Közel 10 év pesti lét után, az egyik félelmem a vidékre visszaköltözéssel kapcsolatban az volt, hogy ha majd igazán jó étterembe szeretnénk menni, mehetünk Budapestre. Azért a nagyváros előnye, hogy az ember megtalál minden típusú és kategóriájú éttermet. Vidéken más a helyzet, sok a hagyományos magyaros étterem és pizzéria, mert erre van közönség, és mert nem mernek új dolgokba belevágni a vendéglátósok, félve a kudarctól. Legalábbis nagy általánosságban ez a helyzet.
Szerencsére azonban vannak bátrak is, akik megpróbálják közelebb hozni a nagyvárosi életérzést, gasztronómiát az erre nyitott kisvárosi polgároknak. Tipikusan ilyen hely Székesfehérváron a bEAT. Mertek nagyot álmodni, és nem restek tenni is ezért nap mint nap. Maximálisat akarnak nyújtani, nem csak ételt, de életérzést is, mindezt nagyon profin. Az ételekről Fülepi Kálmán gondoskodik, akinek neve nem ismeretlen azok számára, akik kedvelik a gourmet irányvonalat.
A hely maga nagyon izgalmas. Sokféle stílus megfér itt egymás mellett. Éppen ezért nagyon vegyes a célközönség. Ugyanolyan jól érezheti itt magát egy baráti társaság egy laza vacsora közben, egy család a vasárnapi ebéd elköltése során, de ideális lehet üzleti megbeszélésekhez is. Az apró részletek sem kerülik el a vezetőség figyelmét, bEAT feliratos szalvéta, és egy elégedettségi kérdőív is vár a vendégekre.
A felszolgálók magatartása példamutató. Kevés az a hely, ahol ennyire kedvesek, barátságosak a pincérek. Ahogy asztalhoz kísérnek, bemutatkoznak, így a kommunikáció még könnyedebb, gördülékenyebb. Felkészültek, pontosan tudják, hogy melyik étel, hogy készül, mit tartalmaz. Rendkívül jól megálmodott egyenruhájukkal egyértelműen kitűnnek a vendégek közül.
Az étlap is igazodik a sokszínű vendégkör igényeihez. A hagyományos ételek mellett, megjelenik a gourmet vonal, de helyet kapnak az étlapon az igazi klasszikus streetfood-ok is, mint a burgerek és a fish & chips is. Az étlap maga kicsit minimál stílust képvisel, amely az étterem hangulatához jól passzol, de talán egy kicsit lehetne igényesebb, képekkel tarkított, megkönnyítve ezzel a választást, segítve a vendéget, hogy milyen ételekre számíthat.
Én igyekeztem mindegyik kategóriából meríteni, így egy húslevessel kezdtem. Helyesebben házi kacsa zsírral és friss meleg kenyérrel, ugyanis ezzel kedveskednek a vendégeknek, amíg megérkezik az első fogás. Visszatérve a húslevesre. Nem az a klasszikus, a színe szép aranyló, de ízeiben nem tolakodó, a belekerülő hús külön kerül elkészítésre, ettől ad egy izgalmas ízt a levesnek, míg a zöldségek roppanósra főzve kerülnek a vendég tányérjára.
Főfogásként, ha már ilyen szépen felsorakoztak az étlapon a streetfoodok, fish & chips-et kértem. Persze itt is kap egy kis csavart a történet, ugyanis a hal bundájába vodka és sör is kerül, valamint rizsliszt, hogy kellemesen roppanós legyen a tészta. A hal kísérője egy először főzött majd sütött burgonya, amely egy igazi klasszikus. A hal és a krumpli nincs túl fűszerezve, mivel egy jó adag aioli mártás egészíti ki az ételt. Így teljes az összhang. A tálalás pedig önmagáért beszél.
A desszertnél pedig újra visszatértem a klasszikusokhoz, és császármorzsát rendeltem. Bár számomra a császármorzsa mást jelent, erről az ételről tipikusan elmondható, hogy ahány ház annyi szokás. Itt most nekem ez inkább hajazott egy vastagabb palacsintára, mint császármorzsára, de ettől függetlenül ízeiben remek volt, és rendkívül ízletes baracklekvárt tálaltak mellé.
Az ételek minősége kiváló, az adagok kiadósak, bőségesen jól lehet velük lakni, az ár/érték arány teljesen rendben van.
Érdemes adni egy esélyt a helynek, és a hagyományos csárdahangulatú éttermek és pizzériák helyett a bEAT-et választani, amely új színt visz Székesfehérvár és a környék gasztronómiai világába.
Értékelés
Az ételek minősége: | |
Az ételek mennyisége: | |
Választék: | |
Ár-érték arány: | |
Kiszolgálás: | |
Hangulat: | |
Összhatás: |
Vélemény, hozzászólás?