A bodzavirág a természet csodás ajándéka. Fantasztikus illatát már messziről érezni. Úgy tapasztalom az ismerőseim körében, hogy egyre többen fognak neki így tavasszal és készítenek belőle finom nedűt. Nincs is ennél kellemesebb frissítő a nyári melegben, vagy egy kis tavaszidéző a hideg télben. Ráadásul a limonádét is remekül fel lehet dobni vele.
Talán a szörp a legismertebb felhasználási módja, de teának is kiváló, nem csak finom az íze, de immunerősítő és köhögéscsillapító tulajdonsággal is bír. Ahhoz, hogy teát készíthess belőle nincs más dolgod, mint a leszedett virágokat megszárítani. Időnként érdemes átfordítani őket, hogy biztosan jól kiszáradjanak. Nálunk mindig lapul egy jó nagy adaggal a kamrában.
Azt érdemes tudni a bodzavirágról, hogy ha megmosod, lemosod róla az értékes virágport, ami azt eredményezi, hogy már nem lesz olyan intenzív az íze és a hatása. Éppen ezért érdemes olyan helyen szedni, ahol nincs nagy por, nem nagyon járnak autók.
Ez a recept még a nagyszülőktől származik, így hagyományos módon készül, kissé felturbózva extra hozzávalókkal.
Hozzávalók 10 liter szörp elkészítéséhez:
- 200 fej bodzavirág (minél nagyobb egy fej, annál jobb)
- 5 db bio citrom felkarikázva
- 3 db nagyobb gyömbér (kb. 30 dkg) kockacukor méretű kockákra feldarabolva
- 2 nagy marék szárított menta (vagy 4 ág friss menta)
- 7,5 liter víz
- 5 kg barna nádcukor
- 25 dkg citromsav
- 5 kávéskanál nátrium-benzoát
Először is egy cukorszirupot kell készítened. A vizet tedd fel főni, majd amikor már kéz meleg, add hozzá a cukrot, és forrald fel. Közben a bodzavirágokat tedd bele egy megfelelő méretű edénybe (mi bográcsban készítettük), add hozzá a szárított mentát és a megpucolt feldarabolt gyömbért. A megmosott, felkarikázott citromot facsard bele az edénybe, mielőtt beledobod, így az összes citromlét hasznosítani tudod.
A felforrt cukorszirupba keverd bele a citromsavat, majd öntsd rá még forrón az előkészített bodzás keverékre. Fedd le és tedd hűvös helyre. Teljesen ki kell hűlnie. (Nálunk kellett hozzá, egy nap, hogy kihűljön.) Ekkor mehet hozzá a nátrium-benzoát. Ezután, még két napot hagytuk állni (tehát összesen hármat).
Az üvegeket jó alaposan mosd ki. Én mosogatógépben szoktam magas hőfokon, így csíramentesek lesznek az üvegek, és nem forr meg, nem lesz penészes a szörp.
Üvegbe töltés előtt a virágokból, valamint a citromokból is jól nyomkodd ki a szörpöt, majd szűrőn szűrd át. Ha szárított mentát használsz, apró darabkák átmehetnek a szűrőn, de ez nem okoz problémát.
A legjobb, ha viszonylag sötét, hűvös helyre tudod tenni, így sokáig megőrzi a minőségét.
Fogyaszd egészséggel!
Weidlich+Ágnes mondta
Szia, biztos, hogy 200 fej bodzavirágot akartál írni? Nem 20-at? Üdv és köszi, Ági
Gasztrozseni mondta
Kedves Ági,
Nem írtam el a receptet. :) Valóban 200 fej bodzavirágra van szükség ekkora mennyiségű szörp elkészítéséhez.
Győri Andrásné mondta
Szia Dia!
Elkészítettem a mentás gyömbéres bodzaszörpöt. Nagyon finom. Sokkal különlegesebb az íze, mint a hagyományosnak. Köszi a receptet.