradhat? Ha kiveszem őket (mivel nincs benne tartósító), vigyem le a pincébe vagy eláll a konyhaszekrény tetején is?
Ha ettünk belőle megírom milyen lett, de szerintem sikerült.
Üdv.: Niki
Ui.: Ez csak próba volt, ha meglesz a sikerélmény csinálok többfélét, akár nagyobb mennyiségben is. Sajnos mi nem vagyunk annyira lekvár evők.
Gasztrozseni mondta
Kedves Niki,
Örülök, hogy sikerült elkészítened a lekvárt. Én nem szoktam dunsztba tenni, de ártani nem fogsz vele neki, az biztos. Szerintem azt az üveget, aminek benyomható maradt a teteje a dunszt után tedd inkább a hűtőbe a biztonság kedvéért. Nekem a spájzban vannak a lekvárjaim, és nagyon jól érzik ott magukat. Szerintem nem szükséges levinni őket a pincébe. Remélem kedvet kapsz a lekvár főzéshez, és készítesz még többfélét is a nyáron.
Koroknai Józsefné mondta
Van-e valakinek tapasztalata, hogy mennyi almapektin kell 1 kg sárgabarackhoz?(1-2 teáskanál? Nem szeretném nagyon keményre készíteni!)
Köszönöm.
Joli
Gasztrozseni mondta
Kedves Joli,
Én még nem próbáltam, de eszerint a bejegyzés szerint 60 gr pektin 10 kg gyümölcsdzsem készítéséhez elegendő: http://www.lekvaroshaz.hu/bolt.....almapektin
Hollósné Illés Mária mondta
Kedves Gasztrozseni!
Az a dzsemfix mennyire egészséges?
Gasztrozseni mondta
Kedves Mária,
Én úgy gondolom, hogy semmi egészségtelen dolog nincs a Dzsemfixben. A Dzsemfixben a következő összetevők vannak: fruktóz (gyümölcscukor), zselésítő anyag (pektin, dextróz-szőlőcukor), étkezési sav (citromsav), tartósítószer (szorbinsav). A szorbinsav veszélytelen, a természetben is előfordul. Itt olvashatsz róla bővebben: http://www.elelmiszerallergia......_-_3_resz/
Judit mondta
Nagyszeru tapasztalat leirasok bovitettek a barcklekvar elkesziteset amihez hozajarulok en is kozelebrol Koszi Judith .
Gasztrozseni mondta
Kedves Judith,
Örülök, hogy találsz számodra is hasznos információkat!
Sanyi mondta
Kedves Dia!
Ma elkészítettem ezen recept alapján életem első lekvárját (20 éves vagyok), kíváncsi vagyok milyen lesz. Írok mindenképp a tapasztalatokról. Köszönöm a receptet :)
Gasztrozseni mondta
Kedves Sanyi,
Szívből gratulálok hozzá, nagyon ügyes vagy! Várom a beszámolód!
Fornosi Mihályné Éva mondta
Kedves Dia! Én 14 éve vagyok cukorbeteg és a te általad leírt barack lekvárt már 4 éve készítem csak kicsit másként. Fahéj nélkül és egy pár kanál Süssina porral (édesítő szer).Kb.4 kg-ként 1 evőkanállal és 1csipet sót kell tenni bele.Ez nem elírás, azért kell bele, mert teljesen elveszi az édesítő esetleges mellék ízét. A fiamtól kérdeztem, nekik hogy tegyem el, ő azt válaszolta neki mindegy, ő nem tudja megkülönböztetni.
Van még egy kis különbség a végén még löttyintek hozzá egy kis jamaikai rumaromát, amitől nagyon pikáns ízt kap
.
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Nagyon tetszik a recepted, igazán izgalmasan hangzik, hogy rum aromát is teszel a baracklekvárba!
Moncsa mondta
Kedves Dia!
Nagyon tetszik a recepted. Az a kérdésem, hogy ezt őszibarackból is el lehet készíteni?
Köszönettel:
Moncsa
Gasztrozseni mondta
Kedves Moncsa,
Őszibarackból még nem próbáltam, de szerintem nincs akadálya. Biztosan finom lesz.
Koroknai Józsefné mondta
Hol lehet almapektint venni kis mennyiségben és mennyiért? Cukrászdiszkontban láttam elég borsos áron, háztartásba túl nagy kiszerelésben.
Gasztrozseni mondta
Kedves Koroknai Józsefné,
Bioboltokban is lehet kapni kisebb kiszerelésben, az árát tekintve nem tudok segíteni.