A fánkok királynője. Számomra ez az édesség volt gyerekkorom óta AZ ÉDESSÉG. Ha születésnapom volt, ha névnapom volt mindig ez volt a kívánságlista első helyén. Ez nem az a desszert, amit 10 perc alatt el tudsz készíteni, viszont ha egyszer megkóstolod, rájössz, hogy a csokoládéfánk bármennyi fáradozást megér. Nem diétás édesség, de fontos alkalmakkor szerintem megengedheted magadnak.
A csokoládéfánk egy égetett tészta. Hasonlóan készül, mint a képviselő fánk, annyi különbséggel, hogy a fánkokat nem sütőben, hanem forró zsiradékban kell kisütni.
Az eredeti recept egy meglehetősen régi vendéglátóipari könyvből származik. Természetesen a receptet testre szabtam, mert bizony az eredeti receptben a csoki cukor aránya számomra hajmeresztő volt.
Biztosan felmerül benned a kérdés, hogy miért hívják csokoládéfánknak ezt a fánkot, amikor nincs a tésztájában csoki. Nos a kérdés jogos. Magyarázatot én sem találtam rá, de kitaláltam egy saját verziót rá. Az én válaszom, hogy a fánk a sülést követően szép csoki barna színt kap, ezért kapta a csokoládéfánk nevet.
Hozzávalók a fánkhoz:
- 30 dkg tönköly finomliszt
- 6 db tojás
- 10 dkg vaj
- 4 dl tej
- 2 dkg barna nádcukor
- csipetnyi só
Hozzávalók még:
- 40 dkg kókuszzsír a sütéshez
A tejhez add hozzá a sót, a barna nádcukrot, és a vajat, majd tedd fel főni. Amikor a tej felforr folyamatos kevergetés mellett, adagold hozzá a lisztet. Vedd minimumra a lángot az edény alatt. Arra ügyelj, hogy a tészta ne égjen le és ne legyen csomós. Addig keverd a tűzön a tésztát, amíg teljesen sima lesz, és elválik az edény falától, valamint a fakanáltól is. Ekkor vedd le a tűzről, és hagyd kicsit hűlni.
Körülbelül 5 perc után keverd át a tésztát, és egyesével kezd el hozzáadagolni a tojásokat. Minden tojás után alaposan keverd át a tésztát, miközben próbálj meg minél több levegőt juttatni bele. Ez kemény feladat. Minél nagyobb felületű fakanalat használsz ehhez a művelethez, annál több levegőt tudsz a tésztába juttatni. Minden tojás után addig kell keverned, hogy a tészta ugyanúgy nézzen ki, mint a tojás hozzákeverése előtt.
A kókuszzsírt tedd fel melegedni egy megfelelő méretű lábosban. Amikor a zsiradék már elég meleg (dobj bele egy csipet tésztát, és ha rögtön feljön a zsiradék tetejére, akkor már jó, de vigyázz, hogy ne égjen meg a tészta), a tésztából kókuszzsírba mártott teáskanalak segítségével formázz dió méretű fánkokat, és tedd őket a forró zsiradékba. A sütés közben az edényt ne fedd le, mert ha fedőt teszel rá, akkor a fedőről a kókuszzsírba visszacsöpögő párától a kókuszzsír durrogni fog, és ez nem csak a konyha tisztaságára lehet veszélyes.
A fánkok a sülés során kétszeresükre nőnek, ezért ne tegyél 4-5 fánknál többet a kókuszzsírba. Egy villa segítségével könnyedén megfordíthatod őket. A fánkoknak legalább 5-7 perc szükséges ahhoz, hogy megsüljenek. Ha azt látod, hogy a fánkok a sülés közben repednek, és növekednek, akkor jól dolgoztál, mert sok a levegő a tésztában. A kész fánkok kívülről szép aranybarnák lesznek, belül pedig levegősek. A megsült fánkokat fémrácson vagy papírtörlővel kibélelt tálban csepegtesd le.
Hozzávalók a csokoládémártáshoz:
- 20 dkg 60 %-os étcsokoládé
- 10 dkg barna nádcukor
- 5 dl tej
- 5 tojássárgája
- 5 dkg kakaó
- 2 dkg tönköly finomliszt
- 1 db vaníliarúd
- 0,3 dl rum vagy 3 evőkanál rumaroma
- 2 dl tejszín
4 dl tejet a kettévágott vaníliarúddal együtt tegyél fel főni.
A csokit gőz fölött olvaszd fel.
A tojások sárgáját keverd össze a cukorral, majd a kakaóporral és végül mehet bele a liszt is. Keverd hozzá a maradék 1 dl tejet, és alaposan keverd össze az egészet.
A tejszínt verd kemény habbá, és felhasználásig tedd hűtőbe.
A kikevert tojássárgás alapmasszához keverd hozzá a felolvasztott csokit.
A felforrt tejből vedd ki a kettévágott vanília rudat, a közepüket kapard ki, és keverd bele a tejbe. A forró tejet lassan, vékony sugárban csorgasd hozzá a csokis alapmasszához. Keverd össze, és tedd vissza főni mérsékelt tűzön. Folyamatos keverés mellett forráspontig hevítsd, a csokimártás szépen be fog sűrűsödni, ekkor vedd le a tűzről. Mehet bele a rum is. Amikor már csak langyos, és nem meleg, keverd hozzá óvatosan a felvert tejszínt is. Ezzel a mozzanattal elkészült a csokoládémártás is.
Tálalhatod melegen és hidegen is. A legfinomabb, úgy ha a fánkokat kettészeded, és jól beletunkolod a csokimártásba.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Némethné Icuka mondta
ez isteni
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Örülök, hogy tetszik a recept!
majeczki erzsébet mondta
Szia Dia! Cukor mentesen is ellehet készíteni, de egy db:fánknak a szénhidrát tartalma mennyi ha elküldenéd nekem,előre is köszönöm szépen!
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsébet,
A fánk tésztába egyébként nem feltétlenül szükséges tenni cukrot, anélkül is finom lesz, hiszen a csokoládémártás megízesíti. Nagyon szívesen kiszámolnám, viszont ahhoz tudnom kellene, hogy hány db fánk lesz, amit sajnos így fejből nem tudok.
Harányiné Gál Erika mondta
Kedves Dia! Megsütöttem ezt a fánkot,nagyon finom lett. Igaz én szénhidrátcsökkentett lisztből és xilittel készítettem,de ezzel is működött.Köszi a receptet,és gratulálok a kislányodhoz.Legyen benne nagyon sok örömöd! :)
Gasztrozseni mondta
Kedves Erika,
Nagyon szépen köszönöm! Örülök, hogy az általad kipróbált verzióban is megállja a helyét a recept, köszönöm, hogy megosztottad velem a tapasztalatod.
Vicus mondta
Kedves Dia!
Recepteddel felidéztem a gyermekkoromat, amikor édesanyám gyors /és olcsó/ édességként csinált “sült egérkéket”. A tőle örökölt recept szerint ez kevesebb tojással, de egy pici sütőporral készült és kakaós porcukorban forgattuk meg.
Az 50-es években még nem használtunk tönköly lisztet, vagy kókuszzsírt, ezért érdemes majd kipróbálnom ezt az egészségesebb változatot.
Gasztrozseni mondta
Kedves Vicus,
Örülök, hogy kellemes emlékeket ébresztettem benned, a receptemmel.