Tudom, hogy erről a hűsítő italról rögtön a nyár jut eszedbe. Hogy akkor mégis miért pont most teszem fel ezt a receptet? A magyarázat egyszerű. Egyre többen betegek körülöttem, vírusok hada áll lesben, hogy végre lecsaphasson rám. De én nem hagyom! Ez az ital megvéd, hiszen ebben a limonádéban csupa olyan összetevő van, ami jótékony hatással van az egészségre, az immunrendszerre. És nem mellékesen nagyon finom.
Szóval, ha Neked mindegy, hogy beteg leszel vagy sem, illetve mindegy, hogy egy ilyen finomsággal véded meg magad a betegségek ellen vagy rossz ízű gyógyszerekkel, akkor véletlenül se készítsd el.
Sőt, mióta rákaptunk erre a nedűre, a vendégeket is ezzel kínáljuk az agyon cukrozott, szénsavas üdítők helyett. A siker garantált.
Hozzávalók:
- 2 db citrom
- 1 marék szárított bodzavirág
- 1 marék friss mentalevél vagy 2 marék szárított
- 3 cm-es friss gyömbér
- 2 evőkanál méz
- 1,8 liter víz
Egy 2 l-es kancsóra lesz szükséged, az a legjobb ha van benne szűrő is.
A citromokat mosd meg, levüket facsard ki, majd a héjakat kockázd fel és dobd bele a kancsóba. A gyömbért alaposan mosd meg és reszeld le. Ezt is tedd a kancsóba.
A mézet egy kis pohár vízben alaposan keverd fel, hogy feloldódjon. Ennyivel kevesebb víz fog hozzá kelleni. Mehet ez is a kancsóba, a bodzavirággal és a mentalevéllel együtt.
Öntsd fel a maradék vízzel. Gyakorlatilag kész is van a limonádé.
Legalább 3 órára tedd hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.
Fogyasztás előtt még egyszer keverd fel.
A gyömbér nem csak az indiai konyha elengedhetetlen fűszere, de jótékony hatással van a vérkeringésedre, az emésztésre és kiváló meghűlés ellen is.
Fogyaszd egészséggel!
Győri Vilmosné Éva mondta
Minden képpen meg fogom próbálni ezt az italt. Csak egy próblémám van, nincs bodza virágom, és mézem. Mivel lehetne helyettesíteni? Kérlek válaszolj.
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Lehet venni filteres bodzavirágzatot. Esetleg próbáld ki abból. A mézet helyettesítheted bármilyen édesítővel amit szeretsz. Én cukrot nem használok, de Rád bízom, akár azt is tehetsz bele.
Ibolya mondta
Szeretjük a bodzaszörpöt, nyáron szoktam készíteni, ez az ital hasonlít hozzá, el fogom készíteni.A bodzavirágot, és a mentalevelet gyógynövényboltból be lehet szerezni, de gondolom a filteres tea is használható hozzá.
Gasztrozseni mondta
Kedves Ibolya,
Igen, a filteres tea is jó hozzá.
Csingár Berta mondta
mindenképpen kifogom próbálni, tetszik az összetétel, lehet,hogy forró vízzel sem szentségtörés, téliesített változatként.
Gasztrozseni mondta
Kedves Berta,
Ez nem is rossz ötlet.:)
Éva mondta
Kedves Dia!
A nyáron én már kipróbáltam ezt a receptedet. Egész nyáron fogyasztottuk. Örülök, hogy
ismét figyelmünkbe ajánlottad, nem is gondoltunk arra, hogy ebben az időszakban is hasznos
lehet a szervezetünknek. (Csak zárójelben: nekem is a kedvenc fűszerem a gyömbér!) Érdemes
utána olvasni, hogy milyen jótékony hatásai vannak. Igaz nem olcsó, de ha az egészségünk-
ről van szó megéri az árát. És ez nem gyógyszerkészítmény, ez a természet gyógyszere,
ugyanúgy, mint a citrom és a menta is. Köszönöm
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Örülök, hogy megszerettétek. Teljesen egyetértek. Én is inkább ezt szürcsölöm, minthogy beteg legyek.
Valéria mondta
Kedves Dia!
Nagyon szépen köszönöm a receptet, egyébként a gyömbért nagyon régóta használom, és a mentát is, így együtesen még nem próbáltam ki, de nagyon finom lehet limonádénak is. el fogom készíteni. Mégegyszer köszönöm. Üdvözlettel: Valéria
Gasztrozseni mondta
Kedves Valéria,
Nagyon szívesen!:)
Anikó mondta
Én ömlesztett bodzavirágot vettem, mert a tasakos a törmelékből készül, úgy mint a többi teánál is. Vettem gyömbért is, mentát a nyáron szárítottam (a szomszéd asszonytól kaptam) a többi hozzávaló meg itthon van. Megcsinálom, biztos finom lesz.
Gasztrozseni mondta
Kedves Anikó,
Neked szerencséd volt, hogy sikerült beszerezned a virágzatot, sajnos viszonylag kevés helyen lehet kapni. Én is magam szárítottam a bodzát amit használni szoktam. Remélem ízleni fog a limonádé.
Anikó mondta
Kedves Dia! Ma ittam először belőle, ez az ízkavalkád! Nagyon-nagyon finom! Találtam a kamrában eukaliptusz mézet,( egy pár éve hoztam Londonból), azt is raktam bele. Reggelire sütöttem gesztenyét és tököt, ma nagyon jó napom van. -:)
Gasztrozseni mondta
Kedves Anikó,
Nagyon örülök, hogy ízlik és, hogy hozzájárulhattam a “jó napodhoz.”:)
Ilona mondta
Kedves Dia.
Köszönöm a receptet.
Anikó mondta
Én ezt már 2 éve iszom, nagyon finom.
Malyik Pálné Marika mondta
Kedves Dia!
Én a mentát kb:30éve használom(saját termés)teának a gyerekek mindig azt mondták szagos teát készítsek .Nem régen olvastam egy receptet amit 2 hónapja mindennap iszok .Karcsusitó ital abba ugyan nem kell bodza és méz de azzal is ki fogom próbálni.A karcsusitó italhoz kell gyömbér,citrom,menta,1 uborka,és viz Az egészet megmosni felkarikázni és vizben áztatva egy éjszakára hűtőbe tenni,Másnaptól minden étkezés után ( de lehet egész nap) 1-1 pohárral elkortyolgatni.Nekem nagyon ízlik!!
Anna Hibszky mondta
Kedves Dia!
Jövőre én is fogok szárítani bodzavirágot. Nagyon sok volt és elosztogattam. Nem is tudtam, hogy szárítani is lehet.