Amikor több fogásos menüt készítesz, ami úgy gondolod, hogy elég tartalmas ahhoz, hogy a hangsúly ne a desszerten legyen, mert addigra már mindenki pukkadásig van, érdemes olyan finomsággal előállnod, amely könnyű, nem túl nagy adag, mégis izgalmas. Ilyen lehet egy izgalmas pohárkrém.
Nagyon szeretek ilyen jellegű desszerteket készíteni, mert sokféle ízt lehet egy-egy pohárkrémben megjeleníteni. Nem mellesleg ezt akár még előző nap is elkészítheted, maximum a mogyoró pirítását hagyd a vendégvárás napjára.
Látni fogod, hogy a krémeknél a csokiban lévő cukor mennyiségén kívül, nem került pluszban cukor hozzáadásra, és a piskóta is nagyon kevés cukrot tartalmaz.
A hozzávalók mennyisége 7 adagra vonatkozik.
Hozzávalók a piskótához:
- 3 tojás
- 3,5 dkg barna nádcukor
- 7 dkg tönköly finomliszt
- 1 evőkanál natúr (cukrozatlan) kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- csipetnyi só
Étcsokis krém:
- 10 dkg étcsoki (legalább 60 %-os kakaótartalmú)
- 2 dl tejszín
Fehércsokis krém:
- 10 dkg fehércsoki
- 2 dl tejszín
Hozzávalók még:
- 10 dkg pirított török mogyoró
Kezd a krémek elkészítésével. A krémekhez a csokikat külön-külön olvaszd fel gőz fölött. Amikor a csokik felolvadtak, add hozzájuk a tejszínt. A gázt ekkor már lezárhatod, de a gőz fölött keverd ameddig szép homogén lesz az állaguk. Amikor ez megvan vedd le őket a gőzről, és tedd hideg vízfürdőbe, hogy mielőbb kihűljenek. Ha már teljesen kihűltek a krémek, mehetnek a hűtőbe.
Folytasd a piskóta elkészítésével.
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
A tojásokat válaszd ketté, és a tojások fehérjét a barna nádcukorral és a sóval verd kemény habbá. Amikor a hab már kemény, apránként adagolva szitáld hozzá a sütőporral, és kakaóval elkevert lisztet, és keverd hozzá a tojások sárgáját. Nagyon fontos, hogy nagy mozdulatokkal keverd a tésztát, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
Amikor a tészta összeállt, egy gáz tepsit bélel ki sütőpapírral. Óvatosan öntsd bele a tésztát, és szépen egyengesd el a felületét. Nagyjából 1 cm vastag legyen. Nem baj, ha nem tölti ki teljesen a piskóta a tepsit, jelen esetben nem fontos, az hogy szép formája legyen. Mehet is a sütőbe 40-35 percre.
Ha lejárt a sütési idő, a piskóta már szépen feljött, lekapcsolhatod a sütőt. Arra figyelj, hogy az ajtaját még 5 percig ne nyisd ki. Ha lejárt az 5 perc is csak résnyire nyisd ki az ajtót, és bár legalább 20 percig fog tartani, hagyd a piskótát a sütőben teljesen kihűlni.
Amikor a piskóta kihűlt, melegítsd vissza a sütőt 170 C fokra és tedd be a mogyorót pirítani. Nagyjából 5 percenként érdemes a tepsit megrázogatni, hogy a mogyoró minden oldala szép egyenletesen süljön. Körülbelül 15 perc alatt el is készül. Ezt onnan is láthatod, hogy a barna hártyás héj kissé sötétebb lesz, illetve kicsit megreped.
Ekkor vedd ki a tepsit a sütőből, és várd meg hogy a mogyoró langyosra hűljön.
Amíg a mogyoró hűl, elkezdheted összeállítani a pohárkrémet. Én jelen esetben boros poharat használtam, mert ebben szépen mutat egy ilyen desszert.
A piskótát kockázd fel nagyjából 1 cm x 1 cm-es kockákra, és oszd fel 14 egyenlő részre. A krémekben aktivizáld a tejszínt, egy robotgéppel verd fel a krémeket. Így sokkal légiesebb lesz az egész desszert. Minden pohár aljára kerüljön egy adag piskóta. Erre jöhet egy rész étcsokis krém, majd ismét egy adag piskóta, és végül egy rész fehércsokis krém.
A pohárkrém ezzel össze is állt, már csak a díszítés van hátra. A mogyorókról óvatos dörzsöléssel el tudod távolítani a hártyás héjat. Ezt végezheted kézzel vagy konyharuhával is. Előfordulhat, hogy nem mindegyikről jön le a héja tökéletesen, ez természetes. A megpucolt mogyorókat egy mozsárban törd meg kicsit, ne zúzd porrá, csak az a lényeg, hogy ne maradjanak egészben.
Minden pohár tetejére kerüljön egy adag mogyoró. Tálalás előtt tedd hűtőbe legalább két órát, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek. Természetesen mogyoró helyett használhatsz bármilyen gyümölcsöt, vagy akár gyümölcslekvárt is, ha egy kis savasságot szeretnél belevinni.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Lajos mondta
Kedves Dia!
Nagyon aranyos vagy, felsorolni is sok lenne mennyi mindent nem ehetek ,, de a spenótot azt lehet, már nem lehet kapni csak fagyasztva…!
Köszönöm hogy küldesz nekem recepteket, amit tudok össze variálom…!
Kellemes hétvégét kívánok,
Lajos ,, Syrius Arile
Gasztrozseni mondta
Kedves Lajos,
Bízom benne, hogy használni tudod a receptjeimet!