Érdekes módon nagyon ritkán szoktam brassóit készíteni, pedig határozottan emlékeszem rá, hogy gyerekkoromban elég gyakran került az asztalra. De egy ideje már nem, hogy nem készítettem, nem is ettem. Valahogy úgy gondoltam, hogy ez egy túlontúl egyszerű étel, ami ráadásul nem is tartozik az egészséges ételek közé.
Természetesen továbbra sem gondolom, hogy az egészséges étel kategóriába sorolnám a brassóit, de megpróbáltam megtenni mindent az ügy érdekében, hogy az átlagoshoz képest egy jóval zsírszegényebb verziót hozzak össze, anélkül, hogy az ízek csorbulnának. Nem tettem bele szalonnát, a húsmennyiség fele pulyka hús, illetve a krumplit sütőben sütöttem, nem zsiradékban.
Hozzávalók:
- 50 dkg sertéscomb
- 50 dkg pulykacomb
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 9-10 tekerés színes bors
- 3-4 csipet szárított kakukkfű
- 2 kávéskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj
Hozzávalók a sült krumplihoz:
- 1 kg burgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1/2 kávéskanál só
Először is a vöröshagymát, és a fokhagymát darabold fel kicsi kockákra, és az olívaolajon kezd el megpárolni. Közben a húsokat mosd meg, töröld szárazra, és kockázd fel őket nagyjából 2 cm x 2 cm-es darabokra.
A sütőt melegítsd elő 220 C fokra.
A krumplit pucold meg, és vágd közel ugyanakkora kockákra, mint a húst. Az olívaolajat keverd össze a citromlével és a sóval, majd ezt az öntet öntsd rá a feldarabolt krumplira és keverd jól össze, hogy mindenhová jusson belőle. A krumpli az öntettel együtt mehet egy tepsibe. Tegyél rá alufóliát, és mehet is a sütőbe. 20 perc elteltével a fóliát távolítsd el, és süsd úgy tovább a krumplit, amíg szép aranybarna színt nem kap. Időnként érdemes megkeverni, hogy minden oldala szépen megpiruljon.
Közben a megpárolódott hagymákhoz add hozzá a felkockázott húsokat. Pár percig pirítsd őket, majd szórd meg a sóval, és a borssal, tegyél rá fedőt, és hagyd párolódni. Közben a hús levet fog engedni. Időnként kevergesd meg. Ne hagyd, hogy a levét teljesen elfője, ha szükséges pótold húslevessel vagy vízzel. A hús megpuhulásához nagyjából 30-40 percre lesz szükség.
Amikor a hús teljesen puha, add hozzá a kakukkfüvet, és a pirospaprikát, valamint ha szükséges sót. Picit forrald, hogy az ízek felerősödjenek, majd keverd hozzá a sült krumplit.
Hogy ki mennyire szereti sok szafttal a brassóit, abszolút egyén függő. Én annyi szaftot hagytam a hús alatt, amitől még nem lesz szottyos a krumpli, de nem is lesz száraz.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Mária mondta
Mi nagyon szeretjük,sokszor készítem én is.
Pacsa Liána mondta
Isteni recept! most készítettem el, nagyon finom volt. Kis pirosaranyat még csempésztem bele a végén :) csak egy keveset. Nagyon fincsi lett, köszönjük a receptet!
Gasztrozseni mondta
Kedves Liána,
Nagyon örülök, hogy tetszik a recept. Váljon egészségetekre!