Honnan származik: Új-Guineán és a Maluku-szigeteken őshonos, de megtalálható Indonéziában, Madagaszkáron, és Brazíliában is.
Melyik részeit használjuk: A magját (szerecsendió) és a magköpenyét (szerecsendió-virág) használjuk fel.
Milyen az íze: Csípős, kellemesen fűszeres aromájú.
Mit fűszerezzünk vele: a szerecsendió tojásos ételekhez kiváló, de használhatjuk sajtos, zöldséges ételekhez is. A szerecsendió-virágot elsősorban krémek, pudingok, karácsonyi sütemények ízesítésére ajánlják.
Milyen élettani hatása van: Emésztési panaszokra kiváló, olaját reumára alkalmazzák. Vigyázni kell a túladagolásával, mert nagy mennyiségben mámorító, hallucinogén, sőt akár toxikus hatású is lehet.
Mit érdemes még tudni róla: A egyiptomi múmiák mellett találtak egész szerecsendiókat, de, hogy csak amulettként használták, vagy fűszerként is, azt nem lehet tudni. A XVIII. században, a fahéj és a szegfűszeg mellett a szerecsendió is az egyik legdrágább fűszer volt.
Legutóbbi hozzászólások