Szeretem a salátákat, főleg azokat, amelyekben hús is van, hiszen úgy már nem csak a vitamin és a rost szükségletünk kerül kielégítésre, hanem a fehérje is, és garantáltan jól is lakunk vele. Ezt a salátát nagyon sok változatban elkészítheted, csirkehús helyett használhatsz akár tonhal konzervet is, de tehetsz bele főtt tojást.
Én most egy olyan változatot készítettem, amiben különösen ízletes a csirkehús, hiszen sütés előtt 1 órát pácoltam gyömbéres natúrjoghurtban. A joghurttól a hús, sütés után is puha marad, egyáltalán nem szárad ki, míg a gyömbértől pikáns íze lesz.
Azok kedvéért pedig, akik szeretik a majonézt, és nagyon nehezen mondanak le róla, készítettem egy öntetet, melynek íze nagyon hasonlít a majonézhez, mégis negyed annyi kalóriát tartalmaz.
Hozzávalók a páchoz:
- 1 pohár (150gr) natúrjoghurt
- 4 cm-es gyömbér darab
- 1 teáskanál só
- 4-5 tekerés színes bors
Hozzávalók a salátához (4 adaghoz):
- 4 db paradicsom
- 1 fej jégsaláta
- 1/2 kígyóuborka
- 1/2 fej lilahagyma (opcionális)
- 70 dkg csirkemell
- 10 dkg felkockázott füstölt mozzarella sajt
- 1 teáskanál olívaolaj
- 2 szelet teljes kiőrlésű tönkölybúza pirítós
Hozzávalók az álmajonézhez:
- 1 pohár (150gr) natúrjoghurt
- 1 teáskanál mustár
- 1 kávéskanál méz
- 1 teáskanál frissen facsart citromlé
- 1 csipet só
- 4-5 tekerés színes bors
Kezd a hús pácolásával. A csirkemellet mosd meg, kicsit majd csepegtesd le. Ha már nem túl vizes vágd fel. Én egy fél csirkemellet szoktam hosszára kettévágni. Az így kapott szeleteket mindkét oldalukon, kicsit klopfold meg. Ha két fóliaréteg között klopfolsz nem lesz tele minden hús darabkákkal.
A gyömbért alaposan mosd meg. Nem kell meghámoznod, mert a legtöbb értékes anyag a közvetlenül a héja alatt van. Nagylyukú reszelőn reszelt le. A reszelt gyömbért keverd össze a natúrjoghurttal, a sóval és a borssal. A hússzeleteket tedd egy zárható edénybe, úgy, hogy minden hús közé és a legfelső húsra is kenj a pácból. Zárd le az edényt, és 1 órára tedd hűtőbe.
Míg a hús pácolódik, elkészítheted a salátát. A jégsalátát vágd, vagy tépd körülbelül 2 cm-es darabokra. A paradicsomot vágd cikkekre, a kígyóuborkát szeleteld fel. Az összes zöldséget keverd össze egy jó nagy tálba. Ha nem a munkahelyedre viszed ebédre a salátát, akkor szeleteld fel a lilahagymát és azt is keverd hozzá a többi zöldséghez.
Az álmajonézhez nincs más dolgod, csak jól keverd össze a hozzávalókat.
Ha letelt a pácolási idő, melegíts fel egy teflonserpenyőt. Amikor felmelegedett, vékonyan ken meg olívaolajjal és helyezd bele a lecsepegtetett hússzeleteket. Mindkét oldalukat süsd pirosra. Meg fogsz lepődni, hogy mennyire puha marad a hús.
Ha megsült a hús nincs más dolgod, mint tálalni.
Én a húst a sütés után csíkokra szoktam vágni. Alulra kerül a saláta, rá a hús, rá a sajt kockák, a kenyérkockák, és végül az öntet.
Készen is vagy!
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
mária mondta
A megnövekedett cukorszintem miatt diétáznom kell, ezt az ételt fogyaszthatom? előre is köszönöm a válaszát .Mária
Gasztrozseni mondta
Kedves Mária,
Az Álmajonézben van méz, úgyhogy szerintem azt el kellene hagyni, a kenyérkocka legyen teljes kiőrlésű, de egyébként a zöldségek és a csirkemell szerintem nem okozhat problémát. Ezeknek a zöldségeknek nem magas a szénhidrát tartalma.
Pongrácz Lászlóné mondta
Nagyon jók a receptjeid, szuper. Most egy kérdésem lenne, az ál majonéz, kávéskanál és teáskanál alatt mit értesz, mert sztem egyformák . A mokkáskanálra gondoltál kávéskanál gyanánt? Bocsáss meg h ilyen egyszerü kérdéssel zavarlak, csak ez most nekem nem egyértelmü.Köszönöm és várom válaszodat. Szeretettel üdvözöl Kata
Gasztrozseni mondta
Kedves Kata, A mokkáskanál és a kávéskanál tudomásom szerint ugyanaz. A teáskanál egy mérettel nagyobb.
Szofy mondta
Kedves Dia! Nemrég találtam a blogodra, de nagyon levett a lábamról! Kipróbáltam ezt a finom salátát, mennyei lett! Csak annyi hozzáfűzni valóm van, hogy nekem az ál majonéz a felére volt elég, csinálnom kellett még egy adagot. Várom az új recepteket!
Gasztrozseni mondta
Kedves Szofy,
Nagyon örülök, hogy tetszik az oldal. A recepttár folyamatosan bővül, bízom benne, hogy találsz benne olyan recepteket, melyek elnyerik a tetszésed.
Lőrincz Gyöngyi mondta
Ez az “álmajonéz” nagyon tetszik nekem! Ki fogom próbálni, mert a rendest nem szabad egyem .
Nagyon köszönöm Dia!
Gasztrozseni mondta
Kedves Gyöngyi,
Várom a véleményed, hogy hogy ízlett az álmajonéz.
Lőrincz Gyöngyi mondta
Kedves Dia!
Nagyon-nagyon finom volt az “álmajonéz”. És meg is tudom enni!!!!!!
Ezentúl így fogom csinálni!!!!
Köszönöm!!!!!!
Gyöngyi
Pintér Éva mondta
Kedves Dia!
Ez nagyon finom lehet, megfogom csinálni.
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Bízom benne, hogy ízleni fog!
Némethné Icuka mondta
Diácska…Holnap halat rántok és ezt a majonézt megcsinálom,de csak fehérbors van itthon…Nem baj????????Köszönöm a sok fínom receptet…S a nagy türelmed hozzánk csókollak Icuka
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
A fehér bors is jó. Jó hal sütést kívánok!
Pásztor Ferencné mondta
A fehérbors a majonézes salátákba való,
mivel nem látszik meg benne. De én
nem szeretem az izét és főleg az illatát,
ezért mindenbe a feketét használom !
Némethné Icuka mondta
Diácska…Képzeld elszúrtam a majonézt,mert 1 kkanál fehérborsot tettem és olyan de oly erős lett…No legközelebb jobban figyelek mert különben igen izlett Köszi Icuka
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Sajnálom, hogy nem sikerült jól az álmajonéz! Remélem legközelebb nem lesz gond az arányokkal.