Honnan származik: Dél- és Közép-Amerikában őshonos paprikacserje.
Melyik részeit használjuk: Felfújódott bogyótermését szárítás után füstölik vagy magokkal együtt porrá őrlik.
Milyen az íze: Íze égetően csípős, nagyjából hússzor erősebb, mint a fűszerpaprika.
Mit fűszerezzünk vele: Elsősorban egytálételeket, leveseket és párolt ételeket fűszereznek vele. Leginkább a dél-amerikai, az indiai és az ázsiai konyha használja.
Milyen élettani hatása van: C-vitaminban és A-provitaminban gazdag. Fokozza a keringést, megelőzi a meghűléses megbetegedéseket.
Mit érdemes még tudni róla: Nevét a guyanai Cayenne kikötővárosáról kapta, annak ellenére, hogy cayenni borssal itt sosem kereskedtek.
Magdolna mondta
Kedves Dia!
Én feliratkoztam a Hirleveledre, és vissza is igazoltál, de azóta sem
kaptam tőled semmilyen receptet sem. Nem tudom, hogy mi az oka.
Hiányolom és mindennap nézem, hogy hátha jön, de sajnos nem.
Remélem, hogy valamilyen módon meg tudjuk oldani ezt a problémát.
addig is üdvözöllek Magdolna
Gasztrozseni mondta
Kedves Magdolna,
Köszönöm, hogy jelezted a problémát, úgy tűnik akad egy kis probléma a rendszerrel. Amennyiben most feliratkozol már minden levelet meg fogsz kapni.