Olyan lekvárokat készítek, amelyek hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, és nem a hagyományos íz világúak. Ez alatt persze nem a különleges gyümölcsöket értem, hanem sokkal inkább az egyes gyümölcsök házasítását és a lekvárok fűszerezését.
Bizonyos gyümölcsöknél nem kell a cukrot pótolni semmivel, mert elég magas a gyümölcscukor tartalmuk. Majd erre is mutatok a nyár során alternatívát. Ennél a lekvárnál én most a Dr. Oetker diabetikus befőzőcukrát használtam, amely kizárólag fruktózt és egy kis édesítőszert tartalmaz, így cukorbetegek számára is fogyasztható lekvár készíthető vele.
Ez a mennyiség 3 db 3,7 dl-es dunsztosüveget töltött meg teljesen.
Hozzávalók:
- 100 dkg meggy
- 1 doboz Dr. Oetker diabetikus befőző cukor
- 1 db citrom leve és reszelt héja
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 10 db szegfűszeg
Az üvegeket már egy nappal korábban célszerű előkészítened, hogy ki is száradjanak. Én mosogatógépben mostam el őket, de kézzel elmosogatva is tökéletesen jók lesznek.
Ha van rá lehetőséged saját termelésű citromot használj, vagy olyat vásárolj amelynek a héja nincs bevonva semmilyen anyaggal. Most már a legtöbb citrom csomagolásán feltüntetik, ha a héj fogyasztásra alkalmatlan.
A meggyet egy krumplinyomóval törd össze, de csak annyira, hogy ne legyen egészben, de még darabos maradjon. Add hozzá a fahéjat, és a szegfűszeget. Hogy a végén ne keljen vadásznom, a szegfűszegeket belekötöttem egy sűrű szövésű gézszerű anyagba. Így az íze kioldódott, de nem maradtak darabok belőle a lekvárban. A befőzőcukrot hozzákevertem a gyümölcshöz, és közepes lángol feltettem főni. Nagyon gyakori kevergetés mellett, megvártam amíg a lekvár elkezd forrni. Ekkor még 5 perig forraltam, majd levettem a tűzről.
Ekkor még nagyon híg a lekvár, de ettől nem kell megijedned, be fog sűrűsödni. Most reszeld le a citrom héját és csavard ki a levét, és ezeket is add a lekvárhoz. Az egészet alaposan keverd össze.
Kezd el megtölteni az üvegeket. Ha megteltek az üvegek, alaposan csavard rá a tetejüket, majd fordítsd fejre őket 5 percre. Így garantáltan nem fog megromlani a lekvárod. Készen is vagy! Ha kihűt mehet a spájzba.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Ivett mondta
Sziasztok!
Nagyon szupernek tűnik a recept, mindenképpen ki fogom próbálni!
Egyetlen dologgal szemben vannak kételyeim az alkotóelemekben, az pedig a befőzőcukor! Kapásból két E betűs egyént véltem felfedezni benne!
(Összetétele: cukor, zselésítő anyag: pektin (pektin, dextróz), ( glutént tartalmaz), étkezési sav: citromsav; tartósítószer: szorbinsav.)
Én inkább nyírfacukorral, vagy gyümölcscukorral pótolnám!
A lekvárok/dzsemek/befőttek tartósságát pedig Weninger befőzőautomatával oldom meg! (Igaz nem olcsó, de hosszú távon megtérül az ára!)
Egyszóval semmi szalicil, Na-benzoát és társaik :)
Gasztrozseni mondta
Kedves Ivett,
Köszönöm a hasznos tippet!
Samu Sándorné mondta
Kedves Ivett!
Ha megteheted kerüld az” E” betüket, a fehér mérgeket! Akkor egészséges öregkort élhetsz meg.,mint dédszüleink akik nem is hallottak ilyen “MAI” dolgokról! Csak természetben talált és itthon termelt dolgokat ettek. Sőt a hagyma fogyasztásnak is meg volt az ideje! (izzadáskor nyári aratásnál szalonna vörös és fokhagyma! dukált) Télen naponta 1db alma,h az orvost távol tartsa! Szeretettel nyarait vidéken töltött Saci mama.
Tartós EGÉSZSÉGET MINDENKINEK!!!
Gasztrozseni mondta
Kedves Saci mama,
Köszönöm szépen a jó tanácsokat!
Anna Hibszky mondta
Kedves Dia!
Köszönöm szépen a receptet. Nagyon tetszik. Én se teszek bele cukrot, hanem tovább főzőm és akkor is sűrű lesz!
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Nagyon szívesen! Igen, az is jó megoldás. Én a szilvalekvárnál fogom ezt alkalmazni.
Ilona mondta
Én sem használok cukrot. A fejreállítás bevált. Nem is zúzom apróra a meggyet sem, így olyan, mintha újból a gyümölcsöt fogyasztaná az ember.
Erika mondta
Kedves Dia! Sokféleképpen raktam már el lekvárokat, de igy még nem, úgy hogy kipróbálom.Köszönöm.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erika,
Bízom benne, hogy ízleni fog!