Sokan hívják nálunk ezt a trópusi burgonyának kinéző növényt édesburgonyáknak. Pedig igazából a batáta a növény gyökere, és nem gumó, mint a burgonya. Kétféle létezik, a lilás héjú, világos színű, gesztenye ízű és a barna héjú, narancssárga színű, sütőtök ízű.
Én a narancssárga húsú batátából készítettem a krémlevest. Ha a sütőtököt szereted, ez is biztosan kedvedre való lesz.
Bár magas a szénhidrát tartalma, a glikémiás indexe viszont alacsony, így cukorbetegek számára kifejezetten ajánlott. Gazdag bétakarotinban, A, B és C vitaminban.
Készíthetsz belőle levest, köretet vagy akár süteményt is.
A római kömény egy karakteres fűszer, amely kicsit indiai ízt ad az ételnek. Ezért, ha nem ismered, akkor először csak a megadott mennyiség felét tedd bele a levesbe.
Hozzávalók a leveshez:
- 80 dkg megpucolt batáta
- 2,5 dl 1,5 %-os tej
- 2 gerezd zúzott foghagyma
- 2 kávéskanál őrölt római kömény
- 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
- 5-6 tekerés színes bors
- 2 kávéskanál só
A megpucolt batátát, vágd fel apró kockára, tedd egy fazékba, önts rá annyi vizet, hogy éppen ellepje, és 2 kávéskanál sóval tedd fel főni. Ha a batáta már majdnem teljesen megfőtt, add hozzá a 2 gerezd zúzott fokhagymát, az őrölt római köményt, a szerecsendiót és így főzd, amíg teljesen meg nem fő.
Amikor a batáta már teljesen puha, vedd le a tűzről és egy botmixer segítségével turmixold le az egészet (a vizet sem kell leönteni róla). Folyamatosan adagolva add hozzá a tejet. Ha számodra túl sűrű, nyugodtan adhatsz hozzá még tejet.
A batáta alapvetően elég édes, ezért, ha úgy találod, hogy kell még bele só, akkor nyugodtan adhatsz még hozzá.
Most már csak a tálalás van hátra. A leves tetejét szórd meg tökmaggal, esetleg adj hozzá egy kis tökmagolajat is.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Szilágyi Judit mondta
Hűűű, Dia, ezt megcsinálom. Imádom az édes burgonyát, sokszor veszek. Az Aldiban olcsóbb. Köszönet a receptért, majd beszámolok, hogy sikerült.
Puszi: Judit
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Nagyon szívesen a receptet! Remélem ízleni fog!
Dr Penczi Edit mondta
Kedves Dia!
Én a görög pitét készítettem el a múlt héten és – bizony nagyon gyorsan elfogyott.Köszönöm a receptet. és finom ízeket.
Gasztrozseni mondta
Kedves Edit,
Nagyon örülök a sikerednek.
Anna Hibszky mondta
Köszönöm Kedves Dia, hogy gondoltál a cukorbetegekre is. Még nem láttam batátát, de majd körülnézek jobban.
Üdv. Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Ez csak természetes, szívesen segítek
Szilágyi Judit mondta
Szia Dia!
Most az almatortádat csináltam meg, szenzációs volt. A válogatós 48 éve fiam és az unokám összevesztek az utolsó falaton.
Köszönöm.
Judit
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Nagyon örülök, hogy ekkora sikered volt!
Turcsán Mihály mondta
2014. évi batáta termesztéshez előnevelt palánták előjegyezhetők.
Gasztrozseni mondta
Kedves Mihály,
Köszönöm az információt!
Mihály mondta
Évek óta termesztem a batátát, jövő évi ültetéshez palánták előjegyezhetők.