Honnan származik: A Földközi-tenger keleti részén őshonos, de egészen Iránig elterjedt. Jelenleg leginkább Közép-Európában, Nyugat-Ázsiában és Indiában termesztik.
Melyik részeit használjuk: Leveleit frissen vagy szárítva használjuk fel.
Milyen az íze: Nagyon fűszeres illatú, enyhén csípős, borsos aromájú.
Mit fűszerezzünk vele: Hüvelyesek fűszerezésére kiváló, főként, hogy csökkenti a puffadást. Jól passzol laktató levesekhez, de kiváló húsok és halak fűszerezésére is.
Milyen élettani hatása van: Gyomorerősítő hatású, serkentőleg hat az emésztésre. Fertőtlenítő hatása miatt nagyon jó a torok és a garat sérüléseinek kezelésére, hurutoldásra, és köhögés csillapításra.
Mit érdemes még tudni róla: Az ókori rómaiak is használták konyhai fűszernövényként, gyógyászati célokra és a nem i vágy fokozására is.
Legutóbbi hozzászólások