Igazi klasszikus magyar étel a csirkepörkölt. Én valahogy nem igazán rajongtam érte gyerekkoromban. Talán az nem volt annyira szimpatikus, hogy mindig olyan híg volt a szaftja (pedig mindig házi kapirgálósból készült), vagy túl gyakran került az asztalra, nem tudom. A tejföllel behabart paprikás verzió nem volt jellemző nálunk. Aztán valahol egyszer csirkepaprikással kínáltak és abban a formában nagyon ízlett.
Ugyan nálunk ritkán kerül az asztalra pörkölt, akkor is inkább marhahúsból, halból vagy vadból készül, de most valahogy megkívántam és olyan jól esett, nem csak nekem, az egész család jólesően hümmögött miután belapátolták.
Természetesen készítheted csontos hozzávalókból is, úgy egy picit több időt vesz igénybe a főzés.
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkecomb filé (bőr nélkül)
- 2 db közepes vöröshagyma
- 1 db friss tv vagy lecsó paprika
- 1 db friss paradicsom
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 kávéskanál só
- 2 kávéskanál édes pirospaprika
- 10-12 tekerés színes bors
- 4-5 szál friss petrezselyem
Hozzávalók a habaráshoz:
- 1 nagy pohár natúr joghurt vagy 12 %-os tejföl
- 3 evőkanál zabpehelyliszt
Hozzávalók a galuskához:
- 15 dkg tönköly finomliszt
- 25 dkg kukoricaliszt
- 1 tojás
- 2,5 dl víz
- 2 kávéskanál só
A vöröshagymát kockázd fel apróra, majd gyakori kevergetés mellett az olívaolajon pirítsd aranysárgára. Közben hasonló méretűre kockázd fel a paprikát és a paradicsomot is. (Én a paradicsomot szeretem meghámozni.) Amikor a hagyma már majdnem jó, mehet hozzá a paprika és a paradicsom is. Folytatva a gyakori keverést, párold meg a zöldségeket.
Következő lépésként add hozzá a fűszerpaprikát, picit pirítsd meg, majd mehet bele a körülbelül 2×2 cm-es kockákra vágott hús. Öntsd fel annyi vízzel, hogy körülbelül a 3/4-éig ellepje. Ekkor beleteheted a többi fűszert is, a petrezselyem kivételével. Mehet rá a fedő és időnként megkeverve, a hús körülbelül 45-50 perc alatt finom puhára fő.
Amíg ez megtörténik, készítsd el a tésztát.
Tedd fel a vizet forrni egy nagy fazékba, dobj bele 2 teáskanál sót.
A liszteket keverd össze a sóval, ad hozzá a tojást és a vizet, majd dolgozd össze. Akkor jó az állaga, ha masszív, de kicsit inkább lágyabb.
A tésztát nokedli szaggatóval szaggasd a lobogó vízbe. Miután a galuskák feljönnek a víz felszínére, egy szűrő segítségével szedd ki, és tedd őket hideg folyó csapvíz alá, majd csepegtesd le alaposan és tedd félre egy tálba.
Amikor a hús már puha behabarhatod a pörköltet. Ehhez a joghurtot (tejfölt) keverd csomómentesre a zabpehelyliszttel. A pörkölt szaftjából merj néhány evőkanállal a habarásba, keverd alaposan össze, hogy amikor hozzáadod a forró pörkölthöz, ne ugorjon össze. Most már hozzáadhatod a habarást a pörkölthöz. Folyamatos keverés mellett forrald össze. A szaft szép sűrű lesz.
A petrezselymet vágd apróra, majd miután levetted a paprikást a tűzről keverd hozzá, vagy ha úgy tetszik, csak szórd az étel tetejére tálalás után.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Györe Lászlóné mondta
Szia Dia! Mivel a párom nagyon szereti a pörkölteket,elég sűrűn van az asztalunkon ebédre.Sűrű szafttal szeretjük,de én sohasem habarom be,semmivel.A szaft sűrűségét a sok ,jól megdinsztelt hagyma adja.A lényeg,mikor a hús már megfő a levét teljesen elpárologtatom,úgy keverem bele a tejfölt.A nokedlit úgy készítem,hogy 2/3 rész fehér tönkölybúza liszt,és 1/3 rész teljeskiőrlésű.Kicsit keményebb az állaga,de a párom cukorját nem viszi fel,ami a lényeg
Gasztrozseni mondta
Kedves Marika,
Köszönöm szépen, hogy megosztottad velem és az olvasókkal, hogy készíted a pörköltet és a nokedlit.
Kné Klára mondta
Csatlakozom az előttem szólóhoz! Én sem habarom liszttel és szaftos sűrű lesz a pörkölt! A hagyma dinsztelése azt jelenti, hogy miután a forró zsírba/olajba dobom a hagymát, azonnal takarékra teszem (elektromos főzőlapon 2-re) Így néha kevergetve teljesen szétfő és ez adja a jó sűrű szaftot majd! A húst először píritom, ehhez nagyobb hőfok kell már, majd forgatás után fedő rá és a saját levében fő készre. Ritka, hogy víz kell hozzá! Én minden sós ételhez a végén adok egy negyed teáskanál cukrot (leveshez is), ami összehozza az ízeket!