Most biztosan leesett az állad, hogy ilyen receptet is olvashatsz az oldalamon. Pedig nincs ebben semmi meglepő, hiszen ezt az ételt is el lehet készíteni egészségbarát verzióban, úgy, hogy még a legnagyobb babgulyás rajongók se panaszkodjanak. Én nem szoktam rántást, vagy habarást tenni a bablevesbe, mivel a babtól így is elég sűrű lesz a leve. Próbáld ki Te is!
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 25 dkg fehér gyöngybab
- 50 dkg füstölt csülök húsos része (zsír nélkül)
- 2-3 db babérlevél
- 3 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 teáskanál köménymag vagy 1/4 teáskanál őrölt kömény
- 1 csomag petrezselyem
- só
- 8-10 tekerés színes bors
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál ecet
Hozzávalók a „bojli” golyóhoz:
- 1 tojás
- 10dkg Graham-liszt
- csipetnyi só
A babot mosd át és egy éjszakára áztasd be.
Másnap a beáztatott babot a levével együtt, tedd egy fazékba, adj még hozzá 4 dl vizet. A csülökről a húst fejtsd le és vágd apró kockákra. Ügyelj rá, hogy a zsírt ne tedd a fazékba. A csülök bőre viszont kellemes, füstölt ízt ad a levesnek, ezért vágd le róla a zsírt és csak a bőrt, csíkozd bele a fazékba.
Add hozzá az egész vöröshagymát, a fokhagyma gerezdeket, a köménymagot, a borsot, a piros paprikát és tedd fel főni.
Sót ne adj hozzá egyenlőre, hiszen ha a füstölt csülök elég sós, akkor nem is biztos, hogy kell utána ízesíteni.
Körülbelül 30 percig közepes tűzön főzd a levest. Ha lejárt az idő nézd meg, hogy a bab elkezdett-e puhulni. Ha igen, és már úgy érezed, hogy legalább félig megpuhult, add hozzá a megpucolt felkarikázott zöldséget.
Ismét hagyd főni a levest, közben készítsd el a bojli golyót, ami tulajdonképpen csipetke vagy csipkedett, annyi különbséggel, hogy kicsit nagyobb méretű, mint a megszokott és teljes kiőrlésű liszttel készül. A „bojli” golyóhoz a tojást kicsit verd fel, kis adagokban keverd hozzá a lisztet és a sót. A lényeg, hogy kemény jól formázható tésztát kapj. A tésztából lisztes kézzel, formálj borsónál nagyobb golyókat.
Ha elkészültél vele, a bojli golyót is, és az ecetet is, add a leveshez.
Ha minden megfőtt, kóstold meg, hogy elég sós-e. Zárd el alatta a gázt és add hozzá az apróra vágott petrezselymet is.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Kriszti mondta
Kedves Dia!
Pár napja elkészítettem a levest (boji golyó nélkül, mert nem volt Graham lisztem) és azonnal el is fogyott. Ez azért is nagy szó, mert nem igazán leveses a család.
Szuper ötlet volt a sajtos pogácsa mellé, amit szintén a Te recepted alapján sütöttem meg.
Att szeretném kérdezni, hogy az őrölt köményből negyed teáskanál a helyes mennyiség?
Köszönöm
Gasztrozseni mondta
Kedves Kriszti,
Nagyon örülök, hogy ízlett a babaleves is és a pogácsa is. Igen 1/4 akart lenni, már javítottam is. Köszönöm!
Nyersné Vajda Márta mondta
Kedves Dia,
én sosem használok rántást, a saját sűrűjét áttörve sűrítem az ételeinket. Tejfölös habarás helyett pedig a tehéntejszín /nem főző/ kellően sűrít. Próbáld ki hideg gyümökcslevesben. Főzni sem kell, minden vitamin bennemarad. Az alaplé kellően hígított szörp.
Üdv.:
Márti
Gasztrozseni mondta
Kedves Márti,
Köszönöm szépen az ötletet!