Honnan származik: A curry egy indiai fűszerkeverék. Keletkezése igazán érdekes, ugyanis azért kezdték el készíteni a curry fűszerkeveréket, mert az angol gyarmatosítók szerették volna hazatértük után, Angliában is élvezni az indiai ízeket. Indiában a háziasszonyok a mai napig maguk készítik a curryt, amelyet használnak a főzéshez. Minden ételhez más és más keveréket használnak.
Milyen fűszerekből áll: Szép sárga színét a kurkuma adja. Ha pirosba hajló a színe, akkor azt a chili okozza. A curry por gyömbért, római köményt, kardamomot, koriandert, fekete borsot, szegfűborsot, fahéjat, szegfűszeget, szerecsendió-virágot, cayenni borsot, paprikát és görögszénát is tartalmazhat.
Milyen az íze: Függ a fűszerek arányától, de leginkább fűszeres, intenzív illatú, kissé csípős ízű.
Mit fűszerezzünk vele: Tulajdonképpen bármilyen alapanyaggal kiváló harmóniát alkot, legyen az szárnyas, bárány, hal, sajt, zöldségek vagy rizs.
Milyen élettani hatása van: Az összes fűszer élettani hatását tartalmazza, amelyek benne vannak. Csak néhány a sok hasznos élettani hatásából: emésztést segítő, izomlazító, méregtelenítő, görcsoldó.
Mit érdemes még tudni róla: A curry por akkor a legaromásabb, és akkor fejti ki tökéletes íz hatását, ha száraz serpenyőben kissé megpirítjuk a felhasználás előtt.
Legutóbbi hozzászólások